keskkonnaõigus II Flashcards

1
Q

Bioloogiline mitmekesisus e biodiversiteet e elurikkus

A

mingi ökosüsteemi, bioomi või kogu Maa taksonite mitmekesisus. Termin tähistab sageli looduslikku ja tervet bioloogilist süsteemi. - Liigiline mitmekesisus

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Geneetiliselt muundatud organism

A

GMO on selline organism, kelle pärilikkusetegureid on muudetud viisil, mis looduslikul teel ei ole võimalik. N: taimed peavad vastu putukatele v viirustele jms

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ökosüsteemi teenused

A

ehk looduse hüved, elurikkus: pakub inimkonnale kasu toovaid teenuseid ehk ökosüsteemi teenuseid

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Invasiivne võõrliik

A

Võõrliigid on liigid, mis esinevad väljaspool oma looduslikku levilat. Sinna on nad sattunud inimese tahtliku või tahtmatu tegevuse tulemusel. Ohustab teisi liike, muudab elupaiku ja looduslikku tasakaalu

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Kaitstavad loodusobjektid

A

kaitsealad,
- kaitstavad looduse üksikobjektid,
- kaitsealused liigid, kivistised ja mineraalid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Rand ja kallas

A

Kallas on merd, järvi, jõgesid, veehoidlaid ja veejuhtmeid ääristav, veekogu tavalisest veepiirist algav maismaavöönd.
Läänemere, Peipsi ja Võrtsjärve kaldaid nimetatakse randadeks.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Ranna ja kalda piiranguvöönd

A

Veekogude ranna ja kalda kaitseks on õigusaktidega kehtestatud vööndid : ranna või kalda piiranguvöönd, ehituskeeluvöönd ja veekaitsevöönd. Nende vööndite eesmärk on tagada rannal või kaldal asuvate looduskoosluste säilimine, inimtegevusest lähtuva kahjuliku mõju piiramine, ranna või kalda eripära arvestava asustuse suunamine ning rannal ja kaldal vaba liikumise ja juurdepääsu tagamine.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Kallasrada

A

Kallasrada on kaldariba avalikult kasutatava veekogu ääres veekogu avalikuks kasutamiseks ja selle ääres viibimiseks, sealhulgas selle kaldal liikumiseks.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Supelrand

A

supluskoht – veekogu või selle osa, mida kasutatakse suplemiseks, ja sellega piirnev maismaa osa, mis on tähistatud üldsusele arusaadavalt;

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

1 kaitsekategooria liik

A

koige rangem: I kaitsekategooriasse kuuluvad liigid, kes on haruldased ja inimtegevuse tõttu hävimisohus ning esinevad vähestes tihti üksteisest isoleeritud elupaikades.
N: merikotkas, limatünnik

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q
  1. kaitsekategooria liik
A

II kategooriasse kuuluvad väga piiratud alal või vähestes elupaikades esinevad liigid, kes ohutegurite jätkumisel võivad sattuda hävimisohtu.
N: viigerhüljes

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Isend

A

organism

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

püsielupaik

A

looduskaitses mingi kaitsealuse liigi elupaik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Kaitse-eeskiri

A

seletab mis on kaitseala eesmärk, lubatud tegevused ja muud reeglistikud

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Kaitseala

A

ala mis on looduskaitse all

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

rahvuspark

A

suhteliselt suur riiklikult kaitstav loodusala, kus on erilisi teadusliku, kasvatusliku ja puhkeväärtusega loodusobjekte (ökosüsteeme ja maastikke), paljudes riikides ka ajaloo- ja kultuuripärandit.

17
Q

Looduskaitseala

A

Looduskaitseala on kaitseala, mis on loodud looduse säilitamiseks, kaitsmiseks, taastamiseks, uurimiseks ja tutvustamiseks.

18
Q

Sihtkaitsevöönd

A

Sihtkaitsevöönd on üks rahvuspargi, looduskaitseala või maastikukaitseala vöönditest. Sihtkaitsevööndis lubatakse tegevust, mis toetab seal väljakujunenud või kujundatavate looduslike ja poollooduslike koosluste säilimist.

Sihtkaitsevööndisse arvatakse sageli näiteks puisniite ja hooldatavaid puhkemetsi.

19
Q

piiranguvöönd

A

Piiranguvöönd on üks rahvuspargi, looduskaitseala või maastikukaitseala vöönditest või kaitsealust üksikobjekti ümbritsev ala. Piiranguvööndis tuleb majandustegevuses arvestada kaitse alla võtja kehtestatud tingimustega. Piiranguvööndis on lubatud kõik, mis pole seaduses või kaitse-eeskirjas keelatud.

Piiranguvöönd võib hõlmata nii maa- kui ka veeala.

20
Q

Loodusreservaat

A

Loodusreservaat on otsesest inimtegevusest puutumata loodusega ala, kus tagatakse looduslike koosluste säilimine üksnes looduslike protsesside tulemusena. Keelatud on igasugune majandustegevus ja loodusvarade kasutamine, samuti inimeste viibimine seal (välja arvatud järelevalve-, teadus- ja päästetöödel selleks kehtestatud korras). Loodusreservaadiks määratakse suhteliselt väikese pindalaga ja raskesti ligipääsetavad alad, kus leidub mõne I kategooria kaitsealuse loomaliigi elupaik või kasvab mõni I kategooria kaitsealune taim.

21
Q

Hoiuala

A

Hoiuala on elupaikade ja kasvukohtade kaitseks määratud ala, mille säilimise tagamiseks hinnatakse kavandatavate tegevuste mõju ja keelatakse ala soodsat seisundit kahjustavad tegevused.

22
Q

põllumajandusloom

A

põllumajandusloom, peamiselt koduloom (sealhulgas -lind), keda aretatakse ja peetakse loomse toodangu (liha, piima, villa, naha, karusnaha, munade) saamiseks või töö- ja veoloomana kasutamiseks.

23
Q

katseloom

A

Katseloom (ka laboratooriumiloom, laboriloom) on loom, kellega tehakse teaduslikke või tehnilisi katseid. Katseloomi kasutatakse eelkõige meditsiinis, kuid ka näiteks kosmeetikatööstuse tootearenduses, kui uute preparaatide toime vajab alles selgitamist.

24
Q

Avalik veekogu

A

avalik veekogu on see mis ei saa olla kellegi oma, nt meri

25
Q

pinnavesi

A

Pinnaveeks nimetatakse kogu maapinnal seisvat või voolavat maismaavett (välja arvatud põhjavesi, üleminekuvesi ja rannikuvesi). Pinnaveekogud jagunevad voolu- (jõed, ojad, kraavid) ja seisuveteks (järved, tiigid).

26
Q

Põhjavesi

A

Põhjavesi on kogu vesi, mis asub maapinna all küllastumusvööndis ning on otseses kokkupuutes pinnase või aluspõhjaga. Põhjavesi on meie peamine joogiveeallikas, mistõttu on selle hea seisundi säilitamine ja halva seisundi parandamine olulise tähtsusega.

27
Q

põhjaveekiht

A

enam-vähem ühesuguse kivimkoostisega laiaulatuslik maakoorekiht, millest võib saada põhjavett

28
Q

Siirdevesi

A

Siirdevesi on jõesuulähedane pinnavesi, mis on mere läheduse tõttu osalt soolane, kuid mida sissevoolav magevesi tunduvalt mõjutab.

29
Q

pinnavee kaitse

A

Pinnavee kaitse eesmärk on pinnaveekogumite, sealhulgas tehisveekogumite, tugevasti muudetud veekogumite ning pinnaveekogumiga hõlmamata veekogude, sealhulgas territoriaalmere, vähemalt hea seisund.

30
Q

Pinnavee seisund

A

Pinnavee seisundi hindamiseks kasutatakse viit seisundiklassi: väga hea, hea, kesine, halb ja väga halb. Pinnavee seisund määratakse ökoloogilise seisundi ja keemilise seisundi alusel.

31
Q

põhjavee kaitse

A

Põhjavee kaitse tööd hõlmavad põhjavee seisundi jälgimist, põhjaveeressursi ja veevõtu arvestust ning reguleerimist, põhjavee kaitstuse hindamist tootmisobjektide rajamisel ja töötamisel ning abinõude väljatöötamist ja rakendamist reostuse või üleliigse kasutamise vältimiseks.

32
Q

põhjavee seisund

A

Põhjavee seisund tuleb hoida võimalikult loodusliku seisundi lähedane. Põhjavee seisundi üle peetakse arvestust põhjaveekogumite kaupa.

33
Q

veehaare

A

rajatis, mille kaudu võetakse veekogust või põhjaveehorisondist vett energeetika, veevarustuse jm tarbeks.

34
Q

Veemajanduskava

A

Jõgede, järvede, põhjavee ja rannikuvee ning mere seisundi parandamiseks, üleujutuste vastu võitlemiseks ning põllu- ja metsamaadelt kraavide ja ojade kaudu ära kanduva sette ning toitainete kinni hoidmiseks koostatakse veemajanduskavad.

35
Q

Mereala

A

hõlmab sisemerd, territoriaalmerd ja majandusvööndit, kaasa arvatud
nende all asuv merepõhi ja maapõu

36
Q

Mereala keskkonnaseisund

A

Mereala keskkonnaseisund on mereala keskkonna üldine seisund, mille määramisel võetakse arvesse sellesse merealasse kuuluvate mereökosüsteemide struktuuri, funktsiooni ja protsesse koos looduslike geomorfoloogiliste, geograafiliste, bioloogiliste, geoloogiliste ja klimaatiliste teguritega, samuti füüsikalisi, akustilisi ja keemilisi tingimusi, sealhulgas neid, mis tulenevad inimtegevusest merealal või sellest väljaspool.

37
Q

Merestrateegia

A

kaitsta ja säilitada merekeskkonda, hoida ära selle seisundi halvenemine või taastada võimaluse korral mereökosüsteemid piirkondades, kus need on kahjustatud; hoida ära ja vähendada heiteid merekeskkonda, et järk-järgult vähendada selle saastamist ning tagada, et heited ei mõjutaks ega ohustaks oluliselt mere bioloogilist mitmekesisust, mere ökosüsteeme, inimese tervist ega mere seaduslikke kasutusviise.

38
Q

Joogivesi

A

algkujul või töödeldud vesi, sealhulgas allikavesi, mis on mõeldud joomiseks, keetmiseks, toiduvalmistamiseks või muuks olmeotstarbeks kõigis omandivormides, olenemata vee päritolust ning sellest, kas see toimetatakse tarbijani jaotusvõrgu kaudu, paagiga, pudelis või mahutis.

39
Q

Mineraalvesi

A

Looduslik mineraalvesi on joogiks kasutatav mikrobioloogiliselt tervisele kasulik vesi, mis on pärit põhjaveekihist ja mis väljub saastumise eest kaitstud allikast, millest võetakse vett ühe või mitme loodusliku või kunstlikult kasutatavaks muudetud veehaarde kaudu.