12. Seisova aaltoliike Flashcards
(5 cards)
Mitä ovat seisovan aallon kuvut ja solmut (tarkastele jousen avulla)?
Kun jousessa on seisova aalto, jousessa on kohtia, jotka pysyvät paikallaan, ja kohtia, joissa värähtelijöiden liike on laajaa. Paikallaan pysyvät kohdat ovat seisovan aallon solmuja. Kohdat, joissa värähtelijöiden liike on laajaa, ovat seisovan aallon kupuja.
Seisovan aallon kupukohdissa havaitaan vastakkaisiin suuntiin etenevien aaltojen vahvistava interferenssi. Seisovan aallon amplitudi on interferoivien aaltojen amplitudien summa.
Seisovan aallon solmukohdissa havaitaan puolestaan heikentävä interferenssi, jossa vastakkaisiin suuntiin etenevät vastakkaisvaiheiset aallot sammuttavat toisensa.
Miten seisova aalto syntyy?
Kun kaksi vastakkaisiin suuntiin etenevää samanlaista aaltoa kohtaa (tulevat ja heijastuvat aallot), aaltojen interferenssin seurauksena syntyy aalto, joka näyttää pysyvän paikoillaan. Tällaista aaltoa kutsutaan seisovaksi aalloksi.
Mitä tarkoitetaan perusvärähtelyllä? Tarkastele kitaran kielen avulla.
Yksinkertaisimmassa tilanteessa kielen molemmissa päissä on solmut ja keskellä yksi kupu. Koska solmujen välinen etäisyys on puoli aallonpituutta, kieleen muodostuvan seisovan aallon aallonpituus on kaksinkertainen kielen pituuteen L verrattuna. Kyseessä on perusvärähtely, jonka taajuus on kielen perusvärähtelyn taajuus eli perustaajuus. Tämä on pienin taajuus, jolla kieleen syntyy seisova aalto.
Mitä tarkoitetaan ensimmäisellä ja toisella ylävärähtelyllä? Tarkastele kitaran kielen avulla.
Ensimmäisessä ylävärähtelyssä myös kielen keskellä on solmu. Kupuja on kaksi. Tällöin kielen pituus L on sama kuin kieleen muodostuneen seisovan aallon aallonpituus. Seisovan aallon taajuus on ensimmäisen ylävärähtelyn taajuus eli ensimmäinen ylätaajuus.
Toisessa ylävärähtelyssä kielen keskellä on kaksi solmua. Kupuja on kolme. Tällöin kieleen muodostuneen seisovan aallon aallonpituus on 2/3 kielen pituudesta L. Seisovan aallon taajuus on toisen ylävärähtelyn taajuus eli toinen ylätaajuus.
Mitä tarkoitetaan harmonisilla yläsävelillä ja harmonisella sarjalla?
Perustaajuuden monikertoja kutsutaan harmonisiksi yläsäveliksi. Ominaistaajuuksista eli perustaajuudesta ja sen monikerroista muodostuu harmoninen sarja.