De Propaganda van Augustus: Res Gestae Flashcards

1
Q

Hoe wilde Augustus zijn eigen imago neerzetten?

A
  • Hij is vergoddelijkt, en verwees naar zichzelf als een divi filius: zoon van de vergoddelijkte. Hij trok zijn stamboom dan ook terug tot de goden.
  • Augustus heeft ‘de wereld onderworpen aan het gezag van het Romeinse volk.’. Hiermee wilt hij duidelijk maken dat zijn imago/reputatie er een was van een erg machtige en invloedrijke keizer.
  • Hij wilde zich neerzetten als een bescheiden en vrijgevige man.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Augustus heeft het aan het begin van zijn carrière over een “kleine tirranieke belangengroep” die hij verslaat. Wat bedoelt hij daarmee?

A

Augustus heeft het over het verslaan van een legermacht die de senaat, onder leiding van Marcus Antonius, op hem heeft afgestuurd om te voorkomen dat hij te machtig werd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Met welke argumenten steunt Augustus het idee dat de senaat hem steunt?

A

Augustus vindt dat de senaat zijn interpretatie deelt omdat de senaat hem middels eervolle decreten in haar huis heeft opgenomen en een eervolle positie aanbood. Daarnaast verleende de senaat hem een militair commando: hij moest samen met de consuls ervoor zorgen dat de republikeinse staatsinstelling stabiel bleef. Met deze toekenningen en prijzingen beargumenteerde Augustus dat de senaat hem zag als verlosser van de tirannie, en niet als nieuwe tiran.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Augustus maakt een tegenstelling in de Res Gestae. Hij zegt eerst dat hij op eigen initiatief en eigen kosten de staat heeft bevrijd. Daarna zegt hij dat hij op kosten van de senaat mag opereren. Wat wijst deze tegenstelling ons?

A

Deze tegenstelling vertelt ons dat je ook van concluderen dat Augustus, in plaats van dat hij de staat had bevrijd van een tirannie, zelf een staatsgreep had gepleegd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vanaf welke leeftijd kon een Romein toetreden tot de senaat? Op welke leeftijd werd Octavianus voor het eerst consul?

A

Een Romein kon rond de dertig/veertig toetreden tot de senaat. Octavianus was negentien jaar toen hij consul werd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat hield de ‘toekenning door de senaat van consulaire voorrang om het woord te voeren’ precies in?

A

De “toekenning door de senaat van consulaire voorrang om het woord te voeren” hield in dat bepaalde senatoren, met name degenen die het ambt van consul hadden bekleed, het recht kregen om als eerste het woord te voeren tijdens senaatsvergaderingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

In zin 4 van paragraaf 1 suggereert Augustus dat ‘het volk’ hem in dat jaar zowel als consul als als drieman heeft aangesteld.
Leg uit waarom het niet de senaat was (en kon zijn) die Augustus tot consul benoemde.

A

De senaat had geweigerd Octavianus (Augustus) te laten verkiezen tot consul, dit heeft de volgende redenen:
De senaat was bang voor een herhaling van de dictatuur van Julius Caesar. Ze waren terughoudend om Augustus te veel macht te geven, omdat ze wilden voorkomen dat hij dezelfde weg in zou slaan.
Augustus was in feite al heerser van Rome. Hij had al veel politieke en militaire bevoegdheden en ook had hij de steun van het leger en een groot deel van het volk. Als hij tot consul benoemd zou worden, zou dat Augustus nog meer legitimiteit en macht hebben gegeven, wat de senaat mogelijk als bedreigend beschouwde voor hun eigen positie en invloed, want de senaat begon in die tijd hun invloed te verliezen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Zoek uit hoe Augustus’ eerste benoeming tot consul werkelijk gegaan is en waarom ‘het volk’ hierbij zo’n belangrijke rol speelt.

A

De staatshoofden van de republiek, Aulus Hirtius en Gaius Vibius Pansa, kwamen om in de Mutinensische Oorlog. Vanaf dat moment verlangde Augustus er zelf naar om voor zichzelf een van de vrijgekomen plaatsen van consul in te nemen. De senaat had geweigerd hem te laten verkiezen als consul. Op 19 augustus 43 v.Chr. dwong hij met hulp van zijn troepen zijn verkiezing tot consul en de achting van de Caesarmoordenaars af.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat is een drieman en uit wie bestond het in deze paragraaf genoemde Driemanschap?

A

Een driemanschap is een bewind bestaande uit drie bewindslieden. Driemanschappen zijn een uitgelezen vorm van samenwerking voor staatslieden in tijden van nood, omdat er snel besluiten genomen kunnen worden en bij twijfel kan er een meerderheid gevormd worden. Het tweede triumviraat was de naam die gegeven was aan het driemanschap waar Augustus deel van uitmaakte. Het tweede triumviraat bestond uit Marcus Antonius, Marcus Aemilius Lepidus en Augustus zelf. Het was een officiële instantie, waarmee ze verregaande bevoegdheden over de Romeinse Staat hadden. Ook bezaten de drie leden van het triumviraat een ‘imperium maius’, dat is de formeel toegekende militaire macht, die zelfs dat van de consuls overtrof.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Wie worden bedoeld met ‘degenen die mijn vader hebben vermoord’ en ‘mijn vader’?

A

Met ‘mijn vader’ wordt Julius Caesar bedoeld, hij had Augustus (Octavianus) als zijn eigen zoon en erfgenaam benoemd/ geadopteerd. (Hij was eigenlijk de achterneef van Julius Caesar).
Met ‘degenen die mijn vader hebben vermoord’ worden dan ook de moordenaars van Julius Caesar bedoeld, een groep senatoren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Zoek uit hoe de relatie van Augustus (toen nog Octavianus) met Marcus Antonius heeft ontwikkeld vanaf de dood van Julius Caesar in 44 v. Chr tot zijn principaat in 27 v. Chr.

A

Na Caesars dood ontstond in 43 v.Chr. het Tweede Triumviraat, een politieke alliantie tussen Octavianus (later bekend als Augustus), Marcus Aemilius Lepidus en Marcus Antonius. Echter begon het Triumviraat te verbrokkelen. Door verraad van Lepidus werd hij vrij snel uit het Triumviraat gegooid. Vervolgens maakt Octavianus publiekelijk het testament van Marcus Antonius bekend waarin o.a. stond dat Antonius in Alexandrië wenste begraven te worden (dichtbij zijn vrouw Cleopatra) wat een enorme belediging was voor Rome. Dit alles leidde tot Rome/Octavianus die oorlog verklaarde aan Egypte, en dus aan Cleopatra en Marcus Antonius. In de beslissende slag bij Actium op 2 september 31 v. Chr. werden Antonius en Cleopatra verslagen door de strijdmachten van Octavianus, wat eindigde in de zelfmoord van zowel Antonius als Cleopatra. Door zijn grote macht en propaganda werd Octavianus al snel als keizer geaccepteerd, nam hij de naam ‘Augustus Caesar’ aan en kwam er een einde aan de Romeinse republiek.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Zoek uit hoe de relatie van Augustus (toen nog Octavianus) met Decimus Brutus heeft ontwikkeld vanaf de dood van Julius Caesar in 44 v. Chr tot zijn principaat in 27 v. Chr.

A

Decimus Brutus was een Romeins politicus, militair en een van de moordenaars van Caeser. Aanvankelijk was de relatie tussen Octavianus en Brutus coöperatief en werd Octavianus door Brutus gesteund. Decimus speelde een belangrijke rol in de overwinning van Octavianus in de Liberators’ Civil War. Echter verslechterde hun relatie toen er spanningen ontstonden rond machtsstrijd en beschuldigingen van ontrouw. Octavianus verklaarde Decimus tot vijand van de staat, en Decimus werd uiteindelijk gevangengenomen en geëxecuteerd in 43 v.Chr. Hun samenwerking veranderde van bondgenoten in tegenstanders door politieke en persoonlijke meningsverschillen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Zoek uit hoe de relatie van Augustus (toen nog Octavianus) met Cicero heeft ontwikkeld vanaf de dood van Julius Caesar in 44 v. Chr tot zijn principaat in 27 v. Chr.

A

Van het complot om Caesar van het leven te beroven, maakte Cicero geen deel uit, al was hij wel getuige. Na de moord ontstond de machtsstrijd tussen Octavianus, Antonius en Lepidus. Cicero maakte het zijn doel om met zijn redes, de Philippicca’s, Antonius tegenover de Senaat in een slecht daglicht te zetten wat voordelig was voor Octavianus. Ciceros voorkeur ging uit naar Octavianus voor een vrij simpele reden: hij dacht dat Octavianus zonder problemen door de Senaat gebruikt kon worden.
Met het Tweede Triumviraat faalde Ciceros plan en uiteindelijk kwam hij op de proscriptielijst van Antonius, door zijn eerdere negatieve uitspraken over Antonius. Octavianus, die zijn succes deels aan Cicero te danken had, heeft Cicero geen bescherming geboden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Zoek uit wat proscripties zijn en welke rol deze speelden in de periode die in paragraaf 1 en 2 wordt besproken.

A

De eerste proscripties werden gebruikt door Lucius Cornelius Sulla, die deze dodenlijsten gebruikte om zijn macht en invloed te vergroten en tegelijkertijd zijn rivalen uit te schakelen. Sulla voerde hier ook een wet over in, die zei dat de geproscribeerden door eenieder mocht worden gedood, waar je dan een beloning voor kon krijgen van 12.000 denarii, wat nu aan zo’n €600 gelijk zou staan. Op het helpen van een geproscribeerde stond de doodstraf.
Met het Tweede Triumviraat (Octavianus, Marcus Antonius en Marcus Aemilius Lepidus) werd er in 43 v.Chr. nieuw leven geblazen in de proscripties, die in 81 v.Chr. waren geëindigd. De proscriptie werd opnieuw ingezet om politieke vijanden fysiek te elimineren, maar ook om de schatkist aan te vullen voor de toekomstige burgeroorlogen tegen de moordenaars van o.a. Caesar. Het bezit van de geproscribeerden werd namelijk verkocht, waar veel geld aan te verdienen was. In totaal zijn er met de tweede proscriptie zo’n 2.300 gedood, waarvan Cicero (die op Antonius’ proscriptielijst belandde) een van de bekendste slachtoffers is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Wordt met ‘degenen die mijn vader hebben vermoord heb ik in ballingschap gedreven via wettige processen’ verwezen naar de proscripties? Licht je antwoord toe.

A

Nee, er wordt niet verwezen naar de proscripties. Wél is er bekend dat deze werden gebruikt om de burgeroorlogen tegen de moordenaars van Caesar te financieren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Noteer op basis van je overzicht van alle ideologisch gekleurde tekstelementen de vier kernboodschappen die Augustus graag over zichzelf naar voren wil brengen

A

Dat hij heel vaak consul is geweest.
Hij heeft dingen gedaan die nog nooit eerder zijn gedaan.
Hij heeft veel betaald uit persoonlijk vermogen.
Hij is bescheiden geweest door ambten niet aan te nemen en dingen op de naam van anderen te zetten
Hij heeft altijd steun van de senaat en het hele Romeinse volk gehad.

17
Q

Zie paragraaf 6 ‘Ik heb evenwel geen enkel ambt aanvaard dat mij was toegekend in strijd met de Romeinse traditie’.
Zoek op welke functies Augustus allemaal bekleedde en voor hoe lang.

A

Consul: Augustus bekleedde meerdere keren het ambt van consul, dat tijdens het hoogste politieke ambt in de Romeinse Republiek was.
Tribunica Potestas: Augustus ontving in 36 v.Chr.
Pontifex Maximus: Augustus werd in 12 v Chr benoemd tot Pontifex Maximus, de hoogste religieueze autoriteit in Rome.
Princeps Senatus: Augustus diende als de “eerse man van de Senaat”, wat betekende dat hij de hoogste gezagsdrager was in de Romeinse Senaat, hoewel hij (deze titel had hij zichzelf gegeven)

18
Q

Waarom zou er een Griekse versie van de tekst zijn gemaakt?

A

De tekst is geschreven voor alle mensen in het Romeinse Rijk, waaronder veel Grieken. De tekst is dus vertaald in het Grieks zodat alle Romeinse burgers de tekst konden lezen. Grieks was de voertaal in het Oost-Romeinse rijk.

19
Q

Met welk publiek en welk doel voor ogen is die vertaling gemaakt?

A

De tekst is geschreven voor alle mensen in het Romeinse Rijk, dus ook voor het Griekse deel.

20
Q

Waarom in het Grieks?

A

Grieks was de bestuurstaal in het oostelijke deel van het rijk, en zelfs de kennis van het Latijn was onder de Griekse helft gering. Door de Res Gestae ook in het Grieks te vertalen liet Augustus men zien wat een goed man hij was.

21
Q

Wat kunnen de 4 mogelijke oorzaken van verschillen tussen de vertaling en het origineel zijn?

A

Vertaalfouten. Sommige waren expres, andere per ongeluk.
Sommige stukken zouden anders geschreven kunnen worden omdat ze anders door de Grieken zouden worden geïnterpreteerd. Bijvoorbeeld de glorificatie van Augustus die iets minder zou zijn.
De Latijnse tekst is uitgebreider dan de Griekse tekst omdat de Griekse tekst er was omdat het echt nodig was of als een soort extra.
Sommige dingen of gebruiken die voor de Romeinen vanzelfsprekend waren, moesten extra worden uitgelegd in het Grieks.
Inhoud is aangepast aan de doelgroep.

22
Q

Haal alle verschillen met het Latijnse origineel eruit en verklaar deze stuk voor stuk aan de hand van je antwoord op vraag 18 d.

A

Daden en schenkingen (Grieks) vs. wapenfeiten (Latijn). Dit was om het positiever te laten klinken voor de overwonnen volkeren, zoals de Grieken. Er werd voor de Grieken dus vooral benadrukt welke goede dingen de Romeinen voor hen hadden gedaan, in plaats van alle wapenfeiten/daden tegen de Grieken.
X (niets) (Grieks) vs. waarmee hij de wereld heeft onderworpen aan het gezag van het Romeinse volk, en van kosten die hij heeft gemaakt voor de staat en het Romeinse volk (Latijn).
Inscriptie vs. kopie van origineel.
Door hem aangebracht vs. geplaatst te Rome.

23
Q

Zie de vertaalde tekst van de eerste zin van paragraaf 1 van de Latijnse versie en de Griekse vertaling hieronder.
Op 19-jarige leeftijd heb ik op eigen initiatief en eigen kosten een leger bijeengebracht, waarmee ik de staat uit de slavernij van de samenzweerders heb bevrijd.
Welke samenzweerders worden hier bedoeld?

A

Hij bedoeld hier de senaat.

24
Q

Verklaar het verschil tussen Griekse en Latijnse versie. (als het gaat over de tirannieke belangengroep)

A

Grieks: Caesarmoordenaars
Latijns: Senaat

25
Q

Zie zin 5 paragraaf 20 van de Latijnse versie en de Griekse vertaling hieronder.
Toen ik voor de 7e maal consul was heb ik de Via Flaminia gerepareerd van Rome tot Rimini, evenals alle bruggen, behalve twee waarvoor geen reparatie nodig was.

A

Het verschil is dat in de Griekse versie de namen van de bruggen die niet zijn gerepareerd niet genoemd zijn. Voor de Grieken hebben de namen van deze bruggen geen betekenis, maar hier in het Romeinse Rijk zijn het belangrijke bruggen met status, dus is het logischer voor Augustus om deze namen te noemen, omdat hij laat zien dat belangrijke bruggen historisch belangrijk zijn voor Rome.

26
Q

Welke auteur spreekt over wreedheden, maar pleit Augustus hier wel van vrij en waarom zou hij dat doen?

A

Velleius Paterclus, de reden hiervoor zou kunnen zijn dat de auteur bang was dat hij zijn status zou verliezen en eventueel zelfs vermoord zou kunnen worden door de keizer door de teksten die hij schreef. Daarnaast was Augustus een zeer geliefde keizer en wanneer hij dus positief zou schrijven over Augustus, zouden waarschijnlijk ook meer mensen zijn teksten willen lezen. Ten slotte zou hij zo kunnen hebben geschreven over Augustus in opdracht van Augustus waar hij vervolgens veel geld voor kon krijgen.

27
Q

Tacitus is de meest cynische schrijver uit de oudheid over Augustus. Hij zegt van zichzelf dat hij objectief, zonder mij af te laten leiden door wrok of voorkeur onder de keizertijd zal schrijven. Maar heeft Tacitus misschien ook een belang waardoor hij invloed kan zijn?

A

Tacitus kon negatief zijn over Augustus, omdat hij niet in dezelfde tijd leefde als Augustus. Tacitus behoorde tot de stand van senatoren, die waren tegen een alleenheerschappij.

28
Q

Lees het onderstaande citaat van Cicero uit 43 v.Chr. “Waarom is het niet veeleer deze jongen (Augustus), aan wie we zonder twijfel ons leven te danken hebben, onze vader.
Zoek uit hoe het met Cicero, die aan de kant van Augustus stond en hem enorm gesteund heeft, is afgelopen.

A

Augustus en Cicero hadden een gecompliceerde relatie. Augustus, de eerste keizer van Rome, waardeerde Cicero’s intellect en retorische vaardigheden, maar hun politieke standpunten begonnen uiteen te lopen. Cicero steunde de Romeinse Republiek, terwijl Augustus streed voor de oprichting van een keizerrijk. Dit leidde tot spanningen tussen hen en uiteindelijk werd Cicero door Augustus’ aanhangers geëxecuteerd.
Dit kwam omdat Augustus en Marcus Antonius een verbond hadden waarin stond dat ze hun eigen vijanden mochten vermoorden, ook als dat een vriend was van de ander. Hierdoor deed Augustus niks tegen de moord van Cicero.

29
Q

Geef 3 redenen waarom Mussolini Augustus koos als zijn grote voorbeeld.

A

Dat Mussolini Augustus koos als zijn voorbeeld had een aantal redenen,
1. De eerste reden is dat Mussolini het Romeinse Rijk weer terug wilde en net zo machtig wilde worden als de keizers in die tijd.
2. Het Italiaanse volk is de voortzetting van het Romeinse volk -> de Romeinen zijn voorbestemd om de hele wereld te overheersen
3. Augustus en Mussolini zijn op dezelfde manier aan de macht gekomen (met een staatsgreep)

30
Q

Waarom hebben Mussolini en zijn aanhangers veel Latijn gebruikt?

A

Ze zagen het Latijn als een eeuwige taal en wilden die in ere herstellen zodat de taal wereldwijd gebruikt zou worden door fascisten.

31
Q

Wat was de klassieke vormentaal van de Grieken?

A
  • Symmetrie
  • Menselijke maat
  • Driehoeken
  • Perfectie
32
Q

Welke aspecten van de Romeinse beeldhouwkunst werden vervangen door de Griekse in de tijd van Augustus?

A

Veel realistischer
Portretbeelden lieten alle rimpels en gezichtskenmerken lieten zien zoals het was
Etrusken
Augustus herintroduceerde het idealisme van de Grieken door zichzelf jonger en mooier uit te beelden dan hij eigenlijk was
Propaganda

33
Q

Leg uit hoe de Augusteïsche stijl past bij de ideologie van Augustus

A

Idealistisch
Marmer
Idealistisch beeld van zichzelf
Verstoppen van imperfecties
Herstellen van Republiek
Princeps

34
Q

Wat zijn de kenmerken van een keizerportret?

A

Militaire houding
Opgestoken rechterarm
Goddelijke afkomst
Cupido op een dolfijn
Kledij:
Toga met daaronder een tunica
Gedetailleerd harnas
Blootsvoets
Materiaal: Marmer

35
Q

Beschrijf wie en wat je ziet en wat de latijnse tekst betekent.
(munt)

A

Beschrijf wie en wat je ziet en wat de latijnse tekst betekent.
Voorkant: Octavianus met de tekst ‘Caesar Divi F. Cos. VI’
Cos. VI: Zesde keer consul
Caesar Divi F.: Zoon van de heilige Julius Caesar
Achterkant: Krokodil met de tekst “Aegypto Capta”
Aegypto capta: Egypte ingenomen (Het was eigenlijk een burgeroorlog tussen 2 Romeinen)

36
Q

Welke ideologische eigenschappen draagt het beeld uit?
(Augustus van Prima Porta)

A

Macht:
Jonge afbeelding (eeuwige jeugd)
Staf
Heldenverhaal op harnas
Militaire zeggenschap
Houding (veldheer die zijn manschappen toespreekt)
Harnas
Opgeheven rechterarm
Goddelijkheid
Cupido op de dolfijn (Venus als goddelijke voorouder)
Blote voeten
Opgeheven rechterarm (gebaar van goddelijke gunst)

37
Q

Beschrijf welke ideologie de munt uitdroeg en wat de historische gebeurtenis, waarbij deze munt hoort, werkelijk inhield.

A

Deze munt is gemaakt in 28 voor Christus (het jaar dat Augustus aan de macht kwam)
Dit was rond de tijd dat hij tegen het ‘Barbaarse’ Egypte vocht ….

38
Q

Welke 2 redenen noemt Ovidius zelf voor zijn verbanning?

A

Ovidius zelf schrijft in zijn werk Tristia (Treurzangen) dat een Carmen (gedicht) en een Error (vergissing) hem ten val brachten. Ovidius vertelt ook wat de vergissing inhield: Hij had per ongeluk iets gezien, wat hij niet had mogen zien. Dit zou mogelijk kunnen betekenen dat hij mogelijk met de dochter van Augustus, Julia, een amoureuze ontmoeting had gehad.

39
Q

Welk verband zie je tussen de ideologie van Augustus en de reden voor de verbanning van Ovidius?

A

Het verband dat te zien is dat:
Augustus het aanzien van het familieleven probeerde te vergroten.
Ook was hij bezig met het herstellen van oude normen en waarden. Een voorbeeld van zijn maatregelen zijn het bestraffen van overspel en echtscheiding, het aanzetten van koppels om meer kinderen te krijgen en het beboeten van vrijgezellen en kinderloze echtparen. Maar Ovidius had een geheel andere mening en zijn werk stond haaks op de ‘princeps’ zijn ideologie want deze gingen namelijk over verliefdheid, passie, erotiek, trouw, bedrog en jaloezie.