Hjärtat/cirkulationssystemet Flashcards

1
Q

Vad menas med PCI?

A

Kommentar: Ingreppet kallas också för ballongsprängning.

PCI är förkortning för Percutan Coronar Intervention och är ett samlingsnamn för behandlingar som öppnar upp förträngningar i blodkärl med hjälp av en kateter. I andra ord är PCI är en ballongvidgning som används för att vidga förträngningar i hjärtats kranskärl.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad ingår i cirkulationssystemet?

A

Kommentar: Består av hjärta, blod och blodkärl, vilket är kroppens transportsystem där blodet transporterar syre, näringsämnen och vatten till alla celler i kroppen samtidigt som koldioxid och övriga avfallsprodukter transporteras bort från cellerna. Cirkulationsorganen samarbetar med alla organsystem i kroppen.

Sammanfattningsvis, det ingår hjärta och blodkärl (artärer, vener och kapillärer)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilka olika blodkärl finns i människans kropp

A

Kommentar:

Det finns tre olika typer av blodkärl:

Artärer - som leder (vanligen syrerika) blodet från hjärtat.

Vener - som leder (vanligen syrefattiga) blodet tillbaka till hjärtat.

Kapillärer – som är små, fina blodkärl som tillsammans bildar ett stort förgrenat nätverk i organen och vävnaderna

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad menas med det lilla respektive stora kretsloppet/blodomloppet? Redogör kort.

A

Kommentar:

STORA KRETSLOPPET: Syrerika blodet pumpas från vänstra hjärtkammaren ut till hela kroppen. Därefter tar blodet upp avfallsprodukter från ämnesomsättningen bl. a. koldioxid för att frakta det syrefattiga blodet till höger hjärtförmak.

LILLA KRETSLOPPET = syrefattiga blodet transporteras från höger hjärtkammare till lungorna för syresättning och därifrån förs blodet tillbaka till hjärtats vänstra förmak.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Var är belägna kransartärer/kranskärl?

A

Kommentar:

I hjärtmuskel. (På hjärtats utsida).

Kranskärlen(två grenar) kommer från aortan och förgrenar sig till ett antal mindre artärer som försörjer hjärtmuskeln med syrerikt blod.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad heter klaffar i våra stora vener?

A

Kommentar: Samlingsnamn på de är venklaffar.

Det finns dock två typer av hjärtklaffar: fickklaffar och segelklaffar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Räkna upp blodkroppar/blodceller. Var bildas dessa?

A

Kommentar: Det finns tre olika sorters blodkroppar: · Röda blodkroppar innehåller hemoglobin. Det är ett protein som transporterar syret från lungorna. Hemoglobin innehåller järn. · Vita blodkroppar deltar i kroppens försvar mot infektioner och läker skador. · Blodplättar gör att blodet levrar sig när du har fått en skada. Blodplättar kallas också trombocyter. De olika blodkropparna bildas i den röda benmärgen som hos vuxna finns i bröstbenet, höftbenskammarna, skallbenet, kotorna och rörbenens ändar. Exempel på rörben är lårbenen och armarnas ben. Röda blodkroppar- erytrocyter Vita blodkroppar-leukocyter Blodplättar- trombocyter Blodplasma Röda blodkroppar bildas i den röda benmärgen i skelettets större ben Vita blodkroppar bildas i den röda benmärgen Blodplättar bildas i den röda benmärgen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Redogör kort för angina pectoris / kärlkramp.

A

KOMMENTAR: Kärlkramp kallas även för angina pectoris och beror oftast på en förträngning i ett eller flera kranskärl. Förträngningen orsakas av åderförfettning som beror på att bland annat fett, blodkroppar och bindväv har lagrats i den inre kärlväggen under en längre tid. Detta kallas ibland också för åderförkalkning. Det gör att hjärtat inte får tillräckligt med syre, vilket särskilt märks vid fysisk ansträngning. Kärlkramp kan minska den fysiska prestationsförmågan, men de flesta kan leva ungefär som vanligt. Att ha

kärlkramp ökar risken för hjärtinfarkt. Sammanfattningsvis: Det är en åderförkalkning i hjärtats kranskärl Orsaken är förträngning/förkalkning i kranskärlen. Symptomen är oregelbunden hjärtrytm, andnöd, kallsvett centrala bröstsmärtor som utstrålar oftast ner i vänster arm och upp i käken, även innanför skuldran bak i ryggen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är hjärtinfarkt, orsak och vanliga symptom?

A

Kommentar: De vanligaste orsakerna till hjärtinfarkt är: · Rökning, övervikt och fetma, negativ stress, högt blodtryck, över 130/90mmHb, · höjda blodfettsnivåer, högt kolesterol och diabetes. ·

Hjärtinfarkt även känd som hjärtattack, är en hjärtsjukdom som innebär förlust/skada av hjärtmuskelceller, orsakad av långvarig eller akut syrebrist. En av orsakerna kan vara ålder och åderförkalkning i hjärtats kranskärl, men det kan var också en blodpropp. Rökning är också en avgörande orsak. Skador i hjärtmuskeln kan vara väldig stora och påverka att hjärtat slår oregelbundet eller inte alls. En hjärtattack kan vara med dödlig utgång (hjärtstillestånd).

Vanliga symptom är: intensiv smärta i bröstkorgen, som kan stråla kraftigt utåt hals och armar, smärtan kan vara mer än 15-30 minuter och ge upphov till andnöd, ångest och oregelbundet hjärtrytm. Den sjuke kan må illa, kallsvettas och kräkas och kan bli medvetslös. Det här är några vanliga symtom vid en hjärtinfarkt: · Stark och ihållande bröstsmärta som kan stråla ut i armarna · Obehagskänsla i bröstet som kan stråla upp mot halsen, käkarna och skuldrorna · Illamående · Andnöd · Kallsvettning · Rädsla och ångest · Värk i ryggen · Hjärtklappning och yrsel · Influensaliknande besvär samtidigt med bröstsmärtor

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad menas med ballongsprängning och by-passoperation? Kort.

A

Kommentar: Ballongvidgning är en behandling som används vid förträngning i hjärtats kranskärl. Kärlen vidgas så att blodet kan passera som det ska. I ljumsken eller handleden förs en slang (kateter) upp i kroppspulsådern ända upp till hjärtat. Behandlingen, som också kallas PCI (perkutan coronar intervention), görs på en röntgenavdelning på ett sjukhus. Ballongens placering och resultatet av vidgningen kontrolleras med röntgenbilder på en bildskärm. Om förträngningarna är svåråtkomliga kan det bli nödvändigt med en operation där blodet leds förbi förträngningen i kranskärlen. Då gör läkarna en bypass-operation (kranskärlsoperation), där man syr ett eller flera blodkärl, vanligtvis från insidan av bröstkorgsväggen eller från benen.

Alltså dessa ådror sys fast till hjärtats kranskärl, medan andra änden kopplas till stora kroppspulsådern.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q
  1. Vilka olika typer av klaffar finns i hjärta?
A

Kommentar: I hjärtat finns två olika typer av klaffar, nämligen: - Fickklaffar (aortaklaffen och pulmonalisklaffen) - Segelklaffar (mitralisklaffen/bicuspidalisklaffen och tricuspidalisklaffen)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q
  1. Redogör kort för hjärtsvikt.
A

Kommentar: Med stigande åldern och eller sjukdom orkar hjärtat inte pumpa tillräckligt med blod ut i kroppen. Den försämrade pumpfunktionen kan bero på att hjärtats förmåga att dra ihop sig är försvagad. Hjärtsvikt utvecklas oftast gradvis och kan ha funnits ganska länge innan man märker några tydliga symtom men kan också utvecklas snabbt i samband med en hjärtinfarkt. Hjärtsvikt kan också kallas hjärtinkompensation eller hjärtinsufficiens

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vilken är leverns huvudsakliga funktion?

A

Kommentar: Förutom att lever fungerar som kroppensavgiftningscentral så har den också följande funktioner: ·
1-Att producera galla. ·

2-Att bryta ner gifter, slaggprodukter, blodceller och läkemedel. ·

3-Att bilda viktiga plasmaproteiner, äggviteämnen som finns i blodet. ·

4-Att lagra järn och de fettlösliga vitaminerna som A, D, E och K ·

5-Att lagra energi i form av glykogen.

Levern är kroppens avgiftningscentral, fungerar som depå för järn och vitaminer, producerar gallan mm

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad menas med kranskärlsröntgen med hjälp av angiografi,

vad undersöker man med det och varför?
I direkt anslutning till denna undersökning kan man genomföra ballongvidgningen.

Hur gör man det och varför?

A

Kommentar: Kranskärlsröntgen används för att undersöka hjärtats blodkärl, oftast vid kärlkramp och hjärtinfarkt. Den görs med hjälp av kontrastmedel som sprutas in i ett kranskärl för att ta reda på om det finns förträngningar eller stopp. En ballongvidgning genomförs genom att en ballongkateter förs in i blodkärlet där förträngningen eller proppen finns och blåses upp så att detta vidgas. Blodflödet och cirkulationen normaliseras. Kranskärlsröntgen görs för att se om det finns förträningar eller stopp i kranskärl. Denna undersökning görs om personen har kärlkramp, hjärtinfarkt eller om man har hjärtbesvär. Med hjälp av angiografi kan läkaren se blockeringar eller förträngningar i blodkärlen. Läkaren för in en tunn plastslang, kateter, in via en artär i ljumsken eller handleden vidare till hjärtats kranskärl. För att en röntgenbild ska kunna tas av blodkärlen sprutas kontrastvätska in i de kärl som ska undersökas. I samband med kranskärlsröntgen görs ballongvidgningen där det finns förträningar eller stopp i kranskärl. Syftet är att vidga blodkärl så att blodet kan rinna igenom lätt. Ballongvidgning är en behandling som används vid förträngningar i hjärtats kranskärl. Ballongen placeras mitt för kärlförträngningen och blåses upp med hjälp av kontrastvätska så att förträngningen vidgas. Man kan även sätta in en stent, fjädrande metallnät i samband med ballongvidgningen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vilken vävnad undersöker man genom att ta ett Hb-prov?

A

Kommentar: Frågan gäller vilken vävnad man undersöker, och det är nämligen blod som är ett

flytande vävnad som bl.a. består av blodceller (blodkroppar)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly