capitol 1 - Examinare si diagnostic Flashcards

1
Q

Examinare si diagnostic. rol in tratamentul corespunzator

A

Examinarea minutioasa si stabilirea unui diagnostic corect sunt o conditie esentiaia pentru asigurarea unui tratament corespunzator.
Pacientul ce are nevoie de un tratament endodontic nu se prezinta intotdeauna cu durere, iar existenta simptomatologiei dureroase nu impune in toate cazurile necesitatea extirparii pulpei dentare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Anamneza. Despre fisa pacientului

A

Anamneza
O ananneza medicala bine orientata si concisa este necesara oricand terapia endodontica. Fisa pacientului reprezinta si o importanta medico-legala, trebuie sa identifice toate antecedentele personale patologice, utile in identificarea acelor afectiuni ce pot constitui o contraindicatie pentru realizarea anesteziei sau a tratamentului endodontic, ce pot necesita o temporizare a interventiei, sau fac necesara antibioprofilaxia.
In acest sens, pacientul trebuie sa completeze chestionarul medical pus la dipozitie, bifand toate afectiunile generale de care sufera, Specificand si ce tratamente rnedicamentoase urmeaza.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Motivul prezentarii si istoricul bolii actuale

A

Pacientul este invitat sa precizeze motivul ce l-a determinat sa ceara ajutor de specialitate, si specifice istoricul afectiunii si evolutia bolii de la debut pana in prezent Motivul prezentarii poate fi legat de: durere, tumefactii, tulburari de ordin estetic (leziuni modificari de culoare ale coroanei dentare), haena. afectarea functiei masticatorii, consultatie periodica, etc. lstoricul bolii va cuprinde informatii despre debutul afectiunii (momentul si modul in care a debutat), factorii ce o agraveaza sau calmeaza, tratamentele efectuate (dentare sau medicatnentoase”), impactul pe care il are asupra calitatii vietii.

In cazul in care exista simptomatologie dureroasa, se vor culege informatii despre:
📍localizare sau aria de iradiere in momentul aparitiei,
📍felul aparitiei (spontan, provocat),
📍caracterul (pulsatil, lancinant),
📍intensitate (redusă, crescuta),
📍frecventa (continua sau intermitenta).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Examen clinic - Examinarea exo-orala - cum se efectueaza?

A

se realizeaza din norma frontala si laterala, prin inspectie si palpare a
ansamblului facial, integritatea contururilor osoase, examinarea articulatiei temporo-mandibulare. Mai mult, examinarea releva prezenta unor boli, leziuni traumatice, fistule, tumefactii, noduli, etc.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

examinarea endo-orala

A

Se va aprecia daca amplitudinea deschiderii gurii este in limite normale si se va aprecia statusul general/ starea de sanatate a cavitatii orale.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Inspectia - in ce consta?

A

lntraoral, examinarea este indreptata spre inspectarea tuturor tesuturilor moi si dure. Un examen clinic al tesuturilor moi intraorale (mucoasa orala, mucoasa faringiana, limba, planseu oral), dezvaluie culoarea, textura, consistenta si conturul tesuturilor moi, inclusiv prezenta unor tllmefactii, a unor traiecte fistuloase sau cicatrici retractile.

Se realizeaza direct sau cu ajutorul oglinzii, atat o examinare a coroanelor dentare cat si a mucoasei alveolare si a partilor moi. Examenul intraoral al tesuturilor dure releva lipsa dintiilor, fracturile dentare, discromii si anomalii de dezvoltare. In plus, toate restaurarile existente sunt evaluate pentru verificarea adaptarii marginale, a conturului si esteticii. Diagnosticul odontal urmareste depistarea cariilor, carilor recurente, discromiilor si inspectarea zonei cervicale a dintilor pentru eventualele eroziuni, abraziuni si abfractie.
Toate aceste neregularitati observate la inspectie vor necesita investigatii suplimentare cu ajutorul celorlalte mijloace de examinare (1)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

In ce consta palparea?

A

Palparea suprafetelor dentare se realizeaza cu sonda dentara fara presiune, si fara presiune si urmareste aparitia sensibilitatii/durerii sau existenta unei comunicari cu camera pulpara. O sensibiliate accentuata la palpare/atingere a bazei cavitatii poate indica existenta unei afectiuni acute a pulpei dentare. Lipsa sensibilitatii in cavitatile profunde fara deschiderea camerei pulpare poate indica o necroza sau o afectiune pulpara cronica. O camera pulpara descbhsa, fara sensibilitate la palpare in profunzime poate indica o gangrena pulpara, iar o camera pulpara deschisa cu sensibilitate la sondare/palpare in straturile profunde asociata cu hemoragie, indica o pulpita cronica cu camera pulpara deschisa.
Palparea conturului osos si a mucoasei alveolare ofera informatii despre statusul periapical al dintelui. In procesele periapicale acute, palparea este dureroasa, poate fi asociata cu tumefactii sau colectii submucoase. ln procesele periapicale cronice, se poate percepe o discontinuitate a corticalei osoase, prezenta unor formatiuni nodulare, sau a unui traiect fistulos. Palparea se realizeaza cu ajutorul indexului, prin presiune ferma la nivelul mucoasei si corticalei osoase ce corespunde radacinii si apexului dintelui in cauza. Se va face un test comparativ cu zona contralaterala.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

In ce consta percutia?

A

Este un test util in depistarea inflamatiilor parodontiului apical, fara a oferi insa informatii despre statusul pulpei dentare (vitala sau necrotica). Se asociaza de cele mai multe ori cu sensibilitatea la masticatie descrisa de pacient. Raspunsul pozitiv la testul de percutie apare in pulpiteie totale acute si in parodontitele apicale acute sau abcesul periapical. Raspunsul slab pozitiv poate sa apara in parodontitele apicale cronice.
Se recomanda ca percutia sa se realizeze prima data pe dintele contralateral fara afectiuni pulpare sau periapicale pentru ca pacientul sa poata compara raspunsul obtinut la testarea dintelui afectat. Percutia se va efectua prin loviri usoare in axul dintelui, aplicate la nivelul marginii incizale sau a suprafetei ocluzale cu ajutorul degetului sau a unui instrument bont cum ar fi capatul manerului oglinzii.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Cum se apreciaza mobilitatea dentara?

A

Mobitatea dentara peste limitele fiziologice indica un aparat de sustinere compromis.
In afectiunile acute ale parodontiuiui apical, aceasta mobilitate este reversibila odata cu reducerea inflamatiei. Mobilitatea se apreciaza prin miscarea dintelui in sens vestibulo-oral, si vertical cu ajutorul degetelor sau cu ajutorul capetelor a doua instrumente metalice. Trebuie excluse alte cauze ale mobilitatii dentare ce nu pot fi reversibile dupa realizarea tratamentului endodontic: afectiuni ale parodontiului marginal, fracturi radiculare, precum si mobilitatea de alte cauze - traumatisme, parafunctii, bruxism, deplasari ortodontice rapide.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

1.3. Examene complementare

A

in raport cu situatia clinica si diagnosticul prezumtiv, examenul loco-regional va fi completat de unul sau mai multe examene complementare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Testarea sensibilitatii pulpare

A

Testele de sensibilitate pulpara sunt componente esentiale ale examenului endodontic si servesc la stabilirea statusului pulpei dentare. Ofera informatii despre integritatea fibrelor nervoase si despre capacitatea lor de a transmite informatii spre centrii nervosi. Se realizeaza prin stimulare termica sau electrica
.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Teste termice

A

Testele termice se realizeaza prin aplicarea de stimuli termici la nivelul coroanei dentare pentru a analiza raspunsul dureros. Raspunsul unei pulpe normale va fi de intensitate moderata si de scurta durata dupa indepartarea stimulului. O afectiune pulpara acuta ireversibila va genera un raspuns dureros, de intensitate variabila in raport cu extinderea leziunilor inflamatorii, si de lunga durata. Absenta unui raspuns indica o necroza pulpara, existenta unui tratament endodontic, sau raspuns fals negativ. Testarea se realizeaza aplicand stimulul termic pentru cateva secunde, in contact cu smaltul din treimea cervicala a suprafetei vestibulare a dintelui. Dintele trebuie sa fie uscat si izolat cu diga sau rulouri de vata. Pentru testarea la rece se poate utiliza gheata, clorura de etil, apa foarte rece, iar pentru testarea la cald, gutaperca incalzita, apa fierbinte, instrument incalzit, caldura generata de un polipant etc. Intotdeauna se va testa si unul sau mai multi dinti cu pulpa normala, dinti omologi sau vecini pentru ca pacientul sa poata face diferenta intre cele doua tipuri de raspuns obtinut. Un raspuns fals negativ poate sa apara in urmatoarele situatii: imediat dupa un traumatism, dinti cu calcificari extinse, apex imatur, pacienti varstnici, obturatii voluminoase, sau premedicatie.
Deoarece aceste teste sunt subiective, se recomanda a se utiliza doar pentru a aprecia daca pulpa este vitala sau necrotica, si nu poate constitui unicul instrument pentru a face un diagnostic diferential intre pulpitele reversibile si cele ireversibile (3).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Teste electrice

A

Teste electrice:
Se realizeaza cu ajutorul unui curent electric de intensitate joasa, generat de aparate special concepute pentru acest scop. Prezenta fibrelor nervoase va genera un raspuns pozitiv in urma testarii. Dintele testat va fi uscat si izolat, iar varful instrumentului de testare va lua contact cu suprafata vestibulara, in treimea cervicala, prin intermediul unui conductor, de exemplu pasta de dinti. Intensitatea curentului va creste treptat pana in momentul in care pacientul simte disconfort. Se recomanda repetarea testarilor si realizarea unei medii a valorilor obtinute, precum si compararea acestei valori cu cele obtinute la testarea dintilor sanatosi.
Raspuns fals pozitiv poate sa apara in urmatoarele situatii: dintele nu este corect izolat ai complet uscat, contactul electrodului cu tesutul gingival sau cu reconstructii metalice sau de amalgam, pacient anxios, necroza de lichefactie.
Raspuns fals negativ poate sa apara in caz de traumatisme dentare recente, apex imatur, dinte cu calcifieri importante Ia nivelul camerei pulpare, canalelor radiculare, premedicatia pacientului cu cantitati importante de analgezice, narcotice, alcool, tranchilizante; contact necorespunzator al varfului instrumentului de testare cu dintele.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Frezaiul explorator

A

Frezajul explorator:
Este un test cu o valoare diagnostica ridicata, utilizat in special cand exista dubii in ceea ce priveste sensibilitatea pulpara, cand nu poate fi identificat cu exactitate dintele, sau cand alte teste nu pot fi utilizate. Pentru testare se va realiza, fara o anestezie In prealabil, o cavitate de dimensiuni reduse Ia nivelul suprafetei ocluzale a dintilor laterali, sau orale a dintilor frontali. Vitalitatea pulpei se poate aprecia prin aparitia senzatiei dureroase.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Testul de masticatie

A

Testul de masticatie
Se indica pentru a identifica fisurile si fracturile coronare incomplete, ce se asociaza de cele mai multe
ori cu sensibilitate la agenti termici si disconfort sau durere la masticatie, chiar si in absenta
unor leziuni pulpare ireversibile sau leziuni periapicale.
Pacientul este invitat sa muste pe un rulou de vata, pe o bucata de folie de diga impaturita,
o bagheta de lemn, sau pe dispozitivul ‘‘ToothSlooth”, iar deplasarea fragmentelor fracturate va produce
durere.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Testul anesteziei selective

A

Testul anesteziei selective
ln cazul pacientilor cu dureri iradiate hemifaciale, cand la examenul clinic nici un dinte nu poate fi considerat cauzal si nici pacientul nu poate indica un anumit dinte dureros, se poate anestezia selectiv o hemiarcada. Daca dupa cateva minute, dupa instalarea anesteziei, durerea dispare putem exclude hemiarcada opusa. Daca durerea persista, vom anestezia selectiv fiecare dinte in parte de pe hemiarcada opusa pana la identificarea dintelui cauzal.

17
Q

Examenul imagistic

A

Examenul radiologic in endodontie este optim atunci cand sunt realizate trei radiografii retroalveolare in angulaltii diferite si de inalta calitate (6). Radiografia digitala imbunatateste domeniul radiologiei dentare, ofera mai multe avantaje fata de radiografia pe film (7).

Clinicienii pot vizualiza o radiografie cu scopul de a diagnostica: cariile dentare, parodontitele apicale cronice, resorbtiile radiculare interne si externe, fracturile radiculare, morfologie atipica a canalelor radiculare (taurodontism, dens in dente), fistule apico-gingivale. In vederea realizarii unui tratament endodontic, radiografia retroalveolara ne poate de informatii despre: numarul, forma si gradul de curbura al radacinilor; numarul canalelor radiculare, al locatiei, lungimii, calibrului si forma traseului lor; existenta canalelor suplimentare; odontometria; evaluarea lungimii si a omogenetatii obturatiei de canal; cai false radiculare; identificarea si localizarea instrumentelor endodontice fracturate in canale.

18
Q

Radiografia retroalveolara

A

Radiografia retroalveolara este principala modalitate de apreciere a leziunilor periapicale, dar pentru monitorizarea tratamentelor endodontice, se apeleaza tot mai frecvent la imagistica tomografiei computerizate cu fascicul conic CBCT, ca examen complementar.
S-a observat ca vindecarea periradiculara apicala are nevoie de timp, indicandu-se astfel o perioada minima de urmarire a cazurilor de 3 ani prin examen CBCT, pentru a aprecia succesul tratamentului endodontic.

19
Q

CBCT-ul se realizeaza pentru:

A

CBCT-ul se realizeaza pentru: o decelare mai buna a modificarilor de densitate ale osului alveolar, o identificare a unei demineralizari periapicale, vizualizarea tridimensionala a locatiei oricarei leziuni endodontice, cresterea acuratetii diagnosticului, cresterea prevalentei identificarii leziunilor periapicale, cresterea numarului canalelor reperate la molari.

lndicatiile CBCT in parodontita apicala cronica cu simptomatologie nespecifica sunt: confirmarea unor cauze neodontogene ce pot fi implicate in patologia pulpara, evaluarea traumatismelor dento-alveolare complexe, evaluarea preoperatorie a sistemelor complexe de canale radiculare, evaluarea tratamentului endodontic initial/ reluarea tratamentului endodontic, evaluarea iatrogeniilor, evaluarea resorbtiilor radiculare, evaluarea preoperatorie in cazul unor interventii chirurgicale endodontice.