Ken van Ierlant (Mossad tot Data) Flashcards

1
Q

Digitalisering dreigt …

A

Ten onder te gaan aan zijn eigen succes

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Silo’s van IT systemen, binnen private en publieke sector (eigen CRM, eigen boekhoudsysteem etc). Hoe los de legacy systemen op? Ofwel je zit met gebakken peren van de voorgeschiedenis. Hoe oplossen?

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Perfectie van de techniek, boek van Friedrich Junger (jaren 30 en 40).

Praktijkvoorbeeld Essent

Streven naar complexiteit. Wat is hier mede de oorzaak van?

A

Iedere ontwikkeling draagt gevaar met zich dat het rendement lager wordt dan de periode daarvoor. Verliesgevende economie (verlierende Wirkschaft)

Wij doen in feite massaal aan verlies financiering. All investeringen in IT leiden nu tot verlies financiering (werkend bij PwC, onderzoek naar balansen bedrijven)

RvB Essent: miljard uitgegeven aan IT, bedrijf met 13,000 medewerkers. Omzet van 13 miljard. Groeit met 6-7%, over paar jaar niet meer te financieren want het budget wordt opgevreten. 90% van bestaande IT budget ging op aan onderhoud van bestaande oude systemen. Miljarden (100 miljard) besteedt aan nieuw klantsysteem voor miljoenen huishoudens van stroom voorzien en te factureren, maar het werkte uiteindelijk niet.

Dingen worden zo complex gemaakt dat het niet meer werkt. Typisch iets in Ned. Duitsland maken ze miljoen modellen van een volkwahen en in Nederland raken we al verveeld na 2 modellen en willen we het complexer maken. Maar soms Duitsland ook complex zoals met bouw vliegveld Berlijn

Mede door ons poldermodel. Consensus cultuur. We kunnen geen knopen doorhakken. Neiging om de kool en de geit te sparen (beide partijen tevreden stellen)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Bedrijven niet financieel manager maar …

A

Het gaat om de activiteiten. Wat heb je nodig om van order naar cash te komen. Daar komt data kijken, eerst inventariseren. Blijft 12% over. Schoon water

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly