Skrivfrågor - Tentaplugg Flashcards

1
Q

En så kallad Pull-strategi är en av är två strategier inom marknadsföringen företaget kan välja mellan vid utformningen av sin marknadskommunikation. Beskriv utförligt och exemplifiera vad denna strategi går ut på och när den kan vara tänkbar att använda.

A

Denna strategi fokuserar på att skapa en efterfrågan direkt hos slutkonsumenterna så att de aktivt söker efter produkten eller tjänsten. Detta uppnås genom att rikta marknadsföringsinsatser direkt mot konsumenterna, till exempel genom reklam, sociala medier, influencer-marknadsföring och andra former av direktkommunikation som bygger varumärkesmedvetenhet och kundintresse​​.

Ex. När ett företag vill bygga upp eller stärka sitt varumärke bland konsumenter, introducera en innovativ produkt på marknaden, eller när man vill differentiera sig från konkurrenterna genom att skapa ett starkt kundintresse och lojalitet. Denna strategi är särskilt effektiv i marknader med hög konkurrens och där konsumenterna har många alternativ att välja mellan, eftersom den hjälper till att direkt påverka konsumenternas beslutsprocess genom att öka medvetenheten och preferensen för företagets produkter eller tjänster. Tänk CAIA

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

En så kallad Push-strategi är en av är två strategier inom marknadsföringen företaget kan välja mellan vid utformningen av sin marknadskommunikation. Beskriv utförligt och exemplifiera vad denna strategi går ut på och när den kan vara tänkbar att använda.

A

Det innebär att “trycka” produkten genom distributionskanalerna för att nå slutkonsumenterna. Detta görs genom att rikta marknadsförings- och försäljningsinsatser mot de olika mellanleden i distributionskedjan, såsom återförsäljare, distributörer och grossister, istället för direkt mot konsumenterna​​.

Push-strategin kan vara särskilt effektiv i tidiga skeden av en produkts livscykel när kännedomen om produkten är låg och behovet av att snabbt bygga distribution är högt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kotler talar om att en affärsidé bör vara marknadsorienterad och ge svar på vilka frågor?

A
  1. Vad är vår affärsidé?
  2. Hur ser vår affärsmodell ut?
  3. Vilka kunder vänder vi oss till?
  4. Vad värderar dessa kunder?
  5. Vad vill vi åstadkomma på de marknader där vi verkar eller planerar att verka?

What is our mission-statement?
What is our business?
Who is the customer?
What do consumers value?
What should our business be?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kotler nämner en enkel modell där han beskriver marknadsföringsprocessen i ett antal steg. Beskriv utförligt dessa steg och varför de är viktiga. Lista gärna upp dem i a. b. c. osv. när du beskriver dessa.

A

a. Förstå marknaden och kunder

  • Förstå marknaden samt identifiera och förstå kundens behov och önskemål. Detta innebär en analys av marknadstrender, konsumentbeteende och konkurrentanalys.

b. Utveckla en kunddriven marknadsföringsstrategi

  • Detta inkluderar segmentering av marknaden, val av målmarknad (targeting), positionering av varumärket och produkten i kundens medvetande, samt utveckling av en värdeproposition som tydligt kommunicerar fördelarna och det unika värdet som erbjuds.

c. Leverera högt kundvärde

  • Utveckla och implementera ett marknadsföringsprogram som integrerar alla aspekter av marknadsföringsmixen (produkt, pris, plats, och promotion) för att leverera det utlovade värdet till den valda målmarknaden.

d. Skapa kundglädje och bygg lönsamma relationer

  • Detta omfattar kundvårdsprogram, lojalitetsprogram, och initiativ för kundengagemang som syftar till att fördjupa kundrelationerna och främja kundlojalitet.

e. Skapa vinst genom kundvärde

  • Genom att fokusera på kundvärde kan företag skapa en hållbar konkurrensfördel, vilket leder till ökad kundlojalitet, större marknadsandelar och förbättrad lönsamhet.

Genom att skapa värde för konsumenterna fångar företag i sin tur värde från konsumenterna i form av försäljning, vinster och långsiktigt kundkapital.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vilka huvudaktörer förekommer i ett företags mikromiljö? Beskriv kortfattat varje identifierad huvudaktör med max en mening i punktform

A

Mikromiljö – De aktörer som står företaget nära som påverkar dess förmåga att betjäna sina kunder — företaget, leverantörer, marknadsföringsförmedlare, kundmarknader, konkurrenter och allmänheten.

Företaget Självt: Inkluderar interna avdelningar som marknadsföring, finans, forskning och utveckling (R&D), och personal, vars samverkan påverkar företagets strategi och genomförande.

Leverantörer: Tillhandahåller de nödvändiga resurserna som företaget behöver för att producera sina varor och tjänster, och deras pålitlighet och kostnad påverkar företagets konkurrenskraft.

Marknadsföringsintermediärer: Omfattar återförsäljare, distributörer, marknadsföringsbyråer och andra som hjälper till att marknadsföra, sälja och distribuera företagets produkter till slutkunder.

Kunder: Den mest kritiska komponenten, eftersom de är slutmålet för företagets varor och tjänster. Kunder kan delas in i olika kategorier såsom konsumentmarknader, företagsmarknader, återförsäljar- och myndighetsmarknader.

Konkurrenter: Andra företag som erbjuder liknande eller substituerande produkter och tjänster inom samma marknad. Förståelse för konkurrenternas strategier och handlingsplaner är avgörande för att formulera egna konkurrensstrategier.

Publika grupper: Inkluderar medier, allmänheten och andra grupper som kan påverka eller är intresserade av företagets förmåga att uppnå sina mål.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Redogör vad Produktlivscykel (PLC) innebär. Ge även ett exempel med motivering på en vara med lång PLC och en vara med kort PLC

A

Introduktion–>tillväxt –> Mognad –> nedgång

Kort PLC - Den nyaste iPhonen, ett mobilspel, den nya mode-trenden osv

Lång PLC - Bildäck, hushållsprodukter, Klassiska möbler, litteratur

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Prisskumning (Market Skimming Pricing) och Penetreringsprissättning (Market Penetration Pricing) är exempel på två olika prisstrategier som Kotler tar upp som företaget kan använda sig av.
(a) Redogör detaljerat för var och en av strategierna.
(b) vilka effekter företagen hoppas uppnå med respektive strategi.
(c) koppla dessa två strategier till de respektive adoptions kategorierna

A

a. Skimming - Att sätta ett högt pris på en ny produkt för att skumma av maximala intäkter lager för lager från de segment som är villiga att betala det höga priset; företaget gör färre men mer lönsamma försäljningar.

Penetration - Sätta ett lågt pris på en ny produkt för att locka till sig ett stort antal köpare och en stor marknadsandel.

b. Skimming - Företaget hoppas locka till sig de mest priskänsliga kunderna först, maximera vinsten från “early adopters” och sedan gradvis locka till sig andra kunder genom prissänkningar. Detta kan även bidra till att skapa en uppfattning om produkten som exklusiv eller högkvalitativ.

Penetration - Målet är att snabbt bygga upp en stor kundbas och marknadsandel, avskräcka potentiella konkurrenter från att gå in på marknaden och möjliggöra ekonomier av skala. Genom att sätta ett lågt pris från början hoppas företaget på att produkten blir bredare accepterad och att de kan säkra sin position på marknaden.

c. Skimming - innovatörer och early adapters

Penetration - Tidig och sen majoritet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Kotler et al. beskriver Kommunikationsprocessen med hjälp av nio element (Elements in the communication process), vilka?

A

Sändare (Sender): Den part som avsänder meddelandet.

Kodning (Encoding): Processen att översätta idéer till ett meddelande.

Meddelande (Message): Information som sändaren vill överföra.

Medium (Media): Kanalerna genom vilka meddelandet sänds.

Avkodning (Decoding): Mottagarens tolkning av meddelandet.

Mottagare (Receiver): Den som tar emot meddelandet.

Respons (Response): Mottagarens reaktion på meddelandet.

Feedback: Information som mottagaren ger tillbaka till sändaren.

Brus (Noise): Yttre faktorer som kan störa kommunikationsprocessen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Beskriv komponenterna i en SWOT-analys samt vad syftet med analysen är.

A

S - Strengths / Styrkor
W - Weakness / Svagheter
O - Opportunities / Möjligheter
T - Threts / Hot

Genom att identifiera och analysera externa och interna faktorer kan organisationer formulera strategier som utnyttjar sina resurser effektivt samtidigt som de minimerar eller undviker potentiella hot.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Tjänstesektorn är något som vuxit de senaste decennierna och utgör idag ca 65% av världens totala BNP. Kotler et al. menar att denna sektor kännetecknas av ett antal karaktärsdrag. Redogör noggrant för dessa.

A

Immateriella - Tjänster kan inte ses, smakas, kännas, höras eller luktas före köp

Variabilitet - Kvaliteten på tjänsterna beror på vem som tillhandahåller dem och när, var och hur

Oskiljaktighet - Tjänster kan inte separeras från sina leverantörer

Förgänglighet - Tjänster kan inte lagras för senare försäljning eller användning

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Varför menar Kotler (a) är en affärsidé viktig för företag att ha, och varför bör (b) den vara marknadsorienterad och definierad så det tillfredsställer kundens behov (Needs)?

A

a) Ramverk för företagets verksamhet och strategi
Hur företaget ska skapa värde för sina kunder, differentiera sig från konkurrenterna, och identifiera vilka möjligheter på marknaden som företaget ska sträva efter.

b) Det säkerställer att företaget är fokuserat på att leverera värde till kunderna på ett sätt som möter eller överträffar förväntningar.

Genom att förstå och svara på kundens behov kan företag skapa produkter och tjänster som är starkt efterfrågade, vilket leder till ökad kundnöjdhet, lojalitet, och i slutändan, företagets lönsamhet. En marknadsorienterad strategi möjliggör även för företaget att snabbt anpassa sig till förändringar på marknaden och kundernas föränderliga preferenser, vilket är avgörande i den snabbt föränderliga affärsmiljön.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vilka huvudaktörer förekommer i ett företags makromiljö? Beskriv kortfattat varje identifierad huvudaktör med max en mening i punktform

A

Demografiska krafter: Omfattar befolkningsstorlek, åldersstruktur, geografisk fördelning, etniska mixar och inkomstnivåer som påverkar marknadens storlek och sammansättning.

Ekonomiska krafter: Innefattar faktorer som påverkar köpkraft och utgiftningsmönster, såsom ekonomisk tillväxt, räntor, växelkurser och inflation.

Naturkrafter: Relaterar till naturresurser som krävs som insatsvaror av marknadsförare eller som påverkas av marknadsföringsaktiviteter, inkluderande miljöaspekter och tillgång till råmaterial.

Teknologiska krafter: Representerar krafter som skapar nya teknologier, skapande av nya produkter och marknadsmöjligheter.

Politiska krafter: Inkluderar lagar, myndighetsorgan och tryckgrupper som påverkar och begränsar olika organisationer och individer inom ett samhälle.

Kulturella krafter: Består av institutioner och andra krafter som påverkar ett samhälles grundläggande värderingar, uppfattningar, preferenser och beteenden​​.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Förklara innebörden av begreppet priselasticitet samt exemplifiera

A

Beskriver hur känslig efterfrågan på en produkt eller tjänst är för prisförändringar.

Om efterfrågan förändras kraftigt vid en prisändring, sägs produkten ha en hög priselasticitet. Om efterfrågan förändras lite eller inte alls vid en prisändring, anses produkten ha en låg priselasticitet (oelastisk efterfrågan).

Ex. Bio & Bensin

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Kotler menar att alla produkter (och tjänster) går att dela in i tre olika dimensioner/nivåer (Three levels of product). Beskriv dessa tre nivåer och exemplifiera med en valfri produkt i varje nivå. Punkta upp dem i a, b och c.

A
  1. Kärnprodukten (Core product):
    Det centrala värdet eller den primära fördelen som kunden köper. Det är det grundläggande behovet eller önskemålet som produkten uppfyller. Ex: För en smartphone är kärnprodukten kommunikation. Användaren kan ringa samtal & skicka meddelanden.
  2. Faktisk produkt (Actual product):
    De fysiska eller konkreta aspekterna av produkten som inkluderar design, varumärke, förpackning, kvalitet och funktioner. Ex: Märke, design, operativsystem, skärmstorlek, kameraupplösning och batteritid.
  3. Utökad produkt (Augmented product):
    Ytterligare tjänster / fördelar som omger den faktiska produkten. Ex. Molntjänster, service, garantier, lojalitetsprogram, leveranssätt osv
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Förklara vad marknadsorientering är med kortare fraser utifrån:
Utgångspunkt, fokus, medel och syfte

A

Marknadsorientering:

Utgångspunkt: Kundbehov - Organisationer börjar med att förstå kundens behov och önskemål.

Fokus: Kundnöjdhet - Fokus ligger på att tillfredsställa dessa behov bättre än konkurrenterna.

Medel: Integrerad Marknadsföring - Använder en samordnad uppsättning aktiviteter för att möta kundens behov.

Syfte: Långsiktiga Relationer - Syftar till att bygga långsiktiga relationer med kunder, vilket leder till återkommande affärer och kundlojalitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Förklara vad försäljningsorientering är med kortare fraser utifrån:
Utgångspunkt, fokus, medel och syfte

A

Utgångspunkt: Befintliga Produkter - Organisationer börjar med sina befintliga produkter.

Fokus: Försäljningsvolym - Fokus ligger på att uppnå hög försäljningsvolym genom aggressiva försäljningstekniker.

Medel: Försäljning och Marknadsföring - Förlitar sig starkt på hård försäljningstaktik och marknadsföringsaktiviteter för att trycka produkter.

Syfte: Kortsiktiga Försäljningar - Det primära målet är att göra en försäljning med mindre omsorg för kundbehov eller tillfredsställelse, vilket leder till ett kortsiktigt fokus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Redogör för den grundläggande skillnaden mellan önskemål (wants) och efterfrågan (demand).

A

En individ kan behöva mat men önskar en pizza. Utveckla och diskutera kring ämnet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

När företag använder sig av kakor (cookies) när vi surfar runt bland erbjudanden på internet, vilken av de fyra segmenteringsvariablerna är det mest sannolikt att marknadsförare på internet intresserar sig för då och varför?

A

Beteendemässig segmentering fokuserar på hur konsumenter agerar eller beter sig i relation till en produkt eller tjänst, inkluderande deras köpbeteenden, användningsfrekvens, varumärkeslojalitet, sökta fördelar, och användningstillfällen. Cookies möjliggör för marknadsförare att samla in detaljerad information om dessa aspekter genom att spåra användares aktiviteter online, såsom vilka webbsidor de besöker, vilka produkter de tittar på, hur ofta de gör köp online, och vilken typ av innehåll som engagerar dem mest.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Berätta om Adoptionsprocessen, de olika stegen som genomgås samt vilka köparna är.

A

Adoptionsprocessen beskriver hur vi går igenom från att först få kännedom om en ny produkt eller tjänst till att slutligen acceptera och använda den enligt nedanstående steg:
1. Medveten
2. Intresse
3. Utvärdering
4. Prov/Test
5. Adoption

Kunder: Innovatörer, tidiga användare, tidiga och sena majoriteten samt eftersläntare

20
Q

Kurslitteraturen nämner åtta värdeskapande anledningar för företag att använda sig av mellanhänder. Välj ett par och förklara med en mening vardera varför dessa skapar värde för det företag som anlitar mellanhänder.

A
  1. Ökad distributions-effektivitet: Genom att minska antalet transaktioner som krävs för att distribuera produkter.
  2. Matchning av utbud och efterfrågan: Mellanhänder köper stora kvantiteter från producenter och delar upp dem i de mindre kvantiteter som efterfrågas av konsumenterna.
  3. Förbättrad tillgänglighet för konsumenter: Genom att överbrygga klyftor i tid och plats, gör mellanhänder produkter lättillgängliga när och var konsumenterna behöver dem.
  4. Riskhantering: Mellanhänder tar på sig riskerna med lagring och distribution, vilket skyddar producenter.
  5. Marknadsföringsstöd: De erbjuder värdefulla tjänster som marknadsföring och kundservice, vilket bidrar till att öka produktens synlighet och attraktivitet.
21
Q

Vilka är de tre ytterligare konkurrensmedel (P:n) som i tjänstesammanhang kan adderas till den traditionella marketing-mix i syfte att differentiera erbjudanden i tjänstesammanhang?

A

Personer (People): Personalens färdigheter, attityder och beteenden kritiska faktorer för tjänstens kvalitet och kundupplevelse.

Processer (Processes): De system och processer som används för att leverera tjänsten. Det inkluderar de steg kunden måste gå igenom för att ta del av tjänsten, vilket direkt påverkar kundens upplevelse och uppfattning om tjänstens kvalitet.

Fysisk bevisföring (Physical evidence): Det fysiska beviset eller den fysiska miljön där tjänsten levereras. Det kan inkludera allt från de lokaler där tjänsten tillhandahålls till marknadsföringsmaterial och webbplatser. Detta element hjälper till att göra tjänsten mer konkret för kunden.

22
Q

Vilka är de tre kommunikationsmål som diskuteras i kurslitteraturen?

A

Kognitiva (berätta)
Affektiva (övertyga)
Beteendemässiga (uppmuntra)

Kognitiva mål handlar om att öka mottagarens medvetenhet eller kunskap om en produkt, tjänst eller varumärke. Fånga konsumentens uppmärksamhet och informera dem om vad som erbjuds. Det kan handla om att framhäva produkternas egenskaper, fördelar, tillgänglighet eller användningssätt.

Affektiva mål fokuserar på att påverka mottagarens känslor, attityder och preferenser gentemot produkten, tjänsten eller varumärket. Efter att ha uppnått medvetenhet genom kognitiva mål, syftar till att bygga en positiv känslomässig koppling och övertyga konsumenten om att gilla och föredra erbjudandet framför andra.

Beteendemässiga mål är inriktade på att uppmuntra mottagaren till en specifik handling, såsom att köpa en produkt, besöka en butik, prenumerera på en tjänst eller delta i ett evenemang. Byggerpå att omvandla den ökade medvetenheten och de positiva känslorna till faktiska handlingar. För att uppnå beteendemässiga mål använder marknadsförare ofta uppmaningar till handling (call-to-action) som erbjuder, rabatter, begränsade tidskampanjer eller exklusiva förmåner för att skapa en känsla av brådska och motivera konsumenten att agera omedelbart.

23
Q

Vilka delar är det i köpprocessen (buyer-readiness stages) och vilka delar kan kopplas till det andra steget i kommunikationsmålet (affektiva)?

A
  1. Medvetenhet
  2. Kunskap
  3. Tycke
  4. Referens
  5. Övertygelse
  6. Köp

Delar av köpprocessen som kan kopplas till det affektiva kommunikationsmålet inkluderar “tycke”, “preferens”, och “övertygelse”. Detta mål handlar om att påverka känslor och skapa en emotionell koppling till produkten eller tjänsten, vilket är avgörande för att få konsumenter att föredra och övertygas om värdet av det som erbjuds, och därmed leda dem närmare ett köpbeslut​​.

24
Q

Redogör för vad Brand Equity (Varumärkeskapital) betyder och exemplifiera.

A

Det värde som ett varumärke tillför en produkt eller tjänst utöver de funktionella fördelar det ger, Dvs: värdet på ett företags varumärke, eller måttet på konsumenternas uppfattning om varumärket.

Organisationer etablerar varumärkeskapital genom att skapa positiva upplevelser som lockar konsumenter att fortsätta köpa från dem framför konkurrenter som tillverkar liknande produkter.

Ex. Apple eller IKEA

25
Q

(1) illustrera Bostonmatrisen
(2) ange dess komponenter och
(3) förklara med en-tre rader i punktform varje komponent.

A

Matrisen ser ut enligt följande:
HÖG Stjärnor Frågetecken
LÅG Kassakor Hundar
HÖG LÅG

x-axel: Marknadsandel
y-axel: Marknadstillväxt

Stjärnor - Hög tillväxt & Hög andel
Ledande på marknaden och kräver betydande investeringar för att behålla sin position och stödja ytterligare tillväxt.

Frågetecken - Hög tillväxt & Låg andel
De förbrukar mycket pengar men genererar lite i gengäld. Framtiden för dessa produkter är osäker, och strategiska beslut måste fattas om huruvida man ska investera i dem för att ta marknadsandelar eller för att avveckla dem.

Kassakor: Låg tillväxt & Hög andel
Genererar mer pengar än vad som behövs för att behålla sin marknadsandel. De är ofta grunden för ett företag och tillhandahåller det kassaflöde som krävs för att investera i andra områden.

Hundar: Låg tillväxt & Låg marknad
De genererar vanligtvis inte betydande pengar för företaget och kan till och med förbruka mer resurser än de producerar.

26
Q

När Kotler diskuterar om positioneringsstrategier nämner är viktigt för företag att ha Value Proposition.

(a) Vad innebär då Value Proposition?
(b) Varför är det viktigt?

A

Value Proposition avser ett löfte från företaget till kunden om det unika värdet som produkten eller tjänsten erbjuder. Det är en förklaring av hur en produkt eller tjänst löser kundens problem eller förbättrar deras situation (relevans), levererar specifika fördelar (kvantifierbart värde), och varför kunden ska köpa från just det företaget istället för från en konkurrent (unik differentiering). En effektiv value proposition kommunicerar tydligt fördelarna med produkten eller tjänsten och motiverar varför den är överlägsen jämfört med alternativen på marknaden.

27
Q

Vad innebär “the black box” i Stimilus-Responsmodellen?

A

Denna modell används för att illustrera att det finns en process mellan att en konsument mottar en stimulus och ger en respons, men exakt vad som sker inom denna “svarta låda” (konsumentens interna bearbetning) kan variera stort mellan olika individer och situationer.

De refererar till interna processer som sker i konsumentens sinne mellan att ha blivit utsatt för en marknadsföringsstimulus (till exempel en annons) och att ge en respons (till exempel ett köpbeslut)​​.

28
Q

Namnge och beskriv kortfattat de fem centrala elementen i påverkansmixen.

A
  1. Reklam (Advertising): Detta omfattar alla former av betald icke-personlig presentation och främjande av idéer, varor, eller tjänster av en identifierad sponsor. Reklam kan vara genom traditionella medier som TV, radio, och tidningar, eller digitala kanaler som sociala medier och online-annonsering.
  2. Personlig försäljning (Personal Selling): Direkt interaktion mellan en säljare och en eller flera potentiella köpare i syfte att presentera information och övertyga köparen att göra ett köp. Detta kan ske ansikte mot ansikte, via telefon, eller genom online-kommunikationsplattformar.
  3. Försäljningsfrämjande (Sales Promotion): Kortsiktiga incitament för att uppmuntra köp eller försäljning av en produkt eller tjänst. Detta kan inkludera rabatter, kuponger, tävlingar, och andra stimulanser som är avsedda att öka försäljningen på kort sikt.
  4. Public Relations (PR): Aktiviteter som syftar till att bygga goda relationer med organisationens olika intressenter genom att skapa en positiv image och hantera eller avvärja oönskad publikation eller opinion. Detta kan inkludera pressmeddelanden, sponsrade evenemang, och samhällsengagemang.
  5. Direktmarknadsföring (Direct Marketing): Direkt kommunikation med noggrant utvalda konsumenter för att få ett omedelbart svar och kultivera varaktiga kundrelationer. Detta kan ske genom e-post, post, telefon, och online-marknadsföring.
29
Q

Enligt Kotler karaktäriseras serviceindustrin genom att det finns tre typer av marknadsföringsstrategier. Redogör OCH illustrera för dessa strategier i punktform samt redogör vilka företaget riktar in sig mot.

A

TRIANGELMODELLEN:
Kraftfull ram för att förstå de olika aspekterna av marknadsföring som är unika för tjänster.

Extern - Syftet att skapa medvetenhet och locka kunder genom reklam, kampanjer, prissättning och distribution

Intern - Syftet att “sälja in” tjänsten internt genom utbildning, motivation och att säkerställa att medarbetarna förstår och tror på företagets mål och värden. Företag är beroende av personalens förmåga och motivation att leverera tjänsten.

Interaktiv - Handlar om att hantera ögonblick av sanning där kundens upplevelse formas, dvs den direkta interaktionen mellan kunden och personalen.

30
Q

Vad är distributionskanaler (Marketing Channels)?

A

Distributionskanaler är de medel genom vilka varor och tjänster distribueras från producenten till slutkonsumenten. De kan innefatta olika mellanhänder såsom grossister, återförsäljare, och agenter, beroende på kanalens längd och struktur. Dessa kanaler kan variera från direktförsäljning till komplexa nätverk involverande flera nivåer av mellanhänder.

31
Q

I vilket syfte används distributionskanalerna och ge exempel på vad det kan ge kunden

A

Huvudsyftet med distributionskanaler är att tillhandahålla tillgänglighet av produkter och tjänster för konsumenterna på ett effektivt och kostnadseffektivt sätt. Detta inkluderar att övervinna tidsmässiga, rumsliga och kvantitativa skillnader mellan producenter och konsumenter. Kanalerna bidrar till att öka produktens värde genom att göra den mer tillgänglig och bekväm för konsumenten att köpa.

Förbättrad tillgänglighet för konsumenter: Genom att överbrygga klyftor i tid och plats, gör mellanhänder produkter lättillgängliga när och var konsumenterna behöver dem.

32
Q

Kotler et al. talar om att det finns fyra grundtyper av köpbeteende och sammanfattar dessa via en matris. Rita upp denna matrix. Skriv in de fyra grundtyperna av köpbeteende där de ska passa. Ut över detta vill vi dessutom att ni förklarar var och ett av dessa kortfattat.

A

Komplext köpbeteende - Högt engagemang och betydande skillnader mellan varumärken. T.ex. ny dator, bostad, bil

Dissonansbaserat köpbeteende - Högt engagemang men få skillnader mellan varumärken. T.ex. Dammsugare, Knapptelefon, charterhotell

Vanebaserat köpbeteende - Lågt engagemang och få skillnader mellan varumärken. T.ex. Mjölk

Variationssökande köpbeteende - Lågt engagemang men betydande skillnader mellan varumärken. T.ex. Kläder, restaurangbesök, Hårvård m.m.

33
Q

Beslutsprocessen för inköp inom industriella marknader (B2B) beskrivs av Kotler i åtta (8) steg. Beskriv denna process genom att rita upp den

A
  1. Problemidentifiering: Företaget identifierar ett behov som kan tillgodoses genom att förvärva en produkt eller tjänst.
  2. Allmän behovsbeskrivning: Företaget beskriver de allmänna egenskaperna och kvantiteten av ett önskat objekt. Det kan inkludera specifikationer som storlek, prestanda och kvalitetskrav.
  3. Produktspecifikation: Detaljerade produktspecifikationer tas fram. Detta kan involvera att sammanställa en detaljerad lista över specifikationer som leverantörerna måste uppfylla.
  4. Leverantörssökning: Företaget söker efter lämpliga leverantörer som kan tillgodose deras behov.
  5. Begäran om förslag: Företaget begär offert eller förslag från potentiella leverantörer.
  6. Val av leverantör: Efter att ha mottagit förslagen utvärderar företaget dem baserat på kriterier som pris, kvalitet, service och leveransförmåga. Målet är att välja den leverantör som bäst uppfyller företagets behov och krav.
  7. När en leverantör har valts, fastställs detaljerna för köpordern. Detta inkluderar prissättning, leveransscheman, betalningsvillkor och andra villkor för köpet.
  8. Prestationsöversyn: Slutligen utvärderar företaget leverantörens prestation i förhållande till de överenskomna specifikationerna och villkoren. Detta kan leda till framtida affärer om leverantören presterar väl eller sökandet efter en ny leverantör om prestationen inte är tillfredsställande.
34
Q

Kotler et al. menar att det finns fyra (4) faktorer hos köparen som påverkar deras konsumentbeteende, faktorer som marknadsförare inte kan ändra på, något företaget snarare måste ta hänsyn. Dessa faktorer kan företaget alltså inte vara med och påverka. Ange i punktform dessa fyra karaktärsdrag och ange kort exempel till varje.

A

Kulturella faktorer: Påverkar konsumentens beteende baserat på den kultur de växer upp i och de värderingar som förmedlas genom familj, skola och andra institutioner. Exempel: En konsument från en kultur som värderar hållbarhet högt kan föredra ekologiska produkter.

Sociala faktorer: Omfattar påverkan från grupper som familj, vänner, och sociala nätverk samt roll och status i samhället. Exempel: En tonåring kan påverkas av sina vänners klädval och därmed välja kläder som speglar gruppens preferenser.

Personliga faktorer: Inkluderar ålder, yrke, livsstil, personlighet och självuppfattning. Dessa faktorer förändras över tid och påverkar konsumentens preferenser och köpbeteende. Exempel: En nybliven förälder kan bli mer intresserad av produkter relaterade till barnvård.

Psykologiska faktorer: Innehåller motivation, uppfattning, inlärning och övertygelser. Dessa faktorer påverkar hur konsumenter tolkar information och fattar beslut. Exempel: En konsument kan välja en specifik bilmodell baserad på en uppfattning om märkets tillförlitlighet eller status.

35
Q

Kotler et al. diskuterar tre typer av varumärkespositionering (brand positioning), vilka?

A

a) Attribut - Varumärket positioneras utifrån specifika egenskaper eller attribut som produkten eller tjänsten erbjuder. Exempelvis kan ett varumärke för löparskor positioneras utifrån dess förmåga att ge bättre stöd eller vara mer hållbara än konkurrenternas produkter.

b) Fördelar - Varumärket positioneras utifrån de specifika fördelar eller värden det erbjuder kunderna. Detta kan vara funktionella, emotionella eller självuttryckande fördelar. Ett exempel kan vara en biltillverkare som positionerar sina bilar som de mest bränsleeffektiva, vilket erbjuder en ekonomisk fördel för konsumenten.

c) Tro och värderingar - Varumärket kopplas till vissa kulturella värderingar, tro eller ideologier som är viktiga för målgruppen. Detta kan handla om hållbarhet, etik, eller samhällsansvar. Ett exempel kan vara ett företag som positionerar sig som ledande inom miljövänlig produktion och hållbarhet, vilket appellerar till konsumenter som värdesätter dessa principer.

36
Q

Vilket är karaktärsdraget för ett starkt varumärke i sin positionering för ett företag och varför?

A

Dess förmåga att skapa en unik och meningsfull plats i konsumentens medvetande som är distinkt och differentierad från konkurrenterna. Ett starkt varumärke bygger på en klar och konsekvent kommunikation av dess unika värdeerbjudande, som är relevant och resonant med målgruppens behov och värderingar. Detta gör att konsumenterna inte bara känner igen varumärket utan också föredrar det framför andra, vilket är avgörande för långsiktig framgång och kundlojalitet.

36
Q

I kommunikationsprocessen skriver Kotler et al. om något som kallas för ”noise” (Brus). Vad är detta, och ge ett exempel på noise?

A

Störningar som kan störa kommunikationsprocessen mellan sändare och mottagare. Detta kan innebära allt från bokstavligt talat bakgrundsljud som gör det svårt att höra ett budskap, till mer överförd betydelse som missförstånd orsakade av kulturella skillnader eller felaktig tolkning av budskapet. Ett exempel på “noise” kan vara när en TV-reklam försöker nå ut med sitt budskap, men tittaren är distraherad av samtal eller andra aktiviteter och därför inte uppfattar reklamens budskap korrekt​​.

36
Q

Hur definierar Kotler begreppet sustainable marketing (Hållbar marknadsföring)

A

En socialt och miljömässigt ansvarsfull marknadsföringsstrategi som möter nuvarande behov av konsumenter och företag samtidigt som den bevarar eller förbättrar förmågan för framtida generationer att möta sina behov. Detta innebär att företag inte bara fokuserar på kortsiktiga vinster utan också tar hänsyn till långsiktig miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet i sina marknadsföringsstrategier.

37
Q

Beskriv the “Model of business buying behavior”

A
  1. Miljön: Externa faktorer påverkar avsevärt affärsköpprocessen. Modellen tar hänsyn till marknadsmiljön, ekonomiska förhållanden, juridiska och regulatoriska frågor, tekniktrender, konkurrenslandskap och kulturella faktorer. Dessa miljöfaktorer kan förändra inköpsbehov, brådskande, preferenser och uppfattningar om värde och därmed påverka köpbeslutsprocessen.
  2. Köporganisationen: Denna komponent i modellen fokuserar på de interna aspekterna av det företag som gör köpet. Den tar hänsyn till de olika rollerna inom organisationen som påverkar köpbeslut, inklusive användare, influencers, köpare, beslutsfattare och gatekeepers. Köparorganisationens struktur, teknologi, mål, strategier och företagskultur spelar alla avgörande roller för att forma dess köpbeteende.
  3. Köparens svar: Modellens kolumn är uppsättningen av beslut och åtgärder som tas av inköpsorganisationen, vilket inkluderar produkt- och tjänsteval, leverantörsval, orderkvantiteter, leveransvillkor och betalningsarrangemang. Dessa svar påverkas av samspelet mellan den inköpande organisationens interna dynamik och den yttre miljön.
37
Q

Vad är enligt Kotler et al. (a) Priselasticitet (Price elasticity) och hur ser formeln ut för denna?

A

PED = förändringen i kvantitet efterfrågad / med förändringen i pris

Ett mått på hur känslig kvantiteten av en efterfrågad vara eller tjänst är för en förändring i dess pris. Om resultatet är större än 1, anses efterfrågan vara elastisk, vilket innebär att efterfrågan är känslig för prisförändringar. Om resultatet är mindre än 1, anses efterfrågan vara oelastisk, vilket innebär att efterfrågan inte är särskilt känslig för prisförändringar.

37
Q

Vad menar Kotler med Kostnadsbaserad prissättning (Cost-based pricing)

A

Att sätta priser baserat på kostnaderna för att producera, distribuera och sälja produkten plus en rimlig avkastning för ansträngning och risk.

38
Q

Vad menar Kotler med mervärdesprissättning (Value-added pricing)?

A

Att sätta pris baserat på köparens uppfattning om värde snarare än på säljarens kostnad.

39
Q

Vad är “Major Brand Strategy Decisions”?

A

Det handlar om de viktiga strategiska val som företag måste göra för att bygga, positionera, och underhålla sina varumärken på marknaden. Dessa beslut är kritiska för att säkerställa varumärkets långsiktiga framgång och relevans.

  1. Brand positioning
    - Attribut
    - Fördel
    - Tro & värderingar
  2. Brand name selection
    - Urval
    - Skydd
  3. Brand sponsorship
    - Tillverkarens varumärke
    - Privat varumärke
    - Licensiering
    - Co-branding
  4. Brand development
    - Linjeförlängning
    - Varumärkesutbyggnad
    - Multibrands
    - Nya märken
40
Q

Rita upp de fem steg som ingår i köpbeslutsprocessen (Buyer Decision Process)

A

Behovsanalys
Informationssökning
Utvärdering av alternativ
Köpbeslut
Beteende efter köp

41
Q

Maslows behovspyramid (Hierarchy of needs), a) Vilka steg ingår? b) Ge exempel på en produkt i pyramiden

A
  1. Fysiologiska behov (Physiological needs): Grundläggande överlevnadsbehov som hunger och törst.
  2. Säkerhetsbehov (Safety needs): Behov av trygghet och skydd.
  3. Sociala behov (Social needs): Behov av kärlek, tillhörighet och social interaktion.
  4. Uppskattning (Esteem needs): Behov av respekt, självkänsla och erkännande.
  5. Kognitiva behov (Cognitive needs): Behov av kunskap, förståelse och intellektuell stimulans.
  6. Estetiska behov (Aesthetic needs): Behov av skönhet, ordning och konstnärligt uttryck.
  7. Självförverkligande (Self-actualization needs): Behov av att uppnå sin fulla potential och förverkliga sig själv.

b) Ex. Utbildning på nivå 5 eller smink och design-produkter på nivå 6.

42
Q

Strategisk planering är en viktig del för företagen och syftar på den process som handlar om att utveckla och upprätthålla en strategisk passform mellan organisationens mål och förmågor samt dess föränderliga möjligheter på marknaden. Vi vill att du ritar upp och beskriver de komponenter som ingår i denna process.

A

Definiera en affärsidé: Det första steget handlar om att definiera företagets syfte – dess anledning till att existera. Detta mission statement bör fokusera på nuvarande och framtida planerade aktiviteter och vägleda företagets strategiska beslut.

Mål & riktning: Efter att ha fastställt sin mission behöver företaget att etablera specifika, mätbara, uppnåeliga, relevanta och tidsbegränsade (SMART) mål och målsättningar som kan guida organisationens riktning.

Forma företagets portfölj: Nästa steg är att analysera och forma företagets portfölj av verksamheter och produkter för att säkerställa att det passar samman med företagets styrkor och marknadens möjligheter. Detta kan innebära att man utvärderar nuvarande affärsenheter och beslutar vilka som ska bevaras, byggas upp, avvecklas eller säljas.

Planera och integrera marknadsföring och andra funktionella strategier: Dessa ska tillsammans arbeta mot de övergripande affärsmålen. Detta innefattar att utveckla strategier för olika avdelningar som tillsammans stödjer de övergripande affärsstrategierna.