landformer dannet av elver Flashcards

1
Q

hvordan kan rennende vann erodere

A

Det rennende vannet tar med seg masse løs masser som sliper ned berggrunnen. Elvene eroderer bare der vannstrømmene går. Når elven renner over faste fjell, kan hoppende stein i strømmen slå løs stykker av elvebunnen. Det løsgjorde materialet fraktes nedover, ved slamtransport eller bunntransport.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

på hvilken måte kan rennende vann transportere løsmasser?

A

rennende vann kan transportere løs masser på tre forskjellige måter. Vannet løser opp mineraler og det oppløste mineralet følger vannstrømmen. Det er et resultat av kjemisk forvitring. En andre måte er via slamtransport. Slamtransport kan vi se for eksempel under snøsmeltingen om våren, elver og bekker går breddfulle av grumsete vann, og der elva renner ut i en innsjø eller møter havet, kan det flyte en strøm av skittent elvevann langt utover. Grumset er små partikler som holdes svevende av av strømmevirvlene i elva. I tillegg til slamtransport har vi bunns transport av stein grus når det er kraftig strøm i elva.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

hvorfor blir elveløpet noen steder til en V-dal, mens andre steder til et elvegjel?

A

en v-dal er et resultat av jord og stein som har rast ned fra sidene etter hvert som elva har gravd seg ned i løpet sitt. Strømmen i elven har dratt med seg løsmaterialet. Elva eroderer videre ned i berggrunnen, men hele tiden raser det løsmateriale ned som ender i vannet. V- formen opprettholdes, og dalen blir stadig dypere. I en typisk V-dal er dalbunnen ikke bredere enn selve elva. I et elvegjel er veggene på sidene loddrette fordi erosjonen bare foregår i elvebunnen, og berggrunnen på sidene er så hard at det ikke raser materialet ned fra dem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

hvordan ser en elvevifte ut, og hvordan dannes den?

A

en elvevifte er en vifteformet avsetning. Den er smal øverst og bred nederst, strekker seg fra dalsiden og ned til dalbunnen og består av store steiner, grus og sand. Vifteformen dannes fordi elva gjerne breier seg ut i et forgreinet løp. Når et løp er fylt opp med løs masser under en flom, blir elveløpet stengt, og vannet finner seg et nytt løp ved siden av.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

hvordan dannes en kroksjø?

A

hvis en meandre sving blir liggende igjen mer eller mindre uten innløp og utløp, mens elva har tatt en ny retning, vår vi en kroksjø.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

hva er et delta, og hvordan er det dannet?

A

et delta er en avsetning av sorterte løs masser ved munningen av en elv. Et delta blir dannet når en elv kommer ut i vann eller hav, bremser farten, vannets transportevne avtar, og elva vil legge fra seg løsmassene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

hva er en elveslette og på hvilken måte kan den være en resurs for oss mennesker?

A

en elvesletter er et parti med løsmasser, en elveslette blir dannet når elveløpet flytter seg frem og tilbake, samtidig som løsmaterialet flyttes nedover elva. Elvesletter har vært svært attraktive arealer for alt fra bebyggelse til veier, næringsbygg og ikke minst jordbruksformål.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly