Økonomiske svingninger og arbeidsledighet Flashcards

1
Q

Hva er omvendt kausalitet?

A

Omvendt kausalitet er en toveis årsakssammenheng der A påvirker B og B også påvirker A.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er en resesjon?

A

NBER definisjon: En resesjon blir definert som en periode hvor produksjonen synker. Det er over når økonomien begynner å vokse igjen.

Alternativ definisjon : produksjonsnivået er under det normale nivået, selv om økonomien vokser. En resesjon er ikke over før produksjonen har vokst nok til å komme tilbake til normalen.

  • Det er derimot et problem med den andre definisjonen er at det er vanskelig å fastslå hvor mye “normal” vekst er.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er konjunktursyklyser?

A

Bla til 13.3

Konjunktursykler er vekslende perioder med raskere og langsommere (eller til og med negative) vekstrater. Økonomien går fra boom til resesjon og tilbake til boom.

Figuren demonstrerer hvordan det er store svigninger i økonomien.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er aggregert produksjon (BNP) Legg til tre syn!

A

aggregert produksjon er den totale produksjonen i en økonomi, på tvers av alle sektorer og regioner.

De tre synene er:

De tre metodene for å måle BNP forstås best ved å bruke en veldig enkel økonomi som består av bare tre næringer. Økonomien produserer en enkelt vare, bomullsskjorter, som selges til forbrukere for 100 dollar. Skjorteindustrien kjøper tøy for 80 dollar, som igjen kjøper bomull fra råbomullsindustrien for 50 dollar. Sluttproduktet eller BNP for denne økonomien er lik $100 fordi det er verdien av salget til sluttforbrukeren.

BNP kan også måles ved verdiskapingen av hver industri: råbomullsindustriens verdiskapning er lik verdien av produksjonen, som er $50, fordi den ikke kjøper noen innsatsvarer; tøyindustriens verdiskapning er 80 − 50 = $30; og skjorteindustriens verdiøkning er 100 − 80 = $20. Den totale verdiskapningen i økonomien er $100, nøyaktig lik verdien av den endelige produksjonen og lik totale endelige utgifter.

Inntekter mottas som lønn og overskudd. På tvers av alle næringer i økonomien vil lønn pluss overskudd være lik verdien av sluttproduksjonen (som er lik den totale verdiskapningen).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Det er tre forskjellige måter å beregne BNP på: Hva er disse?

A
  1. Utgifter: Summen brukt av husholdninger, bedrifter, myndigheter og innbyggere i andre land på hjemmeøkonomiens produkter.
  2. Produksjon: Totalt produsert av næringene som opererer i hjemmeøkonomien. Produksjonen måles ved verdiskapningenverdiskapning for en produksjonsprosess er dette verdien av produksjon minus verdien av alle innsatsvarer (kalt mellomprodukter).
  3. Inntekt: Summen av alle mottatte inntekter, som omfatter lønn, overskudd, inntektene til selvstendig næringsdrivende og skatter mottatt av staten.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvordan fingerer BNP med eksport og import?

A

BNP er definert til å inkludere eksport og ekskludere import:

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hva er den sirkulære flytmodellen?

A

Det under demonstrerer hvordan samarbeide fungerer mellom stat og befolking. Modellen vedlagt demonstrerer sammenhengen mellom bedrift og person

    1. Husholdninger til staten: Husholdninger betaler skatt.
  1. Regjeringen til husholdningene: Disse skattene betaler for produksjon av offentlige tjenester som brukes av husholdningene.

Modellen (bla litt ned for å finne den)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Måling av den aggregerte økonomien: Hva er de ulike komponentene i BNP? (litt lang)

A
  1. Forbruk(Consumption: C): Forbruk inkluderer varer og tjenester som kjøpes av husholdninger. Varer er vanligvis håndgripelige ting. Varer som biler, husholdningsapparater og møbler som varer i tre år eller mer kalles varige varer; de som varer i kortere perioder er ikke-varige varer.
  2. Investering (I): Dette er bedrifters utgifter til nytt utstyr og nye kommersielle bygninger; og utgifter til boligstrukturer (bygging av nye boliger).

Endring i varelager er også viktig her. Ikke alt som blir produsert blir solgt med en gang. Mye av det lagres, og blir en form for investering. Det blir derfor lagt til som en egen post i nasjonal regnskapet.

  1. Offentlige utgifter til varer og tjenester (Government spending: G): Dette representerer statens forbruk og investeringskjøp (bestående av sentrale og lokale myndigheter, ofte kalt “generell forvaltning”). Offentlige forbrukskjøp er varer (som kontorutstyr, programvare og biler) og tjenester (som lønn til tjenestemenn, væpnede tjenester, politi, lærere og forskere). Statens investeringsutgifter går på bygging av veier, skoler og forsvarsutstyr.

Ting som velferdstjenester går ikke under G, ettersom at de gpr under I eller C

  1. Eksporter (X): Innenlandsk produserte varer og tjenester som kjøpes av husholdninger, firmaer og myndigheter i andre land.
  2. Importer (M): Varer og tjenester kjøpt av husholdninger, bedrifter og myndigheter i hjemmeøkonomien som produseres i andre land.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva er Netto eksport?

A

Også kalt handelsbalansen, dette er forskjellen mellom verdiene på eksport og import ( X – M ).

Handelsbalansen er et underskudd hvis verdien av eksporten minus verdien av importen er negativ; det kalles handelsoverskudd hvis det er positivt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva er noen mangler ved BNP som mål?

A
  1. Skille aggregert BNP fra BNP per innbygger

Dette er spesielt viktig når man diskuterer vekst. I denne delen har fokuset vært på BNP og bidragene fra de ulike komponentene i etterspørselen til veksten. I andre sammenhenger er det aktuelle begrepet et mål per innbygger. For å se forskjellen, merk at BNP i Storbritannia vokste med 7 % mellom 2007 og 2015, mens BNP per innbygger vokste med bare 0,8 %. Forklaringen er at det var en stor økning i innvandringen.

  1. BNP per innbygger er et mangelfullt mål på levestandard
  2. Det er et konvensjonelt mål på størrelsen på en økonomi
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Man skiller mellom to mulig situasjoner som kan føre til sjokk på et husholdning. Hva er disse?

A

God eller dårlig hell rammer husholdningen: For eksempel når sykdom rammer en families dyr, eller når et familiemedlem som spiller en viktig rolle i jordbruket blir skadet.

God eller dårlig lykke rammer økonomien som helhet: For eksempel når tørke, sykdom, flom, krig eller jordskjelv rammer et helt område.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Det er to strategier måter en husholding kan bruke for å håndtere et økonomisk sjokk. Hva er disse?

A

Selv forsikring - går ut på at man sparer opp i gode tider i håp om å kunne håndtere dårligere tider. De kan også låne i dårligere tider. Det kalles selv forsiking siden andre husholdninger ikke er inkludert.

Samforsikring - er et middel for å samle sparing på tvers av husholdninger for at en husholdning skal kunne opprettholde forbruket når den opplever midlertidig inntektsfall eller behov for større utgifter.

Samforsikring er mindre effektivt hvis det dårlige sjokket rammer alle samtidig. Når det er tørke, flom eller jordskjelv, er det vanskeligere for en jordbruksøkonomi å beskytte velferden til menneskene som er rammet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hva er svakhet i viljen, og hvordan kan dette fungere på økonomien?

A

svakhet i viljen er manglende evne til å forplikte seg til en handlingsmåte (slanking eller avstå fra en annen tilstedeværende nytelse, for eksempel) som man vil angre på senere.

EKS: Et individ forventer at inntekten kommer til å falle i fremtiden. Dette kan være på grunn av pensjonering eller tap av jobb. Det kan også være fordi individet blir pessimistisk. Kanskje spår avisene en økonomisk krise. Husholdning som oppfører seg på en fremtidsrettet måte vil jevne ut forbruket og være klar for den dårlige perioden.

Veldig typisk før i tiden, med jordbruks markedet hvor det kunne oppstå sjokk som jordskjelv og at avlingene vokste betydelig dårlig et år.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hva er kapitalutnyttelsesgrad eller kapasitetsutnyttelse?

A

kapasitetsutnyttelsesgrad er et mål på i hvilken grad en bedrift, industri eller hele økonomien produserer så mye som beholdningen av kapitalvarer og nåværende kunnskap tillater.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hva er KOORDINASJONSSPILL?

A

Nash-likevekten (nedre til høyre) der begge firmaene har lav kapasitetsutnyttelse og lav ansettelser og investeringer er ikke Pareto-effektiv, fordi det er en endring der begge gir høyere fortjeneste, nemlig hvis begge firmaene bestemmer seg for å investere.

Betyr liksom at bedrifter må sam-koordinere for å få best mulig fortjeneste.

Navnet er veldig passende her fordi for å gjøre overgangen fra den onde til den gode sirkelen, må firmaene koordinere seg på en eller annen måte (begge er enige om å investere) eller utvikle optimistiske tro på hva den andre vil gjøre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Forklar en sammenheng mellom nedgangstider i BNP og arbeidsledighet.

A

Vi kan se at nedgangstider i BNP er forbundet med økende arbeidsledighet.

17
Q

Hva betyr konjunktursykler?

A

konjunktursykler er vekslende perioder med raskere og langsommere (eller til og med negative) vekstrater. Økonomien går fra boom til resesjon og tilbake til boom.

18
Q

Forklar hva du ser her? Figur 13.7

A

Man kan se at de mer utviklede landene er C eller forbruk den største faktoren i deres GDP

Man ser at land som KIna har veldig høy investering. Dette kan ha med å gjøre at det er et land i utvikling.

19
Q

Hva er formelen for Net exports?

A

X-M

Det er forskjellen mellom export og import.

Man skliller også mellom handelsunderskudd og handelsoverskudd.

Handelsunderskudd - Det importerer mer enn det eksporterer

Handelsoverskudd - eksporterer mer enn de importerer.

20
Q

Hvilket symbol er det for BNP?

A

Y

21
Q

Hva er formelen for prosentvis endring i BNP?

A

prosentvis endring i BNP = (prosentvis endring i forbruk × andel av forbruk i BNP) + (prosentvis endring i investeringer × andel av investeringer i BNP) + (prosentvis endring i offentlige utgifter × andel av offentlige utgifter i BNP) + (prosentvis endring i nettoeksport × andel av nettoeksport i BNP)

22
Q

Hva er et sjokk?

A

Det er en urforventet hendelse som oppstår. Dette kan være alt fra krig til dårlig vær. Folk ser frem i fremtiden og forventer at det skal komme et sjokk. Det forklarer forsikringsbransjen.

23
Q

Hva menes med at man prøver å holde forbruket stabilt?

A

Personer ønsker å holde forbruket sitt gjevnt. Dette kommer av at det kan oppstå sjokk, og at dette kan påvirke deres økonomisk situasjon.

13.10

24
Q

Hva skjer når det oppstår et økonomisk sjokk i følge “the consumption smoothing model”?

A

Først vil individet bedømme om det er et midlertidig eller et langvarig sjokk.

Om det er permanent - bør vi endre figurens røde linje opp eller ned for å reflectere den langvarige forbruket som individet må forholde seg til.

Om den er kortvarig skjer det ingen endring i forbruket, dette kommer av at det ikke kommer til å ha en langsiktig påvirking.

25
Q
A