Week 2: Internationale dimensie en botsing grondrechten Flashcards

1
Q

HvJEU Albany

A

Cao’s uitgezonderd van het mededingingsrecht indien cao’s door WG- en WN-organisaties wordt aangegaan ter verbetering van de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden van WN’er

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

HvJEU FNV Kiem

A

Cao-exceptie geldt niet voor schijnzelfstandigen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

BVOK

A

Een vakbond die een groot aantal werknemers in de branche vertegenwoordigt en representatief is dan andere vakbonden is in beginsel toegelaten tot cao-onderhandelingen. De vakbond die geen partij is geweest bij het afsluiten van de cao, maar wel een belangrijk deel van de wekrnemers in de branche vertegenwoordigt zal belang hebben bij de toelating tot collectief overleg over aanpassing van de bestaande cao. De vakbond moet dan wel motiveren waarom in afwijking van haar eerdere houding wenst deel te nemen aan dit overleg en waarom dit overleg anders dan bij in de voorafgaande jaren gevoerde onderhandelingen het geval was, kans van slagen heeft.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hof TUI-arrest

A

Tot nu toe maakte TUI met de ondernemingsraad (or) afspraken over arbeidsvoorwaarden. In het vonnis stelt de rechter echter dat een or met meer belangen rekening moet houden dan alleen dat van de werknemers en minder onafhankelijk is dan een vakbond. Het is volgens de rechter in het belang van medewerkers om vertegenwoordigd te worden door een onafhankelijke vakbond die collectieve acties kan voeren en naleving van cao’s kan afdwingen. Het gerechtshof vindt FNV representatief en bevestigt dat FNV-leden recht hebben op toelating tot het cao-overleg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly