Hinduism och buddhism Flashcards

1
Q

Hur uppkom religionerna?

A

Hinduism grundades 2500-1500 f.Kr. Den har ingen särskild grundare utan uppkom via en kulturkrock. Det var två olika folkgrupper i nordvästra Indien, arier och indier, som sammankopplades. Detta är även den religionen som sticker ut från de andra just för att de inte har någon klar grundare. Minst lik Kristendomen eftersom vi har en mycket tydlig grundare.

Buddhism grundades före 500 f.Kr i Asien. Deras grundare hette Siddharta Gautama (Buddha). Han satt under ett träd och kom på de fyra ädla sanningarna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vem var Buddha? (Kortfattat).

A

Buddha var en prins. När han föddes spåddes han till att vara en andlig ledare eller kunglighet, därför skyddades han i palatset. Buddha var från början hindu och tillhörde hinduism. Han såg en sjuk, en död och en gammal man och därför fick han en livskris. Han satte sig därför under ett bodhiträd för att meditera. Där satt han i många år och funderade över lidandets gåta. Där uppnår han nirvana (upplysning). Sedan höll han sin första predikan, Benarespredikan, för de som lyssnade och det blev även hans första lärjungar. Sedan vandrade han runt i Indien och predikade.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad innebär kastsystemet inom hinduismen?

A

Kastsystemet kallas för Dharmasystemet. Det är en hinduisk uppdelning av folket beroende på social status. Det är förbjudet att gifta sig mellan kasten och man föds in i en kast beroende på vilket föräldrarna har. Hinduismen är själva med att använda kastsystemet. Det är ingen annan religion som delar upp befolkningen på samma sätt beroende på social status.

Väldigt stor skillnad från andra religioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vilken är religionernas gudsuppfattning?

A

Hinduism är utåt sett polyteistisk eftersom det finns många olika gudar som tillbes. Men hinduerna anser att religionen är monoteistisk eftersom alla gudar tillhör den största guden, Vishnu. Detta är en likhet med kristendomen. De tycker att det är en monoteistisk religion eftersom det bara finns en Gud. Detta ser framförallt judendom och islam mycket skeptiskt på eftersom kristendomen har treenigheten. Gud ses alltså i 3 olika skepnader men att det fortfarande är samma gud. Judendom och islam anser att det räknas som flera gudar och att Kristendom då skulle vara polyteistisk. Kan även vara panteistisk vilket betyder att Gud finns i allt i naturen.

Buddhismens gudsuppfattning är desto mer ensam. Detta skiljer sig mot resten av religionerna. Inom denna religion är det inte helt säkert att det finns en gud på samma sätt som i de andra religionerna. Det finns dock olika grenar inom Buddhismen som tycker olika kring gudsuppfattningen, speciellt 2 grenar. Den första anser att Buddha inte är en gud utan endast en vanlig man som blev upplyst. Det finns även, enligt dessa, andra upplysta människor som agerar gudar. Den andra grenen anser att Buddha är en gud.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är de fyra ädla sanningarna inom buddhismen? (Kunna någon del i åttafaldiga vägen)

A

Livet är fyllt av lidande
Det beror på att allt är föränderligt och ej bestående, t.ex kärlek, sjukdom, smärta, åldrande, oro.

Lidandet orsakas av livstörsten
Begäret är orsaken. Man strävar alltid efter mer, t ex njutning, omväxling, glädje.

Hur ska lidandet upphöra?
Man ska stilla sina begär. Dock är det svårt att kontrollera. Men… det finns en lösning för att slippa lidandet. (ex. att gå den gyllene medelvägen)

Man följer den åttafaldiga vägen
Det innebär att man blir fri från återfödelse. Om man gör det får man bättre karma. (typ om budorden likt kristendom och judendom)

Rätt tanke = tänka goda tankar
vara en god människa t.ex inte skada andra djur eller människor

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv kvinnosynen inom religionerna.

A

Både traditionellt sätt, men lika mycket värd, bättre nu än förr. Hinduism-kvinna i högre kast kan vara mindre värd än en man i ett lägre kast

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad har religionerna för slutmål?

A

Buddhism - nirvana = fri från återfödelse. Finns två vägar: Långsamma vägen - samla god karma och återfödas. Korta vägen - bli nunna/munk. Beroende på vilken gren tänker man olika.

Hinduism - moksha = slippa återfödas, man blir en del av brahman världssjälen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vilka är skrifterna inom religionerna? Vad står det i dem? (Mycket kortfattat).

A

Inom hinduism finns det flera heliga skrifter. Dock inte lika viktiga som i det västliga religionerna.
Vedaskrifterna: religiösa hymner, lovsånger
Upanishaderna: filosofiska tankar, tillhör vedaskrifterna

Inom Buddhism heter den heliga skriften Tripitaka - de tre krogarna. Den innehåller regler, buddhas predikningar och buddistisk lära och etik. Skrevs ner efter buddhas död för att hedra det han predikade och för att bevara hans lära.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Synen på HBTQ.

A

I grunden är det inte okej i någon religon. Men det finns homosexulatitet i varje religon. I det mordärna samhället så är det okej

Det står inget i de buddhistiska skrifterna att detta inte skulle vara tillåtet.
Inom hinduism finns homosexualitet och detta är oproblematiskt. Inom hinduism är det förbjudet. I grunden är det inte okej enligt någon religion, men det finns i alla moderna samhällen där och där är det okej.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vikten av att tillhöra en etnisk grupp.

A

Buddhism är inte en etnisk grupp, men en etnisk identitet. Inom hinduism är det inte viktigt att tillhöra en etnisk grupp. Buddhism liknar absolut inte judendom i detta eftersom judendom är den enda religionen där det är viktigt att tillhöra en etnisk grupp.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly