Chapter 5 Klimaendringer Flashcards

1
Q

Hva er global oppvarming?

A

Det er generell økning av gjennomsnittstemperaturen over hele kloden. på grunn av en forsterket drivhuseffekt: høy mengde av klimagasser i atmosfæren. Handler ikke bare om at været endres: flere ting endres samtidig. Temperaturen øker mest mest langs nord/sør-polarsone: konsekvensene er blant annet mer ekstremvær.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvilke naturlige forhold fører til temperaturendringene på jorden?

A

Temperaturendringene på jorden skyldes hovedsakelig solinnstråling, atmosfærens sammensetning og havstrømmer. Solen sender energi til jorden, atmosfæren holder noe av denne varmen, og havstrømmene distribuerer varme rundt på planeten. Naturlige variasjoner i disse faktorene fører til temperaturendringer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Forklar Platedrift

A

Dannet fjellkjeder og åpnet nye havområder av at litosfæreplatene langsomt har kollidert og skilt lag. Avgjort hvilken breddegrad kontinentene befinner seg seg ved. Går man lang tilbake i tid: befant Norge + kontinentet landet var en del av, lå sør for ekvator: mottok mye solinnstråling og klimaet var varmere - forflyttingen nordover førte landet gjennom flere ulike klimasoner, slikt den befinner seg i dag: fortsetter å bevege seg nordover

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Forklar Asteroider-vulkanutbrudd

A

Asteroider har truffet jorda flere ganger, hvor det har ført til endringer i klimaet. Ca. 65 millioner år siden: asteroide kolliderte der Yucatanhalvøya i Mexico ligger i dag. Førte til mye støv og aske i atmosfæren + blokkerte mye av solinnstrålingen: jorda ble enda mer kaldere, meste av livet på jorda ble utryddet som f.eks. dinosaurer. Ved samme perioder var det mye vulkansk aktivitet: blant annet gir et kjøligere klima. Forekommet tidligere asteroidenedslag + 251 og 200 millioner år siden - førte til masseutryddelse av livet + voldsomme vulkanutbrudd

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Forklar El Nino

A

Værfenomen som oppstår ved stillehavet rundt juletider. Ved kysten av sør - amerika veller det vanligvis kald næringsrik havvann: ført vestover med passatvindene + varmt opp. Varmt vannet i jevne mellomrom strømmer tilbake mot sør - amerika, demper vevlingen av det kalde havvannet i øst. Havtemperaturen blir veldig høy. Den høye havtemperaturen varmer opp lufta over, og denne varmen spres rundt med vinsystemene slik at den globale lufttemperaturen øker: skaper et midlertidlig global oppvarming.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Forklar La Nina

A

Motsatt ved t store deler av stillehavet blir kaldere og den globale temperaturen synkes: midlertidig global nedkjøling. Gir sterkere passatvinder enn vanligere, havet utenfor Peru og Ecuador blir kaldere.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvilken effekt har menneskets inngripen i naturen hatt?

A

Menneskets inngrep i naturen har ført til tap av biologisk mangfold, avskoging, forurensning og endringer i klimaet, og dette har alvorlige konsekvenser for økosystemene og planetens helse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva er menneskets rolle i den globale oppvarmingen i forbindelse med karbonets kretsløp og klimagassene?

A

Menneskers rolle i global oppvarming er hovedsakelig knyttet til utslipp av klimagasser, spesielt karbondioksid, fra brenning av fossile brensler som kull, olje og gass. Disse utslippene forsterker den naturlige drivhuseffekten, noe som fører til oppvarming av jorden. Reduserer utslippene og adoptere mer bærekraftige praksiser er avgjørende for å bekjempe klimaendringene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hvor lagres mye av klimagassene i naturen? Hvordan settes det fri?

A

Det meste av klimagassene blir naturen lagret opp i atmosfæren, og i både økosystemet og tatt opp i havet som den avgir til atmosfæren. Lagret i også i permafrosten: f.eks. Metan - når isen smelter vil metanet slippes ut i atmosfæren. Klimagassene setter: mennesker + dyr -og planters naturlig utslipp av karbondioksid. I tillegg av forbrenning av fossile brennstoffer: døde dyr og planter nedpresset under slam, sand, eller har berggrunn. Når man utvinner og forbrenner disse stoffene til forbruk og produksjon frigjøres det mye av de lagrete CO2 i atmosfæren + avskoging og areal endringer fra f.eks. påsatte branner i regnskogen Amazonas for rydde arealenhetene til bruk av kvegdrift eller soya - bønneproduskjon + sjeldne planter og tresorter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva menes med tilbakekobling? Bruk et eksempel for å beskrive det.

A

Tilbakekobling er effekter som gjør at temperaturen stiger enda mer: temperaturen stiger, isen smelter + stier havnivået - flere mørke flater - mer absorpsjon av varmestråling, som igjen fører til Vippepunkter i naturen + økosystemet: føre til at flere utrydningstruete arter som isbjørn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hva mener vi med klima tilpasning?

A

Klima tilpasning: Det handler om at man bruker tiltak og løsninger som kan begrense skader og ulemper som følge av at klimaet endre. Dette skal gjøres oss mindre sårbare - godt forberedt mot skader og ulempene av konsekvensene av klimaendringene vil man ikke rammes like hardt. Tilspasningene variere ut ifra at klimaendringer vil ramm forskjellige områder på jorda.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Gi et eksempel på klima tilpasning.

A

Parisavtalen (2017) - krav om at alle land må utarbeide en plan for klimatilpasningen + rike land må bistå med støtte til slikt arbeid i andre u-land som formel kompensasjon. Tiltak i norske kommuner: Kartlegger flom - og rastutsatte områder med plan for håndtering av overvann + god plan for infrastruktur av bygninger. Som er klimatilpasset, flommevern mellom elveløp og omgivelser rundt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly