Nederland en Europees Financieel recht Flashcards

1
Q

Hypotheek visie

A

Uit artikel 2:105 lid 3 Wft kan niet worden afgeleid dat de centrale vergunninghouder voor het handelen en nalaten van een bij die rechtspersoon aangesloten onderneming inzake “het adviseren van financiële producten en de bemiddeling” altijd civielrechtelijk aansprakelijk is. Maar die bepaling kan wel meebrengen dat de centrale vergunninghouder naast de aangesloten onderneming aansprakelijk is voor een fout bij het door de aangesloten onderneming “adviseren van financiële producten en de bemiddeling”, indien die fout wordt veroorzaakt doordat de aangesloten onderneming niet voldoet aan de in artikel 2:105 lid 3 Wft bedoelde vergunningsplichten en –eisen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hirmann/Immofinanz

A

Bepaalt dat een naamloze vennootschap als uitgevende instelling aansprakelijk is jegens een verkrijger van aandelen van deze vennootschap wegens schending van in richtlijnen neergelegde informatieverplichtingen, en, ten tweede, voorschrijft dat de betrokken vennootschap wegens die aansprakelijkheid verplicht is aan de verkrijger een met de aankoopprijs van de aandelen overeenkomend bedrag terug te betalen en de aandelen terug te nemen. Nationale wetgeving die vernietiging met terugwerkende kracht instelt, is hier niet in strijd mee. De aansprakelijkheid is niet noodzakelijkerwijs beperkt tot waarde van de aandelen op tijdstip van geldig making van de aanspraak

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

VEB/Worldonline

A

Bij aansprakelijkheid wordt maatmanprincipe gebruikt (gemiddelde geinformeerde, omzichtige en oplettende gewone burger). Alleen als misleidend worden gekwalificeerd als de informatie van materieel belang was voor beleggingsbeslissing, ongeacht of hij ervan heeft kennisgenomen. En CSQN wordt in beginsel aangenomen en moet door prospectusuitgever worden weergelegd (lastiger bij professionele beleggers wegens kennis).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ying Yang

A

Banken mogen clienten in beginsel niet weigeren een betaalrekening aan te bieden, gezien dit cruciaal is voor het functioneren in de huidige maatschappij. Dit mag enkel worden gedaan bij zwaarwegende bezwaren zoals integriteitsrisico’s of toezicht rechtelijke eisen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Dexia/ Yüksel

A

De aanbieder ermee heeft ingestemd een effectenleaseovereenkomst aan te gaan op de grondslag van een order die – naar Dexia wist of behoorde te begrijpen – is aangebracht door een tussenpersoon zonder de daarvoor vereiste vergunning (of vrijstelling), niet meebrengt dat de billijkheid in beginsel eist dat de aanbieder een groter deel van de schade draagt dan volgt uit het hofmodel (2/3 aanbieder en 1/3 belegger).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Rabobank/Everaars

A

Everaars handelde in opties en bank waarschuwde hiervoor. Enkel waarschuwen was niet voldoende onder de bijzondere zorgplicht. De bank had de handel eigenhandig moeten stoppen. Niet gedaan dus voor 50% aansprakelijk voor de schade. Wel beperkt door eigen schuld Everaars.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Renteswap ABN AMRO

A

Als een MKB ondernemer een renteswap aangaat, heeft de bank zowel een mededelings- en waarschuwingsplicht. Dit om te voorkomen dat er sprake van dwaling is bij de ondernemer. Tenzij de ondernemer de deskundigheid daadwerkelijk bezit. De waarschuwingsplicht staat los van de mededelingsplicht en gaat verder vanuit de adviseringsrol.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Genil 48

A

Een beleggingsdienst wordt aangeboden als onderdeel van een financieel product indien dit een integrerend onderdeel van het product is op moment van aanbieding en anderzijds een risicobeoordeling van de cliënten mogelijk moet maken en/of informatievereisten moet bevatten die zien op de beleggingsdienst als integrerend onderdeel van het financieel product. Het aanbieden van een renteswap vormt een beleggingsdienst in de zin van art. 4 lid punt 4 MiFID mits:
1. de aanbeveling wordt gedaan aan de cliënt in diens hoedanigheid van belegger;
2. de aanbeveling wordt voorgesteld als geschikt voor die cliënt of op een afweging van diens persoonlijke omstandigheden rust; en,
3. de aanbeveling niet uitsluitend wordt gedaan via distributiekanalen bestemd voor het publiek.

Als er informatie of andere verplichtingen niet worden voldaan, is het aan de nationale rechter om te bepalen hoe hard hier tegen moet worden opgetreden, er is geen Europees handhavend beleid hierin

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

ABN AMRO/ Gedupeerde beleggers Van den Berg.

A

De maatschappelijke positie van de bank brengt een maatschappelijke zorgplicht mee voor partijen die geen directe verhouding tot de bank hebben. Dus als er een tussenpersoon (beleggingsinstelling) niet over de vergunningen beschikt en de achterliggende beleggers hierbij gedupeerd raken, is de bank hiervoor ook aansprakelijk op basis van de bijzondere zorgplicht. Deze strekt dus niet enkel tot contractuele verhoudingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Kontinex

A

Het feit dat een organisatie groot is en financiële specialisten in dienst heeft, is niet genoeg reden voor een bank om aan te nemen dat deze speler als professionele klant dient te worden behandeld. In casu was in de documentatie opgenomen dat de client een niet-professionele klant was en dus als zodanig moest worden behandeld, met alle voorlichtings en waarschuwingsplichten die hierbij horen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Promontoria

A

Een bank kan vorderingsrechten overdragen aan een niet-bank en het is niet relevant of de klanten al dan niet consumenten zijn. Dit is wel van belang voor de zorgplicht, zoals de onderzoeks-, advies-, informatie- en waarschuwingsplichten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

ING/Foot Locker

A

Als op een net nieuwe rekening fraudulente factoren worden betaald (in casu iemand deed zich voor als UPS), dient de bank in te grijpen. Zo niet, schendt deze bank de bijzondere zorgplicht. Foot Locker had zelf het rekeningnummer niet geverifieerd dus deels sprake van eigen schuld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Euribar

A

De bank heeft vanuit richtlijnen een aantal verplichtingen rondom transparantie, goede trouw en verstoring van de rechten en plichten en het evenwicht hierin. Maar als consumenten voordeel hebben gehad van fluctuerende renteposities, moet dit in voordeel van de bank ook worden meegewogen en niet enkel worden neergezet als benadeling van de consument.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Georgakis

A

De voorschriften inzake transacties van ingewijden dienen aldus te worden uitgelegd dat, wanneer de hoofdaandeelhouders en de leden van de raad van bestuur van een vennootschap afspreken om onderling beurstransacties te verrichten met effecten van deze vennootschap om de koers ervan kunstmatig te ondersteunen, zij over voorwetenschap beschikken waarvan zij niet welbewust gebruikmaken wanneer zij deze transacties verrichten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Spector Photo

A

persoon die over voorwetenschap beschikt, voor eigen rekening of voor rekening van derden, rechtstreeks of middellijk de financiële instrumenten waarop deze voorwetenschap betrekking heeft, verkrijgt of vervreemdt of tracht te verkrijgen of te vervreemden, houdt in dat deze persoon in beginsel van deze informatie ‘gebruikmaakt’. Of dit strafbaar is moeten worden beoordeeld naar de doelstelling van bescherming van de integriteit van de financiële markten. Daarbij kan het economische voordeel een rol spelen in de hoogte van de sanctie om doeltreffend, evenredig en afschrikwekkend te zijn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Daimler

A

Informatie die concreet is als begrip onder de verordening marktmisbruik dient te worden uitgelegd dat tussenstappen naar deze informatie. Dus niet alleen de eind situatie of gebeurtenis zijn relevant maar ook de concrete stappen hiernaar toe.
Dat een situatie redelijkerwijs zal ontstaan is een op zichzelf staand criterium. De potentiële omvang van de economische schad eis hierin niet relevant.

17
Q

Inhout & more/AFM

A

Het enkel hanteren van een klantprofiel als zodanig, is niet voldoende om de KYC eisen te voldoen. Er dient eerst informatie worden ingewonnen voordat er een daadwerkelijk advies wordt gegeven en door worden gevraagd bij tegenstrijdige antwoorden. Dit voor klantzekerheid, als dit niet gebeurt, wordt er niet voldaan aan 4:23 wft. Verder is van belang dat een geschikt advies niet de maatstaf gebruikt van het best mogelijke advies maar of het een advies is dat objectief gezien redelijkerwijs had kunnen worden gegeven.

18
Q

Investerra/AFM

A

Het koop van grond en daarmee speculeren in de bestemmingswzijging, is een vergunning voor nodig omdat dit wegens onderliggende strategie qua beleggingen als beleggingsobject dient te worden gekwalificeerd.

19
Q

Y/AFM

A

De AFM kan in de wet whc (consumentenbescherming) handhavend optreden, maar niet preventief wegens vergunningen. Dus op het gebied van financiële dienstverlening aangaande consumentenbescherming, heeft de AFM wel enige middelen om mee op te kunnen treden. Ondanks dat zij niet de directe toezichthouder zijn, dat is de ACM.

20
Q

DNB/ pf Glas

A

De prudent person regel geeft een belegger speling binnen zijn eigen beleid om bepaalde beleggingen aan te houden. Als dit niet goed gebeurt, kan de DNB besluiten dat de belegger zijn of haar positie moet afbouwen. Echter leidt dit in de bewijslast tot problemen in het CSGN verband. In dit geval kon belegger de schade niet goed aantonen en dus hoefde DNB niet te vergoeden voor de aanwijzing om een goudbelang al dan niet onterecht af te bouwen.

21
Q

Bunq/DNB

A

Bunq gebruikt standaard risicoprofielen voor klanten, DNB stelt dat dit niet voldoet aan eisen van wwft. Rechter vindt van niet omdat de wwft geen onderzoeksmethodiek voor klanten onboarding doet. Het staat een bank dus vrij zijn eigen clientonderzoekmethodiek in te richten.

22
Q

Credit lyonnais/ECB

A

Bij beoordeling van de risicos op snelverkoop van assets heeft de ECB een groet discretionair beoordelingskader maar moet dit wel onderbouwen. Ditzelfde geldt voor de mogelijkheid dat een staat failliet gaat, ondanks dat dit niet heel waarschijnlijk is.