Vård på särskilt boende Flashcards

1
Q

Vem har rätt till plats på SÄBO?

A
  • Hälso-och sjukvårdslagen: Vård på lika villkor för hela befolkningen. Den som har störst behov av sjukvård ska få företräde till vården – medicinsk behov ska styra.
  • Socialtjänstlagen: Ger personen rätt till bistånd i form av t.ex. särskilt boende (SÄBO) eller annan hjälp och stöd.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad kännetecknar en typisk SÄBO-patient?

A

Hög ålder, skörhet, flera sjukdomar, svåra sjukdomar, demens vanligt förekommande. Utifrån detta är en försämring av patientens tillstånd förväntad, frågan är när detta kommer ske. Detta gör att läkaransvar från primärvården ligger hos en specialist/slutet av ST då det kan röra sig om svårare vård/medicinering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hur ser organisation av vård på SÄBO ut?

A

Det är två olika huvudmän, läkare från primärvård och kommunen, som är ansvarig och detta ger därmed upphov till användning av olika dokumentationssystem. Detta kan skapa risk för medicinsk osäkerhet, varför det är krav på tydlighet och kommunikation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad har läkaren för ansvar på SÄBO?

A

Avsatt tid för rond ca 2-4 h/v, beroende på hur stort boende/hur många patienter man har ansvar för. Vid rond har man ofta en sittrond med ansvarig sköterska på boende med genomgång av patienter, proaktiv planering av vården (vårdplan), ”Årskontroller”, kontakt med närstående.

Mellan rondtillfällena kan det ske oförutsedda händelser där sjuksköterska (som spindel i nätet) får kontakta ansvarig läkare vid behov mellan rondtillfällen. Telefonsamtal och akuta insatser utöver rondtid beroende på allvarlighetsgrad. Det finns även jourtid med hemjour/beredskapsjour (jour i hemmet) – med ansvar både för boende, psykiatriska situationer och polisiära besvär

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly