Kap 4 Rörliga Och Fasta Kostnader Flashcards

1
Q

Ekonomistyrningens mest centrala och användbara begrepp.

A

Förekommer i ex. produktkalkyl-, budgeterings-, marknadsförings-, och tillverkningssammanhang.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Rörliga och fasta kostnader och verksamhetsvolym

A

Rörliga kostnader + fasta kostnader = Totala kostnader

Fasta kostnader är sådana som inte påverkas av förändringar i verksamhetsvolymen (ex. hyreskostnad), medan rörliga kostnader gör det (ex. råvaror).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Rörliga kostnader

A

En kostnad vars totalsumma förändras kontinuerligt när verksamhetsvolymen ändras. Viktigt att skilja på förändringen i totalsumman och i kostnaden per styck. Tidsperspektivet är en viktig faktor i sammanhanget. På kort sikt är oftast förhållandena givna, medan de på längre sikt kan förändras. Rörliga kostnader delas vanligen in i tre kategorier:
- Proportionellt rörliga kostnaderKostnader vars totalsumma förändras proportionellt (linjärt) med förändringar i verksamhetsvolymen. Även om totalsumman förändras är styckkostnaden konstant.
- Progressivt rörliga kostnaderKostnader vars totalsumma förändras i snabbar takt än förändringarna i verksamhetsvolymen. Ökar mer än proportionellt vid stigande och tvärtom vid sjunkande. Styckkostnaden ökar när verksamhetsvolymen ökar och minskar när den sjunker. Vid en ökning av volymen kostar en extra enhet mer än den föregående och tvärtom vid en minskning av volymen. Ex. lönekostnader vid övertid (OB).
- Degressivt rörliga kostnader Kostnader vars totalsumma förändras i långsammare takt än förändringar i verksamhetsvolymen. De ökar mindre än proportionellt vid stigande och sjunker mindre vid sjunkande verksamhetsvolym. Styckkostnaden minskar när verksamhetsvolymen stiger och ökar när den sjunker. Vid en ökning av volymen kostaren extra enhet mindre än den föregående och tvärtom vid en minskning av volymen. Ex. materialkostnader vid mängdrabatt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Linjär approximation av progressivt och degressivt rörliga kostnader

A

Av praktiska skäl antar man ofta att samtliga rörliga kostnader är proportionellt rörliga, för attunderlätta, då beräkningarna annars kan bli mycket komplexa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Fasta kostnader

A

En kostnad vars totalsumma är oförändrad när verksamhetsvolymen förändras eller som förändras i vissa intervall med förändringarna i verksamhetsvolymen. Totalsumman står i centrum. Men man är även intresserad av styckkostnaden, ex. fasta kostnader för en producerad enhet. Fasta kostnader delas in i två kategorier:

-Helt fasta kostnader
-Halvfasta kostnader

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Helt fasta kostnader

A

Kostnader som är helt oförändrade vid förändring i verksamhetsvolymen. Viktig egenskap hos helt fasta kostnader är att medan totalsumman är oförändrad så sjunker styckkostnaden vid stigande volym och stiger vid minskande volym. Ex. hyreskostnad, lönekostnader för administration. Faktorer att beakta:

  • Klassificering av kostnader som helt fasta är giltig endast inom ett relevant område och under en kortare tidperiod (max 1 år).
  • Ett relevant område är ett intervall inom vilket ett företag bedömer att den faktiska verksamhetsvolymen kommer ligga under en viss tidsperiod.
  • En förändring på kapaciteteten förändrar storleken på såväl det relevanta området som den helt fasta kostnaden
  • Gäller att vara precis vid användning och definition av helt fasta kostnader
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Halvfasta kostnader

A

Kostnader vars totalsumma förändras med vissa av verksamheten beroende intervall. Det är helt fasta i intervall men ”hoppar” till en ny nivå när verksamhetsvolymen understiger eller överstiger en kritisk gräns. Har sin grund i att vissa resurser endast kan anskaffas och avyttras i diskreta kvantiteter. Styckkostnaden sjunker vid stigande verksamhetsvolym och stiger med sjunkande verksamhetsvolym. Vid en övergång till ett lägre intervall sjunker styckkostnaden abrupt, för att sedan stiga i takt med volymen, och omvänt vid övergång till ett högre intervall. Faktorer att beakta:

-Resonemang enligt fasta kostnader är i princip giltigt även här
 -Om det relevanta området är stort kan de betraktas som helt fasta kostnader
-Är det relevanta området litet kan det betraktas som rörliga kostnader
-Många kostnader som uppfattas som rörliga kan vara halvfasta, ex. om en restaurang måste köpa in råvaror lådvis, eller om företag bara kan anskaffa material pallvis
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Blandade rörliga och fasta kostnader

A

Består av en rörlig del och en fast del. Totalkostnaden är sedan summan av dessa två. Totalkostnaden är inte noll när verksamhetsvolymen är noll, utan uppgår till ett minimibelopp – den fasta kostnaden. Kan därför definieras som att totalkostnaden till viss delförändras (rörliga delen) och till viss del är fast (fasta kostnader). Ett exempel är kostnaden för en hyrbil, man betalar en fast dygnshyra, men sedan är det en rörlig kostnad för antalet kilometer man kör, eller en säljare som dels har en fast månadslön + provision.

Kombinationen av rörliga och fasta kostnader kan dock se ut på flera olika sätt, ex. att kostnaden är rörlig upp till en viss gräns, för att sedan därefter bli fast, t.ex. kostnad för läkarbesök, efter ett visst antal besök betalar man inte längre i och med högkostnadsskydd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Kostnadsdrivare och aktiviteter

A

Många situationer kräver att andra slag av verksamhetsvolymer står i fokus. I ett tillverkande företag kan kostnadernas storlek, utöver produktionsvolymen, ber på att antalet produkter i produktprogrammet, antalet kvalitetskontroller av färdiga produkter, antalet inköpstillfällen av råmaterial osv. Denna typ av faktorer beaktas i ABC-kalkylen, menar att kostander inte bara kan ses som antingen rörliga eller fasta i förhållande till ett enda uttryck för verksamhetsvolym, utan att flera sådan kan behöva beaktas. Man talar då om att de beror påkostnadsdrivare. En förändring i en kostnadsdrivare leder till en förändring i kostnadsnivån. Kostnadsdrivarna appliceras på mindre delar av företaget, och inte som helhet. Dessa delar kallas aktiviteter, och är olika slag av arbetsuppgifter eller moment;

Den totala kostnaden beror på antalet/mängden/tiden av kostnadsdrivaren

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly