Farmakologi - Ordinarie tentamen Flashcards

1
Q

Förklara begreppen farmakokinetik respektive farmakodynamik

A
Farmakokinetik = Hur kroppen påverkar läkemedlet
Farmakodynamik = Hur läkemedlet påverkar kroppen
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv två läkemedelsinteraktioner, en farmakokinetisk och en farmakodynamisk, som kan förekomma vid intag av flera läkemedel.

A

Farmakokinetisk interaktion
Intar man två läkemedel samtidigt så kan de komplexbinda vilket gör att det blir svårare för dem att absorberas över tarmarna. (Absorption)
Ett läkemedels förmåga att binda till ett plasmaprotein kan minska om det konkurrerar ut ett annat läkemedel, vissa binder bra andra mindre bra (Distribution)
Leverenzymernas funktion kan påverkas, aktiveras eller hämmas av andra läkemedel. Konkurrens om transportprotein i njurtubuli (transporterar läkemedelsmolekyler från primärurin) (Elimination)

Farmakodynamisk interaktion
Effekten av läkemedel A och läkemedel B adderas (Addidativ effekt)
Effekten av två läkemedel blir större än deras individuella effekt, exempelvis NSAID och paracetamol. (Synergism)
Ökad effekt av ett läkemedel av intag av annat läkemedel som inte har någon egen effekt. (Potentiering)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Förklara hur ett läkemedel som är en receptor antagonist fungerar. Vad är det för skillnad på om antagonisten är kompetitiv eller icke-kompetitiv?

A

Läkemedel som är antagonist, blockerar en receptor från att signalera så man får inga signaler in i cellen. En kompetitiv antagonist konkurrerar om inbindning platsen som naturliga agonisten binder till, så den stoppar direkt signalering. Icke kompetitiv antagonist binder någon annanstans, resultatet blir samma, den stoppar signalering men naturliga agonisten kan fortfarande binda in.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv två typer av läkemedel som ger muntorrhet.

A

Alla läkemedel som ökar sympatikusaktiviteten eller minskar parasympatikus aktiviteten, ger muntorrhet. Exempelvis, SSRI preparat eller läkemedel mot epilepsi (bensodiazepiner), olika antikolinerga läkemedel ger också muntorrhet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Förklara hur ett läkemedel distribueras i kroppen och två faktorer som kan avgöra hur långt ut i kroppen ett läkemedel distribueras?

A

Läkemedel flyttas runt i kroppen med blodcirkulation mha plasmaproteiner eller själv följer med blodcirkulationen. Detta beror på hur fettlöslig läkemedlet är och vilken inbindningsförmåga dem har till plasmaproteiner. Det som styr detta är första passage effekten, hur mycket läkemedel vi får ut i kroppen efter att den har passerat levern, leverns enzymer och de enzymer vi har i blodsystemet. Det som påverkar är exempelvis om det finns andra läkemedel och konkurrens om inbindning till plasmaproteiner, hur bra läkemedlet kan släppa från plasmaproteiner, hur lätt de kan ta sig över endotelcellerna ut vidare i vävnaden även detta beror på hur fettlösliga de är och deras storlek.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Botulinumtoxin används för att behandla muskelspasmer men också för att släta ut rynkor. Hur kan detta läkemedel göra det? Beskriv verkningsmekanismen.

A

Blockerar frisättning av acetylkolin från nervcellerna, både genom att hindra vesiklarna med acetylkolin kan komma in i membranet i nervcellen och själva frisättning av acetylkolin. När vi inte får någon signalering med acetylkolin så förlamas musklerna. Man kan ej röra musklerna utan att man får signaleringen av acetylkolin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vid astma får man ofta selektiva beta-2-agonister

a) Beskriv varför denna typ av läkemedel lindrar astma besvären.
b) Varför görs dessa läkemedel selektiva?

A

a) Dem binder till glatta muskelceller som vi har runt våra bronker och de gör att vi får en relaxation av bronkerna/luftrören som gör att det blir lättare att andas.

b) För att lokal beta 2 receptorer finns på många ställen i kroppen och man inte vill få systemiska effekter, man får mindre biverkningar och påverkan på andra organ om man har ett selektivt läkemedel som då kan påverka just beta 2 receptorerna och också andra beta receptorer. Detta gör att man får en lokal effekt.  
Mindre biverkningar (kort svar på frågan)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Lokal behandling med glukokortikoider är också vanligt vid astma. När man inhalerat dessa preparat ska man skölja munnen efteråt. Vad kan hända om man inte gör det och varför?

A

Glukokortikoider är inflammationsdämpande läkemedel, så tar man glukokortikoider så kommer man påverka immunförsvaret i både lungor och i munnen. Det är lättare att få svampinfektioner för att man påverkar immunförsvaret i munnen. Det är lätt åtgärdat genom att skölja bort läkemedels resterna som kvarstår i munnen efter man inhalerat. Om man inte gör det så kan man få svampinfektioner i mun och svalg pga nedsatt immunförsvar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

ADHD behandlas med t ex metylfenidat. Hur fungerar denna typ av läkemedel? Beskriv också två biverkningar av denna typ av preparat.

A

Metylfenidat tränger ut noradrenalin ur vesiklarna i nervändarna och gör att vi får en ökad sympatikusaktivitet, får man det så påverkar man aptiten och man får sömnsvårigheter. Man tar dessa ofta på morgonen så att man har vakenhetsgraden ökad under dagen, de har kort halveringstid så de försvinner under kvällen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad innebär SSRI och vad används denna typ av läkemedel till?

A

SSRI = Selektiva serotonin återupptagshämmare

Används som antidepressiva.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Beskriv två typer av opiater, vad de används till och hur de fungerar.

A

Opiater = Smärtstillande läkemedel
Metadon, morfin, kodein, tramadol
Binder till opioidreceptorer som finns i många smärtnerver, de förhindrar att smärtsignaler går till hjärnan. Vi höjer också smärttröskeln. Inhiberar återupptag av noradrenalin. Ökar serotonin frisättningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hur fungerar betalaktamantibiotika? Vilken typ av bakterier fungerar denna antibiotika bäst på?

A

Dem har en betalaktam ring som binder till peptider som sitter mellan kolhydrat kedjorna i cellväggen på bakterier. Genom att använda denna typ av antibiotika så får man inte korrekt uppbyggd bakteriell cellvägg och det gör att att bakterierna inte funkar som de ska.
Dessa funkar bäst på G+ bakterierna (ex streptokocker om man har halsinfektioner) för att de har sin tjocka cellvägg längst ut, det är svårare för antibiotikan att komma åt G- där cellväggen sitter längre in i membranet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Varför kan man få diarré vid antibiotikabehandling?

A

Om man har en antibiotika som är av dem bredare slag, alltså bredspektrumantibiotika, så påverkar man många bakterier samtidigt även normalfloran. Det ger tillfälle för mindre känsliga bakterier att växa till, ex i tarmarna. När dem gör det så tar dem över mycket, en del innehåller toxiner. När toxiner frisätts så får vi diarré.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad behandlar man svampinfektioner med? Hur fungerar dessa läkemedel?

A

Man behandlar svampinfektioner med antimykotika. Påverkar ergosterol, som finns i svamparnas membran. De kommer också påverka deras cellvägg för att de inte får tillfälle att byggas upp ordentligt när man påverkar ergosterol som finns i bakteriernas membran.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är det i kroppen som reglerar vårt blodtryck? Hur kan medicinering med diuretika hjälpa vid högt blodtryck?

A

Hjärnan styr detta genom att sympatikus och parasympatikus signalering som påverkar glatta muskelceller runt kärlen, det är det som påverkar både hjärta och kärl till att minska eller öka blodtrycket. Njurarna påverkar också vilket blodtryck vi har för att dem bestämmer hur mycket vätska vi har i blodbanan, har vi för lite vätska i blodbanan så kommer mer vätska att reabsorberas, tas upp i blodcirkulationen och finns det för mycket vätska så kommer det istället att försvinna mer. Läkemedel som kallas diuretika, ökar urinmängden genom att påverka så att vi inte reabsorberar för mycket vätska och istället kissar ut vilket gör att blodtrycket sänks.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad skulle ni rekommendera för smärtstillande läkemedel till en person som står på Trombyl?

A

Paracetamol
Trombyl är acetylsalicylsyra så det är en COX hämmande läkemedel, man ska ej rekommendera smärtstillande som också är COX hämmare för att man då ökar blodförtunnandet.

17
Q

Hur fungerar vanliga receptfria nässpray (inte glukokortikoider)? Förklara varför man kan bli beroende av dessa?

A

Dem binder till alfa-1 receptorer i blodkärlen eller på glatta muskelcellerna utanför blodkärlen i näsan. De gör att blodkärlen drar ihop sig och vi upplever att vi får en “friare” andning. Tar man detta väldigt lång tid så kommer flera av dessa receptorer att försvinna och det gör att det blir svårare att dra ihop blodkärlen och vi kommer istället känna en konstant nästäppa för att kärlen inte drar ihop sig.

18
Q

Vad är det för skillnad på fettlösliga och vattenlösliga läkemedel när det gäller miljöaspekter?

A

De fettlösliga läkemedlen är mycket svårare för naturen att ta hand om, de löser inte upp sig i våra renings värld utan man behöver binda upp dem med någonting annat och filtrera därefter bort dem. Mycket mer problematiska för djur och växter, eftersom de har cellmembran som människor, mycket lättare för fettlösliga läkemedel att ta sig över cellmembran än vad de vattenlösliga läkemedlen har.

19
Q

Vad händer i kroppen om man får en anafylaktisk chock? Hur behandlar man detta tillstånd?

A

Det får man vid en allergisk reaktion, det innebär att det sker en systemisk histaminfrisättning och det gör att histamin påverkar endotelcellerna till att dra ihop sig och det gör att vilket gör att vi får dit plasma i vävnaden och sker det systemisk så påverkar det mycket i kroppen. Blodtrycket sänks, hjärtat kommer pumpa fortare, man går in i ett chocktillstånd. De som får en anafylaktisk chock behandlas med exempelvis betapred (glukokortikoid preparat), det är även viktigt att larma vid en anafylaktisk chock.

20
Q

Gastrit (magkatarr) är en vanlig biverkan när man använder NSAIDs. Förklara vad beror det på.

A

NSAIDs är COX hämmande läkemedel, hämmar vi COX enzymet så får vi inga prostaglandiner och prostaglandiner behövs till magen för att dämpa våra protonpumpar till att producera för mycket vätejoner. Prostaglandiner sänker saltsyra nivån i magsäcken.

21
Q

Ange biverkningar av adrenalin vid användning i lokal anestesi. Till vilka patienter ska användning undvikas?

A

Man får hjärtklappning, ökad blodtryck, finns risk för allergier om man är allergisk mot adrenalin. Har man hjärtsvikt eller olika typer av hjärtsjukdomar, eller om man redan har högt blodtryck så skall detta undvikas för att det ökar blodtryck och hjärtfrekvens. Däremot vid anafylaktisk chock kan adrenalin ändå användas.

22
Q

Vilke grupp av läkemedel mot smärta skall förskrivas försiktigt pga allvarliga biverkningar för patienter med astma, hjärtsvikt, njursvikt eller leversvikt?

A

COX hämmande läkemedel (NSAID) för att prostaglandiner behövs både för att de påverkar glomerulära filtrationshastigheten, så vi behöver ha prostaglandiner för att det ska fungera. Har man problem med njurarna så ska man inte ta läkemedel som är COX hämmande. Personer med astma ska ej ta preparat som är COX hämmande, När man hämmar cox enzymet så får man väldigt mycket arakidonsyra, (Substrat för att bilda prostaglandiner).
Säkra läkemedel att förskriva är paracetamol. För att de har få biverkningar och är säker för alla.

23
Q

Fyll i det som saknas

a) … antikoagulantia ger primär störning i hemostasen
b) …antikoagulantia ger sekundär störning i hemostasen.

A

a) Trombyl, acetylsalicylsyra

b) Waran

24
Q

Vilka preparat används vid tandvårdsbehandlingar för att stoppa blödning hos patienter som behandlas med antikoagulantia läkemedel?

A

Tranexamsyra