Proteus mirabilis Flashcards

1
Q

Angiv generelle karakteristika ved Proteus mirabilis

A

Gramnegativ bakterie:
- Proteus mirabilis har en ydre membran, der indeholder lipopolysaccharider, hvilket gør den til en gramnegativ bakterie.

Stavformet morfologi:
- Bakterien har en stavformet morfologi og er bevægelig med peritrikale flageller, hvilket giver den evnen til at bevæge sig med stor mobilitet.

Fakultativ anaerob:
- Mens den primært er en aerob bakterie, kan Proteus mirabilis også udføre anaerob respiration under visse forhold.

Motilitet:
- En karakteristisk egenskab ved Proteus mirabilis er dens høje grad af motilitet. Den er kendt for at vise “swarming” bevægelser på agaroverflader.

Ureaseproduktion:
- En vigtig egenskab er produktionen af urease, et enzym der nedbryder urea til ammoniak og kuldioxid. Denne egenskab spiller en rolle i bakteriens evne til at overleve og formere sig i miljøer med høj urinindhold.

Katalasepositiv:
- Bakterien er positiv for katalase, hvilket betyder, at den kan nedbryde hydrogenperoxid til vand og ilt.

Betydning i urinvejssygdomme:
- Proteus mirabilis er kendt for at være en almindelig årsag til urinvejsinfektioner og kan spille en rolle i dannelsen af urinsten (struvitsten).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv epidemiologien og patogenesen af Proteus mirabilis

A

Generelt set er Proteus mirabilis en del af den normale tarmflora og kan forårsage infektioner, især i urinvejssystemet, når den får mulighed for at trænge ind i urinvejene.

Almindelighed og naturlig forekomst:
- Proteus mirabilis er en normal kommensal i tarmkanalen hos mennesker og dyr. Det kan også findes i jorden og i vandmiljøer.

Transmission:
- Den naturlige kilde til Proteus mirabilis er tarmkanalen, og transmission kan ske via den fækal-orale rute, især i situationer med utilstrækkelig hygiejne.

Infektioner i urinvejene:
- Proteus mirabilis er en hyppig årsag til urinvejsinfektioner (UVI), især hos personer med strukturelle anomalier i urinvejene, obstruktioner, kateterisation eller andre risikofaktorer. Infektioner forårsaget af P. mirabilis kan føre til cystitis, pyelonefritis og andre relaterede tilstande.

Struvitsten og urinstendannelse:
- Bakterien spiller en rolle i dannelsen af struvitsten, som er sten, der dannes i urinvejene på grund af dets evne til at producere urease. Urease omdanner urinstof til ammoniak, hvilket kan føre til sten dannelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv behandlingen af Proteus mirabilis infektioner

A

Behandlingen af Proteus mirabilis-infektioner involverer normalt antibiotika og fokuserer på at eliminere eller kontrollere bakterievæksten.

Proteus mirabilis har generelt en bred antibiotikafølsomhed, men resistens kan forekomme. Følsomhedstestning bør udføres for at bestemme det mest effektive antibiotikum.

Cephalosporiner og fluoroquinoloner er ofte effektive mod Proteus mirabilis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv laboratorisk identifikation af Proteus mirabilis

A

Mikroskopisk undersøgelse:
- Proteus mirabilis er en gramnegativ stavformet bakterie. En gramfarvning af en bakteriekultur og efterfølgende mikroskopisk undersøgelse kan give information om bakteriens morfologi og farvningsreaktion.

Dyrkning på Agarmedier:
- Bakterien kan dyrkes på almindelige agarmedier som blodagar eller MacConkey agar. Proteus mirabilis producerer ofte et karakteristisk fænomen kendt som “swarming,” hvor kolonier spreder sig over overfladen af agaren.

Swarming Phænomen:
- Swarming er en bevægelsesform, hvor bakterien hurtigt spreder sig over agarens overflade. Proteus mirabilis er kendt for denne karakteristiske bevægelse, som kan hjælpe med identifikationen.

Biokemiske Test:
- Ureaseproduktion: Proteus mirabilis er positiv for urease, hvilket betyder, at den kan nedbryde urinstof og producere ammoniak.

Molekylær Identifikation:
- Molekylære metoder som PCR (polymerasekædereaktion) eller sekventering kan anvendes til at bekræfte identiteten af Proteus mirabilis ved at måle specifikke genetiske markører.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly