Plan,Marknads Och Bland Ekonomi Flashcards

1
Q

Socialism och Planekonomi

A

boken: En del menar att ingen människa redan från födseln förtjänar rätten till en större andel av planetens resurser än någon annan. Att vissa föds rika och andra fattiga är helt enkelt orättvist. Samhället bör därför sträva efter att utjämna skillnaderna i förutsättningar mellan olika människor och grupper. En förutsättning för att kunna göra det är naturtillgångar är gemensamt ägda, och att de viktiga ekonomiska besluten fattas tillsammans eller av politiker. Detta synsätt kallas SOCIALISM. De som förespråkar en renodlat socialistisk ekonomi där naturresurser och realkapital är gemensamt ägda föredrar ett samhällsekonomiskt system som kallas för PLANEKONOMI. En fördel med en planekonomi är att man kan fördela samhällets resurser efter var behoven är som störst, istället för efter vem som har råd att betala. En annan fördel är att man kan satsa mer på grundläggande och nödvändiga varor än på lyxkonsumtion. Nackdelen är att planekonomi har visat sig vara ett ineffektivt ekonomiskt system. När människor inte tillåts äga naturresurser eller företag blir det inte lika motiverade att arbeta och utveckla dem.
(boken)

Staten bestämmer och gör saker de tror säljer utan att det finns efterfrågan. Den kan vara planerad flera år framåt 5 år tillverkning av cyklar. Fördel är att man kan fördela samhällets resurser efter var behoven är som störst, istället för efter vem som har råd att betala. En annan fördel är är att man kan satsa mer på grundläggande och nödvändiga varor än på lyxkonsumtion. Nackdelen är att planekonomi har visat sig vara ett ineffektivt ekonomiskt system. När människor inte tillåts äga naturresurser eller företag blir det inte lika motiverade att arbeta och utveckla dem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Kapitalism och Marknadsekonomi

A

Boken: Andra anser att varje enskild individ måste ha rätt till vad de själva skapat genom hårt arbete, talang, eller frivilliga överenskommelser och utbyten. Alla måste ha friheten att göra vad de vill med vad de har förtjänat på ett ärligt sätt. Att ta resurser från dem som gjort väl ifrån sig och ge till andra, är lika orättvist som att människor föds med olika förutsättningar. Det motiverar heller inte människor att arbeta. Man kan därför tycka att ekonomiska beslut bör fattas av privatpersoner, av ägarna till de resurser besluten handlar om. Detta synsätt kallas för Ekonomisk LIBERALISM. Liberaler förespråkar KAPITALISM. Med det menar man att naturresurser och realkapital skall ägas av enskilda människor, och att beslut i ekonomiska frågor därför ska fattas av producenter och konsumenter på en fri marknad. Denna form av samhällsekonomiskt system kallar man för en MARKNADSEKONOMI.
(boken)

Folk kan starta företag och fatta besluten själva, staten bestämmer inte allt. Nackdel: i planekonomi snackar de med varandra exempel apotek, men i marknadsekonomi så kan enskilda apotek har varierande priser för att göra vinst och det kan bli allt mer otydligare. Fördel folk blir mer motiverade och den är effektiv. Mer taggad när välfärden beror på hur du själv presterar. Nackdel ekonomiska klyftor mellan fattiga och rika vissa föds in i rikedom eller fattigdom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Blandekonomi

A

I och med att det finns för- och nackdelar med båda formerna av ekonomier, är det vanligt att man vill försöka kombinera de bästa elementen från både plan- och marknadsekonomi. Av den anledningen förespårkar de allra felsta idag någon form av blandekonomi. En blandekonomi är i praktiken en marknadsekonomi, men med staten som aktiv ägare och aktör i delar av ekonomin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly