Cultuur en Varia Flashcards

1
Q

Welke Britse architect is bekend van het Battersea Power Station, het Lagerhuis en de typische, rode Britse telefoonhokjes?

A

Gilbert SCOTT

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Dit frisdrankje is de best verkochte frisdrank in Schotland, met betere verkoopcijfers dan bijvoorbeeld Cola. Welk typisch oranje flesje, dat bij ons nauwelijks te verkrijgen is en naast whiskey het andere nationale drankje van Schotland is?

A

IRN BRU (Iron Brew)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Met 567 miljoen views heeft deze Franse goochelaar het tweede meest bekeken korte Youtube-filmpje ooit. Welke goochelaar, die uitblinkt met stunts op straat of tijdens zijn shows in Las Vegas?

A

Xavier MORTIMER

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Welke toepasselijke naam heeft deze actrice, die vooral bekend is van haar rol als Moneypenny in de Bondfilms?

A

Samantha BOND

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Welke Belgische gameproducer scoort internationaal met ‘Baldur’s Gate’?

A

LARIAN Games

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Welke regisseur maakte eerste films als The Hangover en Scary Movie, tot hij uitblonk met Tchernobyl en The Last Of Us?

A

Craig MAZIN

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Welke acteur maakt geregeld gastanalyses tijdens de Grand Slams op Eurosport, maar blijft vooral bekend als Lucius Malfoy uit de Harry Potter-films en een generaal uit The Patriot?

A

Jason ISAACS

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

In 1993 speelde Kurt Russell de rol van Wyatt Earp, een gepensioneerde sheriff die de wapens opneemt tegen een bandiet, wat leidt tot de beruchte ‘gunfight in the OK Corral’. De film kreeg de naam van het plaatsje waar dat gevecht plaatsvond. Welke? (Grappig: de fake snorren die Russell en Kilmer moesten opplakken).

A

TOMBSTONE

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Welke acteur speelde hoofdrollen in in de films The Terminator (1984), Weird Science (1985), Aliens (1986), Predator 2 (1990), True Lies (1994), Apollo 13 (1995), Twister (1996) en Titanic (1997)?

A

Bill PAXTON

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

In het graf van Toetanchamon vonden archeologen een prachtig exemplaar van dit spel met een bord met 3 rijen en 10 vakjes. Welk oud Egyptisch spel?

A

SENET

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Welke actrice kreeg voor haar rol in Paper Moon van Peter Bogdanovic een oscar en werd daarmee de jongste actrice ooit die er een kreeg? Ze is ook bekend als de eerste vrouw van John McEnroe.

A

Tatum O’NEAL

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Welke acteur, bekend van My best friend’s wedding, Friends en andere romcoms eind jaren ‘90?

A

Dermot MULRONEY

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Welke Griekse regisseur scoorde met speciale films als The Lobster, The killing of a sacred deer en het Gouden Leeuw-winnende Poor Things, zijn nieuwste film (2023)?

A

Giorgios LANTHIMOS

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Verteltechniek waarbij de toeschouwer meer weet dan een of meer personages in het verhaal, waardoor een spanningseffect ontstaat. Verwant met dit begrip is bear on the beach. Ook daar weet de kijker meer dan de personages. Het verschil is dat deze techniek zich over meer dan één scène kan uitstrekken, terwijl bear on the beach beperkt is tot slechts één scène.

A

DRAMATISCHE IRONIE

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Welke Italiaanse schrijver is bekend van ‘De Onverschilligen’ of ‘De Conformist’? Zijn pseudoniem is hetzelfde als een regio in Tsjechië.

A

Alberto MORAVIA

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Welke Duitse filmcomponist componeert onder de artiestennaam ‘Hauschka’ en is bekend van ‘All quiet on the Western Front’?

A

Volker BERTELMANN

17
Q

Welke Amerikaan maakte de filmmuziek voor Succession, Vice, If Beale Street Could Talk, Moonlight en The Big Short?

A

Nicolas BRITELL

18
Q

Hoe heet de jazz zangstijl, die bestaat uit een vocaal improvisatiestuk, gelijkaardig aan een instrumentale solo, gebruik makend van klanken en stem, zonder herkenbare woorden te zingen.

A

SCATTEN (de Scatman)

19
Q

Hoe heet deze acteur, die een belangrijke bijrol had in de film Top Gun: Maverick? Zijn vader is waarschijnlijk bekender en speelde onder andere mee in Indepence Day.

A

Lewis PULLMAN (en vader Bill)

20
Q

Wie is dit? Hij is bekend van twee rollen: die in Game of Thrones en die in Queens Gambit.

A

Thomas BRODIE SANGSTER

21
Q

Welke Noord-Ierse acteur is bekend van tal van Shakespeareverfilmingen en speelde ook de rol van Hercule Poirot in de Hollywoodfilms?

A

Kenneth BRANAGH

22
Q

Welk Amerikaans mode-icoon kreeg op haar 97ste nog een modellencontract? Ze viel op door haar kleurige stijl en ontwierp voor H&M en Citroen. Wie?

A

APFEL

23
Q

Welke relatief nieuwe geloofsgroep benadrukt de onderliggende eenheid van de grote wereldgodsdiensten? Religieuze geschiedenis wordt gezien als een ontvouwing van waarheid met behulp van een aantal goddelijke boodschappers, manifestaties van God genaamd, die elk een religie hebben gesticht afgestemd op de behoeften van hun tijd en het begripsvermogen van de mensen uit hun tijd. Onder deze boodschappers zijn Abraham, Krishna, Boeddha, Jezus en Mohammed de bekendste. De overtuiging vindt een Perzische boodschapper uit de 19de eeuw de belangrijkste en is naar hem genoemd. Welke stroming?

A

BAHAI

24
Q

Luikenaar, rond 1900 de beroemdste violist ter wereld. Hij was de leermeester van koningin Elisabeth, en ze beloonde hem met een wedstrijd voor jong talent, dat oorspronkelijk Concours X werd genoemd, naar de violist. Zijn achterkleinzoon was een drummer en medeoprichter van de band Machiavel, die later nog carrière zou maken als presentator/directeur van de Classic 21.

A

YSAYE

25
Q

Welke actrice kende haar hoogtepunt met de film ‘It’ uit 1927, waarin ze een internationaal gereputeerd sekssymbool werd en de basis voor de term ‘It-girl’ legde?

A

Clara BOW

26
Q

Al in 1913 werd de Nobelprijs voor Literatuur voor de eerste (en tot nu toe enige keer) toegekend aan een schrijver uit India, die leefde van 1861 tot 1941. Het Indische en Bengaalse volkslied zijn van zijn hand. Zijn faam had hij vooral te danken aan zijn gedichten. Hij schreef voornamelijk in het Bengaals, maar vertaalde veel van zijn werken in het Engels. In zijn werk komt grote kennis van zowel de Westerse als de Indiase cultuur tot uitdrukking. Hij predikte ascese noch yoga, maar een vreugde- en liefdevol opgaan in God, in het dagelijkse leven. Zijn naam?

A

TAGORE

27
Q

De naam van de geneeskunst die we zoeken komt uit het Sanskriet en is een combinatie van de woorden voor “leven of lange levensduur” en “kennis of wetenschap”. Het is het duizenden jaar oude gezondheidssysteem van de oud-Indiase Vedische beschaving en wordt beschouwd als het oudste gezondheidssysteem ter wereld. De holistische gezondheidsleer behandelt het leven in zijn geheel en combineert fysieke, psychische, mentale en spirituele aspecten met het doel lichaam, geest en ziel in evenwicht te brengen, in hoofdzaak via de voeding, en zo in de eerste plaats ziektes te voorkomen en – zo nodig – te genezen. Hoe heet deze leer?

A

AYURVEDA

28
Q

Wie is deze iconische acteur, bekend als peetvader van Jennifer Aniston en vooral als een van de eerste acteurs die Blofeld vertolkte, in de James Bond-film ‘On her majesty’s secret service’?

A

Telly SAVALAS

29
Q

Welke filmstudio rijgt de prijzen aaneen met films als ‘Moonlight’, ‘Everything everywhere all at once’ en ‘The zone of interest’?

A

A24

30
Q

Welke Arabische term duidt een religieuze plicht aan?

A

FARD

31
Q

Naam van deze acteur, bekend uit films als Dude, where’s my car en de American Pie-films?

A

Sean William SCOTT

32
Q

Welke tijd- en landgenoot van Shakespeare is bekend van het gedicht ‘No man is an island’?

A

John DONNE

33
Q

Onder welke naam is de drug ‘bath salts’ bekend? Het lijkt effectief veel op badzout, maar bij ons en in de UK is de drug onder een andere naam bekend, welke?

A

MONKEY DUST

34
Q

Deze Britse schrijver van fantasy werd geboren in 1946 in Engeland. Hij is het bekendst geworden met een driedelige serie gepubliceerd onder de Nederlandse titel “Het Noorderlicht”, bestaande uit “Het gouden kompas”, “Het listige mes” en “De amberkleurige kijker”. In 2008 nam The Times hem op in hun lijst van “De 50 grootste Britse schrijvers sinds 1945”.

A

Philip PULLMAN

35
Q

Wie is de schilder van dit beruchte werk uit de 15de eeuw. Een ufo lijkt centraal te staan.

A

GHIRLANDAO

36
Q

Wat is de echte naam van Hailey Bieber? De vrouw van Justin heeft een bekende vader en een nog bekendere oom, beiden filmsterren.

A

BALDWIN (dochter van Stephen en nicht van Alec)