Läkemedel - Farmakodynamik Flashcards

1
Q

Metoprolol (Betablockerare):
Hjärta

A

Indikationer/Viktigt att tänka på: Hypertoni

Farmakodynamik: Betablockerare verkar för att minska sympatikus negativa påverkan på hjärtat. Metoprolol är en selektiv betablockerare som blockerar B1-receptorer och gör att adrenalin och noradrenalin inte kan utöva sin effekt. Därefter kommer hjärtats kontraktionskraft att minska vilket leder till att hjärtat arbetar lugnare och hinner fyllas på ordentligt. Det leder till att hjärtat hinner fylla på sina energinivåer och kan försörja kroppens vävnader och organ med blod bättre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Trombyl

A

(Acetylesylsyra - ASA):

Indikationer/Viktigt att tänka på: Akut hjärtinfarkt eller profylax mot kardiovaskulära komplikationer efter akut hjärtinfarkt och vid stabil och instabil kranskärlssjukdom.

Farmakodynamik: Minskar trombocyternas aggressionstendens.

Trombyl innehåller acetylsalicylsyra som i sin tur har en hämmande effekt på trombocytaggregationen. Normalt sett är enzymet cyklooxygenas med i bildningen av tromboxan A2 som i sin tur startar trombocytaggregation. När acetylsalicylsyra hämmar enzymets funktion minskar
trombocyternas tendens att aggregera.
(ASA hämmar frisättningen av tromboxan som gör att trombocyterna inte binder till varandra).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Brilique

A

(Trombocytaggregationshämmare - ADP-blockerare):

Indikationer/Viktigt att tänka på: Brilique tillsammans med ASA är till för prevention av aterotrombotiska händelser.
akuta koronara syndrom
- tidigare hjärtinfarkt eller risk att utveckla
- aterotrombotiska händelser

Farmakodynamik: På trombocytens yta finns en P2Y12-receptor som ADP binder sig till och därefter skickas signaler som gör att trombocyten binder till andra trombocyter och påbörjar trombocytaggregationen. Brilique innehåller tikagrelor som är en kemisk selektiv substans som förhindrar ADP-medierad trombocytaktivering och aggregation. Eftersom tikagrelor inte förhindrar ADP bindningen kommer tikagrelor att binda sig till P2Y12-receptorn tillsammans med ADP vilket gör att signalerna om trombocytaktivering hämmas. Vilket minskar risken för nybildning av trombos att kärlen blir okluderade vilket i sin tur minskar risken för en aterotrombotisk händelse som hjärtinfarkt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Enalapril

A

(ACE-hämmare):
Indikationer/Viktigt att tänka på: Behandling av hypertoni och hjärtsvikt.

Farmakodynamik: ACE-hämmare som Enalapril hämmar enzymet ACE som i sin tur gör att angiotensin I inte omvandlas till angiotensin II och hämmar därmed effekten av RAAS och gör att blodtrycket sänks.

Vid hjärtsvikt blir effekten ett minskat arteriellt flödesmotstånd som ger både en blodtryckssänkning, kärldilatation, ökad diures och minskad afterload för hjärtat. Det är bra att sänka blodtrycket för att sänka belastningen på hjärtmuskulaturen för att inte hjärtsvikten ska förvärras ytterligare med utveckling av bland annat hypertrofi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Atorvastatin

A

(Serumlipidsänkande):
Indikationer/Viktigt att tänka på:

Farmakodynamik: Infarkt och angina.
Atorvastatin sänker plasmanivåerna av kolesterol och serumkoncentrationen av lipoprotein genom att hämma enzymet HMG-CoA-reduktas i levern som gör att leverns kolesterolsyntes hämmas. Samtidigt ökar mängden LDL-receptorer på alla cellers yta dit LDL kan binda, tas upp och brytas ner vilket kommer leda till en kraftig sänkning av blodets LDL-nivåer. Sänkningen av kolesterol, LDL och triglycerider är av vikt ur ett kärl perspektiv för att förebygga prevalensen av ateroskleros som högre nivåer av kolesterol och LDL kan leda till. Dessutom minskar risken att insjukna i infarkt genom att stabilisera plack i kärlväggen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Nitrolingual

A

(Nitroglycerin):

Indikationer: Angina pectoris, Symtomlindrande vid hjärtsvikt eller misstanke om hjärtinfarkt (verkar däremot inte vid helt stopp).

Farmakodynamik: Nitrolingual används vid kärlkramp (angina pectoris) och vid effektiv behandling kommer glatt muskulatur att relaxeras till följd av att nitroglycerinet omvandlas till NO (kväveoxid) som har en vasodilaterande effekt. Låga doser gör att det venösa återflödet till hjärtat minskar och höga doser gör att kärlmotståndet minskar. Kombinationen av sänkt systoliskt artärtryck och reducerat fyllnadstryck med minskad kammarvolym gör att hjärtats syrebehov minskar och kärlkrampen avbryts.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Losartan
Hjärta

A

(Angiotensin II-receptor antagonist - ARB):

Indikationer/Viktigt att tänka på: Hypertoni. Behandling av kronisk hjärtsvikt hos vuxna patienter när behandling med angiotensinkonvertas-(ACE-)hämmare inte är lämpligt på grund av biverkningar, särskilt hosta, eller kontraindikation. Behandling av njursvikt. Minska risken för hypertoni och vänsterkammarhypertrofi.

Farmakodynamik: En angiotensin II receptor antagonist som losartan är selektiv och blockerar AT 1-receptorerna som finns i olika vävnader som glatt muskulatur, binjure, njurar och hjärta och gör att angiotensin II inte kan utöva sin effekt. Angiotensin II vars fysiologiska effekt är att verka vasodilaterande och öka frisättningen av aldosteron. Dessa effekter leder till en ökad belastning på hjärtat och vid hjärtsvikt är det negativt. Losartan ordineras för att minska belastningen på hjärtat genom hämmare Angiotensin II-receptorerna som leder till minskat perifert motstånd och leda till att blodtrycket sjunker. När aldosteronet inte bildas kommer njurarna inte att reabsorbera lika mycket Na+ som också hjärtats slagvolym minskar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Spironolakton

A

(MRA - aldosteronantagonister - kaliumsparande diuretikum och blodtryckssänkande):

Indikationer/Viktigt att tänka på: Diuretika, kaliumsparande diuretika. Ödem.

Farmakodynamik: Spironolakton är en aldosteron receptorblockerare. Läkemedlet verkar i distala njurtubuli och hämmar proteinsyntesen som krävs för natrium-kalium-pumpen. Vilket gör att mer Na+ utsöndras med urinen vilket ger en diuretisk effekt och att K+ sparas i blodbanan.

ARB hämmar delvis aldosteron-bildningen men eftersom aldosteron kan bildas i njurarna utan angiotensin II kan det behövas aldosteronantagonister (hämmare) för att driva ut vätska och minska ödem som är vanligt förekommande vid hjärtsvikt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Warfarin

A

(Antikoagulantia):

Indikationer/Viktigt att tänka på: Förebygga ventrombos, djup lungemboli, förebygga proppbildning vid klaffel och förebygga tromboemboliska komplikationer efter stor transmural hjärtinfarkt.

Farmakodynamik: Blodet koagulerar genom att olika faktorer via komplicerade enzymreaktioner leder till bildning av trombin (även kallat faktor II) som i sin tur ombildar fibrinogen till fibrin (en koagel). Warfarin är ett läkemedel som hämmar bildningen av vitamin K beroende koagulationsfaktorer. Faktorerna som är beroende av vitamin K är faktor X, faktor IX, faktor VII och faktor II. När bildningen av faktorerna hämmas kommer koagulationskskaden att hämmas vilket leder till att blodet inte kommer att koagulera. Däremot har koagulationsfaktorerna en halveringstid på 4-50 timmar och därför tar det ett tag tills det uppstår en ny jämvikt där risken för trombos minskar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Furix
Hjärta

A

(Loopdiuretika):

Indikationer/Viktigt att tänka på: Akut lungödem. Kardiella, renala, hepatiska och andra ödem. Hypertoni.

Farmakodynamik: Vid hjärtsvikt bidrar den neurohormonella aktiveringen till att kroppen samlar på sig vätska. Den ökande mängden vätskan som samlas i kroppen gör att det blir ödem och gör att blodvolymen ökar vilket leder till att hjärtat får arbeta mer. Furix verkar verkar i den uppåtstigande delen av Henles slynga men även lite i distala tubuli och får en vätskedrivande effekt. Effekten uppstår genom att mängden reabsorberade kloridjoner minskar vilket också leder till att en mindre mängd natrium, kalcium och magnesium reabsorberas och istället utsöndras via urinen. När personen kissar mer kommer mängden vätska i kroppen minska vilket gör att blodtrycket sänks och hjärtat inte behöver arbeta lika mycket.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Natriumbikarbonat (Natriumbikarbonat):

A

Indikationer/Viktigt att tänka på: Behandling av metabol acidos vid kronisk njursvikt.

Farmakodynamik: Natriumbikarbonat verkar genom att vara en extra baskomponent i kolsyra bikarbonat bufferten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Sevelamer (Fosfatbindande):

A

Indikationer/Viktigt att tänka på: Behandlar hyperfosfatemi.

Farmakodynamik: Sevelamer binder fosfat i mag- och tarmkanalen och minskar tarmarnas absorption av fosfat genom att sevelamer är en positivt laddad jonförening kommer den att attrahera och binda till de negativt laddade fosfatjonerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Etalpha (Potent D-vitaminanalog):

A

Indikationer/Viktigt att tänka på: För sjukdomar med störningar i kalciummetabolismen som leder till minskad mängd kalcitriol (aktivt vitamin D3).

Farmakodynamik: Alftakalcidiol är en potent D-vitaminanalog (syntetiskt D-vitamin) som omvandlas i levern till den aktiva formen av vitamin D (kalcitriol) istället för i njuren eftersom njurens funktion är nedsatt på grund av njursvikt. Alfakalcidiol gör att tarmarna absorberar mer kalcium vilket stimulerar osteoblasterna i skelettet att bilda ny benvävnad och mineralisera den.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Aranesp (Inj för anemier):

A

Indikationer/Viktigt att tänka på: Behandla anemier vid kronisk njursvikt.

Farmakodynamik: Erytropoietin är ett hormon som utsöndras från njurarna och som stimulerar benmärgen att öka sin produktion av erytrocyter. När njurens funktion är nedsatt till följd av njursvikt kommer det att leda till erytropoietin brist och som i sin tur leder till anemi. Aranesp stimulerar erytropoesen på samma sätt som erytropoietin gör vilket leder till att benmärgen kan producera erytrocyter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

AlfaKalcidol (Potent D-vitaminanalog):

A

Indikationer/Viktigt att tänka på: För sjukdomar med störningar i kalciummetabolismen som leder till minskad mängd kalcitriol (aktivt vitamin D3).

Farmakodynamik: Alftakalcidiol är en potent D-vitaminanalog (syntetiskt D-vitamin) som omvandlas i levern till den aktiva formen av vitamin D (kalcitriol) istället för i njuren eftersom njurens funktion är nedsatt på grund av njursvikt. Alfakalcidiol gör att tarmarna absorberar mer kalcium vilket stimulerar osteoblasterna i skelettet att bilda ny benvävnad och mineralisera den.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad är skillnaden på Etalpha och Alfakalcidol?

A

Etaplha och Alfakalcidiol har samma verksamma substans och har därför samma farmakodynamiska effekt. Däremot kan läkemedlen ha lite olika uppsättning som ger dom olika styrkor, administreringssätt och olika snabba effekter.

17
Q

Furix
Njursvikt

A

Furix är ett loopdiuretika som verkar genom att hämma reabsorptionen av natrium, klorid och vatten i njurtubuli. Det leder till en ökad utsöndring av dessa ämnen i urinen vilket leder till en minskad mängd vätska och elektrolyter i kroppen. Den minskade mängden vatten och elektrolyter i kroppen kan hjälpa till att behandla och lindra symtom som ödem och andningssvårigheter vid njursvikt.

18
Q

Losartan
Njursvikt

A

Vid njursvikt verkar hormonet angiotensin II på kapillärerna och gör att de kontraherar vilket ökar blodtrycket och minskar blodflödet till njurarna vilket försämrar njurfunktionen (GFR). Losartan blockerar angiotensin II-receptorerna i blodkärlen vilket leder till att blodkärlen dilateras och blodflödet ökar vilket i sin tur minskar belastningen på njurarna och kan förbättra njurfunktionens GFR.

19
Q

Finasterid (Testosteron-5-α-reduktashämmare):

A

Indikationer/Viktigt att tänka på: Behandlar och kontrollerar BPH.

Farmakodynamik: Finasterid är en testosteron-5-a-reduktashämmare och det betyder att den hämmar enzymet typ-II-5-alfa-reduktas. Det här enzymet gör att testosteron omvandlas till dihydrotestosteron (DHT) i prostatavävnaden. Det är DHT som gör att prostatan växer och kan leda till BPH och genom att hämma enzymet typ-II-5-alfa-reduktas kommer mindre mängd testosteron att omvandlas till DHT vilket gör att prostatan inte växer och kan till och med att återbildas och bli minska i storlek.

20
Q

Alfucozin (Alfa-1-receptorblockerare):

A

Indikationer/Viktigt att tänka på: Behandlar svåra och måttliga symtom hos patienter med BPH.

Farmakodynamik: Symtomen som uppstår vid BPH är inte enbart beroende av prostatans storlek utan kan också orsakas av stimulering av alfa-receptorer som gör den glatta muskulaturen i underlivet spänd. Alfuzosin som är en alfa-1-receptorblockerare fäster på alfa-receptorerna och verkar relaxerande vilket leder till att blåshalsen vidgas. Det leder i sin tur till att urinflödet förbättras och mängden resturin minskas.

21
Q

Combivent (Bronkdilaterande - Beta2-andrenersik agonist):

A

Indikationer: Underhållsbehandling av reversibel kronisk obstruktiv lungsjukdom som har behov av bronkvidgande effekt. (Ges tillsammans med glukokortikoider)

Farmakodynamik: Combivent är en beta-2-agonister som verkar genom att stimulera luftvägarnas androgena beta-2-receptorer och gör att glatt bronkial muskulatur relaxeras. Det leder till att bronkerna dilaterar och att luftvägarna vidgas vilket leder till en förbättrad ventilation och att slem kan transporteras ut från luftvägarna.

22
Q

Doxyferm (Tetracyklin):

A

Indikationer: KOL-exacerbationer, antibakteriellt.

Farmakodynamik: Doxyferm är en tetracyklin som ges som behandling vid akut försämring av KOL, alltså KOL exacerbationer. Infektioner som orsakas av bakterier ger utslag av högre nivåer av CRP i plasma och kan behandlas med tetracykliner. Tetracyklinerna hämmar bakteriernas proteinsyntes genom att binda till deras ribosomer och verkar bakteriostatiskt och förhindrar bakterietillväxt.

23
Q

Prednisolon (Glukokortikoid):

A

Indikationer: Antiinflammatorisk (Ges tillsammans med beta-2-agonister)

Farmakodynamik: Prednisolon är en syntetisk glukokortikoid som har en högre antiinflammatorisk effekt än kortison. Glukokortikoiden minskar antalet inflammationsceller men däremot är inte verkningsmekanismen helt klarlagd.

24
Q

Varför behandlas KOL med bronkdilaterande och glukokortikoid tillsammans?

A

Det gör luftvägarna mindre känsliga och och ger mindre luftvägsobstruktion.

25
Q

Metformin (Antidiabetikum):

A

Indikationer/Viktigt att tänka på: Diabetes typ 2

Farmakodynamik: Metformin är ett läkemedel för patienter med diabetes typ 2. Det används när motion och kost inte är tillräckligt för att reglera glukosnivåerna. Metformin är en biguanid som har antihyperglykemiska effekter. Den sänker både den basala och postprandiala (glukosnivåerna som uppstår efter en måltid) av glukos i blodet utan att stimulera insulinsekretionen av betacellerna.

Tre verkningsmekanismer:
1. Hämmar leverns glukoneogenes och glykogenolys som minskar leverns produktion av glukos.
2. Ökar insulinkänsligheten, speciellt hos muskelcellerna men även perifert glukosupptag. Genom att metformin ökar transportförmågan hos alla GLUT kommer det leda till att mer glukos tar sig in i cellerna.
3. Fördröjer intestinal glukosabsorption - fördröjer tarmens absorption av glukos.