Offentlighet & sekretesslagen Flashcards

1
Q

Sekretesstid

A

Finns tidsgränser på sekretessen för hur länge en uppgift kan vara sekretessbelagd, olika beroende på var den finns, anger maxtiderna, t.ex. socialtjänstsekretessen är 70 år. Men gör man bedömning om en handling ska vara sekretessbelagd gör man i varje enskilt fall om den ska sekretessbeläggas. Det gör man så fort någon begär ut den, en prövning om den ska vara sekretess.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Sträng sekretess

A

viss typ av skaderekvisit. Nämligen omvänt skaderekvisit = Omvänd skaderekvisit = då gäller sekretessen, om de inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde lider skada eller men. Man utgår från att det är hemligt. Men skulle man kunna visa att den här uppgiften kan röjas utan att skada eller men uppkommer, kan man lämna ut. Detta är socialtjänsten, sträng sekretess. Samma inom sjukvården, AF.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Lindrig sekretess

A

rakt skaderekvisit = offentlighet är huvudregeln. Man kan lämna ut uppgiften. Sekretess gäller endast om det kan antas att den enskilde lider skada eller men om uppgiften röjs. Gäller inom skola t.ex., eller kriminalvården. Även Försäkringskassan

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Absolut sekretess

A

där har man inga skaderekvisit = Är de så att de saknas skaderekvisit, då är de absolut sekretess. Då gör man ingen prövning om man ska lämna ut det. Då står det bara sekretess gäller för blabla… t.ex. kommunal familjerådgivning, där är det absolut sekretess. Dit ska man gå utan att de riskerar alls att uppgifter lämnas ut. Man prövar inte ens om det finns skada eller men, de därför de står att det inte finns inga skaderekvisit!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Sekretessmarkering

A

det betyder att det finns en hemligstämpel på handlingen. Om det kan antas att en uppgift i en allmän handling inte får lämnas ut på grund av bestämmelse om sekretess, får myndigheten markera detta genom en särskild anteckning, alltså sekretessmarkeringar! Detta står specificerat i 5 kap. 5 § OSL. En sekretessmarkering innebär dock inte att man inte kan göra en sekretessprövning, det måste man göra oavsett sekretessmarkering.
Betyder bara att det kan vara så att den inte kan lämnas ut, men det behöver ändå prövas.

Göra en sekretessprövning om någon ringer och vill ha ut en handling med en sekretessmarkering på.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Generalklausulen

A

utlämnande av hemliga uppgifter till andra myndigheter, när de uppenbart att intresset av att uppgifterna lämnas har företräde framför det intresse som sekretessen ska skydda. 10 kap. 27 §, Se dock andra stycket, gäller ej inom socialtjänsten!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Offentlighetsprincipen.

A

Demokratiskt samhälle där man har fri insyn till hur myndigheterna utför sitt arbete. I 2 kap. 1 § TF framgår det att varje svensk medborgare, ska ha rätt att ta del av allmänna handlingar. Att även andra än svenska medborgare har samma rätt följer av 14 kap. 5 § TF

Innebära en sorts garanti mot maktmissbruk, en av hörnstenarna i vårt demokratiska samhälle. Insynen som man kan ha i offentlig verksamhet, den kan man ha för olika sätt. Sitta med på en förhandling i en domstol, rätten att läsa allmänna handlingar men också en frihet att yttra sig & meddela sig.
.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad menar man med att den är grundlagsreglerad, rätten att ta del av allmänna handlingar?

A

Man tänker att det ska ske mindre maktmissbruk & större effektivitet.
Men på vilket sätt? Man tänker sig att i och med att man har den här offentliga, så arbetar man effektivare & smartare, och då måste man se till att göra rätt.
Delvis grundlagsreglerad
Se 2 kap. 1 § sista stycket i regeringsformen.
” I tryckfrihetsförordningen finns också bestämmelser om rätt att ta del av allmänna handlingar”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Allmän handling, 2 kap. 4 § TF

A

Då ska den förvaras hos en myndighet. Finns en handling inom myndighetens väggar är den förvarad hos myndigheten, så är även fallet om tjänsteman har tagit hem för att arbeta med den! Även om man tillfälligt lånar ut den.
En handling som förvaras hos myndigheten kan, vara ”allmän” på två olika sätt. Antigen har den kommit in till myndigheten eller så har den upprättats där.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Inkommen handling

A

En handling anses inkommen när den har anlänt där och den har kommit behörig befattningshavare till handa, se 2 kap. 9 § TF. Även om den är adresserad personligen till mig, men den hör till ärendet. Även mejl.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Upprättad handling

A

När anses en handling upprättad? Se 2 kap. 10 § TF.
En handling anses upprättad när den har expedierats. Den anses vara expedierad så snart den har avsänts från myndigheten (2 kap. 10 § TF). En handling anses även expedierad om den på något annat sätt blir tillgänglig för en annan myndighet, t.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Expedierats

A

skickar ut handlingen, t.ex. fattat ett beslut, skrivit en dom så har man skickat ut den till parten.
Men finns även handlingar som inte är expedierade. När de har slutbehandlats, när man är klar med ärendet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Exempel på allmänna handlingar

A

Ansökan om socialbidrag
Ansökan om ledighet för en elev
En tjänsteansökan
En semesteransökan från anställd
Ett e-postmeddelande från allmänheten till en tjänsteman med en förfrågan
Ett svar som myndigheten har skickat med brev eller e-post till §den som gjort en förfrågan
En handling som hör till ett avslutat ärende och som har sparats
En färdigställd årsredovisning
Ett diarium
En dagbok i ett ärende

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Allmän handling – offentlig handling

A

Att en handling är allmän betyder inte att den är offentlig. Offentligheten är, som framgår av följande, en helt annan fråga. En allmän handling kan således vara offentlig likaväl som den kan vara hemlig, alltså skyddad av sekretess.
Vad en allmän handling är framgår av 2 kap. Tryckfrihetsförordningen.

Se även 2 kap. 1 § TF, där står det kring att ha rätt att ta del av allmänna handlingar.

Allmänna handlingar som inte är hemliga kallas offentliga handlingar, TF avgör om handlingar är allmänna eller inte, medan OSL avgör om allmänna handlingar är hemliga eller offentliga.

Söka en allmän handling, en myndighet måste enligt 4 kap. 1 § OSL se till att:
Allmänna handlingar lämnas ut med skyndsamhet som krävs enligt TF
Allmänna handlingar kan skiljas från andra handlingar
Att rätten att ta del av allmänna handlingar enligt TF säkerställs samtidigt som sekretesskyddet upprätthålls
Att automatiserad behandling av uppgifter hos en myndighet ordnas med beaktande av de intresse som den enskilde kan ha rätt att själv utnyttja tekniska hjälpmedel hos myndigheten för att ta del av allmänna handlingar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Begränsning av handlingsoffentligheten, se 2 kap. 2 § TF.

A

Specifik 6 punkten, där det står kring ”skyddet för enskildas personliga eller ekonomiska förhållanden”.
Kring andra stycket i samma paragraf reglerar man och säger att det ska ”noga anges i en bestämmelse i en särskild lag”. Här är det just OSL som de syftar på!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Minnesanteckning och tjänsteanteckning

A

Minnesanteckningar 2 kap. 12 § TF
Det här med att göra en tjänsteanteckning, minnesanteckning är något annat. Upprättar på en myndighet för att föredra ett ärende, så gör man upp olika punkter i vilken ordning. Eller rättsutredning, vad gäller här? Skriver en rättsutredning - de är en typisk minnesanteckning. Minnesanteckning = sådant som inte har betydelse för saken.

Till skillnad från tjänsteanteckning, man måste göra de så fort man får någon part som kan vara relevant för de beslut man kommer fatta. Då skriver man oftast tjänsteanteckning, x ringer och meddelar att hen har fått ärva från sin moster och inte längre behöver bistånd. Framgå datum, befattningshavare - vem som gjort den.
Det där blir då en allmän handling.

17
Q

Överklagande

A

Överklagar man ett sådant beslut går det inte till förvaltningsrätten utan till kammarrätten. Detta framgår av 2 kap. 19 § TF.
Finns även i 6 kap. 7-8 §§ OSL kring överklaga beslut och kring kammarrätten.

18
Q

En uppgift kan vara hemlig och offentlig samtidigt – hur?

A

En uppgift kan vara både hemlig & offentlig samtidigt.
Om vi tänker oss ett läkarintyg som skyddas mycket inom sjukvården enligt 25 kap. HSL. Detta läkarintyg kan även behövas på FK, för att tas ställning till sjukpenning t.ex. Skyddsvärdet kan vara olika starkt i olika myndigheter. Man måste alltid titta på är de sekretess på den här uppgiften? Ja de beror på vart den finns någonstans.
Hos FK är inte sekretessen så sträng och inte lika skyddat när den befinner sig där.

Det är inte uppgiften i sig, utan de avgörande är i vilken verksamhet den finns!

19
Q

Ha koll på de olika begreppen kring sekretess i 3 kap. 1 §

A

Sekretess = Ett förbud att röja en uppgift vare sig det sker muntligen, genom utlämnande av en allmän handling eller på något annat sätt.
Sekretessreglerad uppgift = en uppgift för vilken det finns en bestämmelse om sekretess.
Sekretessbelagt uppgift = en sekretessreglerad uppgift för vilken sekretess gäller i ett enskilt fall. Mycket strängare än sekretessreglerad.

Skillnad mellan sekretessreglerad uppgift & sekretessbelagd uppgift:
Vad gäller sekretessreglerad uppgift är det frågan om en särskild uppgift (t.ex en enskilds hälsa) som förekommer i ett visst sammanhang (t.ex hälsovård). En uppgift hos en vårdcentral om en viss sjukdom kan alltså utgöra en sekretessreglerad uppgift. Detta är inte tillräckligt för att en uppgift ska omfattas av sekretess. Att konstatera att det finns en sekretessreglerad uppgift är endast det första steget. Vad som utgör sekretessreglerad uppgift avgörs av uppgifterna i det enskilda fallet och om dessa uppgifter omfattas av en sekretessbestämmelse.

Om någon eller Ni vill ha dessa uppgifter utlämnade, måste en prövning göras i det enskilda fallet. Beroende på om det finns risk för skada eller inte för personen som uppgiften rör, kan uppgiften lämnas ut. Ibland är även sekretessen absolut, alltså utan undantag. Om myndigheten i fråga beslutar om att den sekretessreglerade uppgiften inte får lämnas ut, är det en sekretessbelagd uppgift. En sekretessbelagd uppgift är alltså en sekretessreglerad uppgift där sekretess gäller