Guerra Freda Flashcards

1
Q

conferències Jalta i potsdam:

A

estableixen repartiment d’Europa en zones d’influència entre els aliats.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Partició Europa

A

-Despres d la segona guerra mundial URSS i EUA intenten exercir l’hegemonia a la seva zona d’influència i aconseguir el control d’altres zones de disputa
-Tensió entre els aliats deriva en ruptura definitiva arran dels dos fets significatius : pla marshall i crisi d’Alemanya

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Formació de nous governs de postguerra:

A

-URSS: va ajudar que als paisos ocupats per l’exèrcit soviètic el partit comunista aconseguís el poder. Va imposar les democràcies populars a Polònia, Rumania, Hongria…
-EUA: aconsegueixen excloure els partits comunistes dels governs de Europa occidental i van intervenir militarment a Grècia per frenar el progrés comunista.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Pla marshall

A

Ajut econòmic per impulsar la reconstrucció i reactivació econòmica d’Europa (arrasada per la guerra).
● Fins a 13.000 milions de dòlars en inversions. Havia de permetre:
○ Millora nivell de vida població.
○Disminució del risc d’expansió del comunisme.
○ Reactivació del consum europeu.
● Ajuda acceptada per la majoria de països occidentals.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Resposta URSS al pla marshall:

A

Va prohibir als paisos situats sota el seu control beneficiar-se dels ajuts dels EUA. Tambe va esperonar la creació del Kominform ( organització que aglutinava els partits comunistes sota unes directrius comunes .

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Blocatge de Berlín

A

-fi guerra: alemanya dividida en quatre zones d’ocupació ( soviètica, nord-americana , britànica i francesa) . Berlín, que va quedar en la zona soviètica, estava dividida de la mateixa manera.
-Començament 1948:EUA, RU i Fr van ajuntar les seves zones d’ocupació i van introduir una nova moneda, el marc alemany, alhora que anunciaven la seva desicio de crear el estat federal alemany.
-> represàlia :Unió soviètica va començar el blocatge terrestre de les zones de Berlín
-URSS: Va impulsar la creació de la República Democràtica d’Alemanya, que tenia com a capital Berlín central, mentre que la resta de la ciutat quedava integrada en la República Federal d’Alemanya
-1961: URSS va decidir aixecar un Mur que dividia la ciutat en dues zones.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

creació d’aliances militars

A

EUA i URSS van reforçar el seu domini a través de aliances militars :
->1949: tractat de l’Atlàntic nord, origen de la OTAN
-> COMECON: aliança de caràcter econòmic a l’Europa Oriental. Completada l’any 1955 amb el pacte de Varsòvia

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Guerra Freda

A

tensió internacional permanent entre els EUA i l’URSS, que es va caracteritzar per una actitud bel·ligerant i per un procés constant de rearmament. L’enfrontament no va ser directe, sinó per mitjà de conflictes perifèrics ( de manera indirecta mitjanánt suport politic, economc i militar dels aliats).
-1950: escenari de la guerra a Europa es va extendre per altres zones del mon .
-Procés de descolonització -> nou element de rivalitats entre les grans potencies

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Guerra de corea

A

després de la derrota japonesa a 2a guerra mundial, Corea es va dividir en dos parts: nord-> tropes russes, sud-> tropes nord americanes
-Corea del nord, amb el surt de la URSS i Xina , va envair Corea del sud. Com a resposta, esl EUA van enviar recursos militars i soldats, amb la intenció d’impedir la reunificació de Corea sota un govern comunista
-> Armistici de Panmunjom: acord que va estipular la divisió de Corea en dos estats que separaven una zona desmilitaritzada.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Guerra de Vietnam

A

despres de 2GM, França va haver de fer cara als moviments independentistes que promovien grups de guerrillers d’influència comunista.
-> Derrota francesa de Dien Bien Phu va comportar la independència de l’antic protectorat frances: Laos, Cambodja i Vietnam ( va quedar dividit en dos zones: Vietnam del nord, prosoviètic, i Vietnam del sud, Prooccidental )
-Per evitar que els països de la zona quedessin sota la influència comunista, els EUA van substituir a frança i van intervenir militarment.
-1960/1973: guerra a Vietnam, Laos i Cambodja. Va acabar amb la derrota dels EUA i la signatura dels acords de París
-Derrota de EUA-> Facilita la invasió de Corea del sud, que va aconseguir unificar Vietnam en un únic estat governat per un règim comunista

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Cristi Egipte

A

conflicte del canal de Suez: una de les vies de trànsit marítim més importants del mon, controlada per Fr i GB, va derivar un conflicte internacional. Com a reacció a la nacionalització, Fr i GB, amb ajuda de Israel, van ocupar militarment la zona. El suport soviètic a Egipte i al seva amenaça va portar a EUA a retirar-se.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Crisi míssils de Cuba

A

1959, després de derrotar al dictador Fulgencio Batista, es va establir a Cuba un govern revolucionari amb Fidel Castro com a figura representativa .
Enfrontament entre Cuba i EUA es va radicalitzar al 1961, quan el govern Cubà es va declarar precomunista , va establir acords de cooperació amb URSS i va acceptar la instal·lació de míssils nuclears en una zona de la illa propi,a al territori nord Americà.
Al 1962, EUA va ordenar el blocatge naval de cuba per impedir l’arribada dels vaixells russos que transportaven els míssils. Els dirigents de la URSS i EUA Van acordar posar fi al conflicte

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Orígens coexistència pacifica

A

canvi d’actitud entre els nous dirigents dels Estats Units i la Unió soviètica
-URSS: el nou líder va iniciar un proces de reformes internes (desestalinització). Va proposar que les relacions internacionals es bases son en la convivència pacífica dels dos blocs
-EUA: nou president va moderar la seva política anticomunista . Kennedy ( president 1960) va proposar un canvi en la política exterior americana i les relacions amb l’URSS

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Nova diplomàcia coexistència pacifica

A

la nova coexistència pacífica es basava en el respecte a la integritat territorial, la no-agressió i la no-ingerència en els afers interns de l’altra potencia.
-va començar diàleg per limitar la cursa armamentística. Les negociacions sobre l’armament buscaven evitar enfrontaments directes u la destrucció mútua¡ limitar la despesa militar. La competència es va traslladar en l’àmbit científic i tecnològic ( cursa espacial)
-primer acords l’any 1968, es van adherir la majoria de països del mon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Fi coexistència pacifica

A

el fi de la dècada va suposar el retorn a una nova tensió internacional i la reaparició de guerres i conflictes.
-posició internacional dels EUA-> afeblida per la retirada de la guerra de Vietnam, suport als governs dictatorials de Amèrica latina, nova expansió del comunisme i augment de l’antiamericanisme a altres zones del mon.
-Nicaragua: derrotada per la dictadura militar d’Anastasio Somoza, amb el suport de EUA.
-Iran:enderrocament govern del xa
URSS envaeix Afganistan-> instauració govern comunista
-> resposta EUA a invasió: imposició de sancions a la URSS. EUA intervé militarment al Carib i va envair illa de Grenada per mantenir la seva influència en la zona.
Guerra de les galàxies: nova iniciativa de defensa estratègica, que implicava esforç econòmic i tecnològic molt gran per l’armament.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

L’equilibri del terror en l’era atómica

A

1945: bomba de hiroshima i nagasaki va marcar el començament de l’era nuclear i el desenvolupament del primer comprem la història d’un armament capaç de destruir el planeta.
el poder que atorgava la bomba atòmica va provocar una cursa armamentística

17
Q

Bloc comunista: revolucio xinesa

A

Guerra civil xinesa: enfrontament entre el partit nacionalista Guomindang ( Chiang Kai-shek) amb partit Comunista (Mao Zedong). Victòria del partit comunista va marcar el començament de la República Popular de la xina.
Revolució va triomfar en un país eminentment agrari on perdura en les estructures feudals del imperi xinès.
Es va iniciar seguint el model soviètic, pero va trencar relacions amb URSS i va buscar una via pròpia basada ens les comunes populars i indústries rurals.
Mort de Mao: s’impulsa el creixement econòmic que va permetre la implantació del capitalisme en determinades àrees.
Actualment coexisteixin el capitalisme i comunisme

18
Q

Bloc comunista: conflictes europ de l’est

A

1953: primer moviment de protesta contra les polítiques del partit i la subjecció de l’URSS. Revolta dels treballadors de Berlín oriental per les millores salarial-> contestació del govern
-Anys més tard Obrers de Poznan fan una manifestació
-Estadants de Budapest: manifestació en solidaritat dels obrers polonesos-> volien reformes polítiques, nacionals, socials i econòmiques -> resposta repressiva: intervenció dels tancs soviètics ( morts, ferits i detinguts)
-1968: primavera de Praga-> plantejava una alternativa democratitzadora amb la perspectiva de crear un socialisme de rostre humà. Aturat per tropes de Varsòvia.
-Polònia: vagues i mobilització

19
Q

Bloc comunista: fi imperi soviètic

A

democratització del sistema comunista impulsada per Gorbatxov -> impacte directe als països de l’est , voluntat de separar-se de l’URSS.
-Polònia: vagues i protestes amb el suport de l’església.convocatòria eleccions lliures
-Hongria:partit comunista i sectors reformistes van acceptar la convocatòria d’eleccions lliures
-caiguda Mur de berlín: causada per pressió ciutadana i va permetre la reunificació del pais. La necessitat de canvi es va expandir als paisos de l’est.
-Txecoslovàquia:mobilització popular decisiva Per el triomf de la revolució
-Romania: insurrecció violenta que va acabar amb l’assassinat de Ceauseau

20
Q

Fi URSS

A

1991: Independització de totes les repúbliques i formació de la Comunitat d’Estats Independents

21
Q

Bloc capitalista: construcció Europa

A

1949: creació del Consell d’Europa. Pretenia preservar els principis del patrimoni europeu, afavorir progrés econòmics i social, promoure drets humans i llibertats.

22
Q

Capitalisme: somni dels 60

A

després de la reconstrucció de la postguerra es va iniciar una època de creixement econòmic. El creixement fa possible la plena ocupació, l’augment del nivell de vida i el desenvolupament de l’estat.
Fi de la dècada: revolta de joves va crear una contracultura que protestaba contra el bel·licisme, materialistes i consumisme de les societats occidentals.

23
Q

Capitalisme: el japo

A

Gran desenvolupament basat en la innovació i productes d’alta tecnologia. desenvolupament japonès va estimular el creixement d’altres economies, com els dragons asiàtics, que es basaven en l’estalvi, innovació i tecnologia.
-Dragons asiàtics: Singapur, hong kong, Taiwan i Corea del sud
-Tigres de segona generació : malàisia, Tailàndia, Indonèsia i Filipines.

24
Q

2GM politica

A

Fi totalitarismes d’Alemanya, italia i Japó
Noves potencies mundials: EUA i ritme t d’Europa i bipoliratitzacio
Creacions d’institucions de postguerra
Inici descolonització
Sorgiment de nous estats i cambis territorials

25
Q

2GM Economiques

A

Destrucció infraestructures, plantes productives i camps
Dclivi economia europea
Enfortiment capitalisme Amèrica

26
Q

2GM Socioculturals

A

60 milions de morts
Holocaust
Migracions de la poblacio europea
Cambis de la mentalitat i visió del mon
Gran desenvolupament tecnològic i científic