GIEDRĖ (4 DALIS APIE INTERVIU) Flashcards

1
Q

Koks yra interviu tikslas?

A

Kad ir kokios būtų interviu formos, jo esmė ir tikslai nesikeičia: informuoti, paaiškinti pašnekovo žodžiais. Žurnalistas įdomus tik tiek, kiek jam pavyko būti pašnekovo ir žiūrovo tarpininku.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Kuo interviu yra išskirtinis iš kitų žanrų?

A

Interviu laikomas vienu iš seniausių žurnalistikos žanrų. Jis buvo jau tada, kai dar nebuvo reportažų ar kitų dar vėliau subujojusių žanrų.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kuo interviu skiriasi nuo pokalbio?

A

! Pokalbis nerūpestingai šokinėja nuo vienos temos prie kitos. Interviu nėra atsitiktinis, jam rengiamasi, ieškoma pašnekovo, aptariamas klausimų ratas.
! Tikslas: kasdieninis pokalbis ne visada turi tikslą, o interviu - konkreti užduotis, tam renkama ir suteikiama informacija. Interviu metu ir žurnalistas, ir pašnekovas saistomi laiko limitų.
! Interviu yra viešas. Pokalbis dažniausiai vyksta tarp nedidelio būrio žmonių, o interviu yra skirtas milžiniškai auditorijai.
! Skirtingi interviu dalyvių vaidmenys: kasdieniniame pokalbyje pašnekovai vaidmenų neturi, o interviu - žurnalistas yra vedėjas, sumanymo autorius, jo pašnekovas - temos ekspertas, tačiau jam reikia, kad žurnalistas jį vestų į priekį.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kiekvienas interviu turi atitikti šiuos punktus:

A
  1. Pokalbis nėra atsitiktinis, o organizuotas (sumanytas, parengtas, parodytas).
  2. Kadangi jis skirtas transliuoti, turi atitikti TV reikalavimus.
  3. Kadangi transliuojama didelei auditorijai, reikia pasirūpinti, kad perduodama informacija būtų suprantama (interviu eigos, redagavimo taisyklės, montažo taisyklės).
  4. Geras žurnalistas tinkamu metu pateikia gerus klausimus – tai yra interviu apibendrinimas ir sėkmė.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Kodėl TV transliuojamas interviu yra geresnis už kitokio pobūdžio interviu?

A

nes TV perduoda autentiškus žodžius, palydimus gestais, mimika. Žiūrovas mato ir girdi, kaip tai buvo pasakyta: su pašaipa, susirūpinus ar susijaudinus. Spaudos interviu skaitytojas apie tai tegali spėlioti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Skirtingi interviu tipai ir jų trukmė:

A
  1. Naujienų interviu (10s. - 3min). Tikslas - informuoti, papasakoti apie tai, ko neįmanoma parodyti. Klausinėjama aktualijos dalyvių arba žmonių, susijusių su įvykiu.
  2. Žurnalo interviu (5 - 10min). Toks interviu gilinasi į temą, jam rengti skiriama daugiau laiko. Jame paprastai kalbama apie jau žinomą dalyką ir bandoma jį analizuoti.
  3. Gatvės apklausos metu interviuojami atsitiktiniai praeiviai (dažniausiai skirtingo amžiaus ir lyties).
  4. Dupleksu vadinamas interviu, kai pašnekovai yra dviejose studijose. Multipleksu - keletoje studijų. Kalbėtojai gali būti sugretinami į du vaizdo kadrus arba rodomi visame ekrane. Vaizdo ryšys paprastai būna vienpusis, todėl pašnekovas nemato studijoje esančio interviuotojo.
  5. Telefoninis pokalbis - kai neturima įvykį iliustruojančio vaizdo (nėra galimybių nufilmuoti ar dar nesuspėta to padaryti).
  6. Dvigubas šaltinis - sukuriamas imituojant tiesioginį ryšį. Kai neišmanoma vaizdo perduoti tiesiai į eterį, filmuojamas interviu telefonu.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

J. LARUE-LANGLOIS INTERVIU TIPAI IR FORMATAI:

A
  1. Informatyvusis – asmens, kuriančio įvykį arba dalyvaujančio jame, liudijimas. Tokio interviu herojus – ministras, pateikęs įstatymo projektą, gaisrą gesinančio būrio vadas, futbolininkas, per vienerias rungtynes įmušęs tris įvarčius.
  2. Naujienos – interviu žinių laidoje iki trijų minučių. Tai trumpas interviu, kuriame stengiamasi iš karto eiti prie esmės. Tokiam pokalbiui galioja naujienos taisyklės: vienas du klausimai, du trys sakiniai atsakyti.
  3. Aktualijų – pasitaiko žiniose ir publicistinėse laidose. Trukmė nuo 4 iki 10 min. Tai bus analizės, komentuojamasis, nuomonės arba reklaminis interviu.
  4. Atviros linijos – pokalbis su į studiją skambinančiais žiūrovais.
  5. Dosjė formatu galima transliuoti du tris interviu, išsamiai aptariančius temą.
  6. Esmės. Naujienų griūties amžiuje – tai retas formatas. Šnekinamas įdomus žmogus – menininkas, politikas, kolekcininkas.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Y. CHARONO INTERVIU FUNKCIJOS

A
  1. Pasakojimas – tokiu interviu siekiama išgirsti faktų, įspūdžių, vertinimų, komentarų. Tai – subjektyvus pasakojimas, to paties įvykio dalyviai gali prisiminti skirtingus dalykus.
  2. Liudijimas. Kai nėra įvykio dalyvių, ieškoma liudininkų. Jie nebuvo įvykio centre, bet matė iš toliau. Tai – kaimynas, praeivis, durininkas. Žurnalistas renkasi turintį patirties pašnekovą, galintį emocingai pateikti įdomių įspūdžių.
  3. Techninis ar mokslinis aiškinimas. Naujo išradimo ar technologijos pristatymas.
  4. Analizė. Platesnis aktualijos aiškinimas.
  5. Esmės interviu. Aptariamos vadinamosios amžinosios aktualijos (narkotikai, nedarbas, istorijos, politikos problemos).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly