1-Att läsa perspektiv Flashcards

1
Q

Varför är det viktigt att i studier analysera utifrån flera olika perspektiv? Vilka problem kan uppstå om man inte klarar av att skifta perspektiv?

A

Hur kan man vända och vrida på det utifrån olika perspektiv. Det ökar förståelsen för ngt.
Ökar möjligheten att se olika handlingsperspektiv. Då kan man hitta fler lösningar på problemet.

I värsta fall blir man låst i ett perspektiv och försöker lösa problem på samma sätt om och om igen. Ett perspektiv med ett visst språkbruk låser in en.

  • Ledarskapsteori
  • Kulturteori
  • Foucaults maktperspektiv.
  • Habermas teori om kommunikativ handling

Enligt Alvesson är verkligheten är komplex och mångtydig, vilket innebär att ensidiga perspektiv är otillräckliga. Det gäller att skapa en kritisk förståelse.
- Nyanserad och fördjupad. Se olika handlingsalternativ.
- Verkligheten, att många delar är komplexa och inte endast har ett perspektiv. Det blir alltså inte tillräckligt att endast ha ensidiga perspektiv
- Kritik förståelse
- Skapar mångfaldig förståelse och låta fler röster komma till tals, inte bara chefens eller lärarens utan även elevernas och de anställda.
- Pluralitet, att det är ett flertal olika tankar och perspektiv från olika positioner i samhället

  • Man hamnar oftast i sitt eget favoritperspektiv och därför handlar det om att bestämma sig för att byta perspektiv. Om man inte klarar att skifta perspektiv kan det skapa trångsynthet, bristande kreativitet & innovation och problemlösning blir svårare. Även problem som konflikter & missförstånd, hierarkiska/maktproblem samt begränsad personlig utveckling kan uppstå.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är teoretiska perspektiv till för? Vad gör de?

A

Styr analysens utgångspunkt och förståelsen av materialet. Hur vi förstår vår data. Vår empiri. Hur förstår vi anteckningarna och tankarna? Som vår buss-grej.

Alversson säger att det går att studera allting från olika perspektiv.
Vill komplettera ledarskapsperspektiv med t.ex. Foucault för att ge en större förståelse för situationen. T.ex. arbetarnas syn på mötet, inte bara från ledarens perspektiv

Quizlet: Teoretiska perspektiv skapar struktur i samhället. De är ett sätt för oss att följa ramar vilket leder till att vi anpassar oss speglar sig i hur vi förhåller oss till omvärlden. Är viktiga verktyg inom forskning och akademiskt arbete eftersom de hjälper forskare att förstå, förklara och analysera fenomen inom olika discipliner och ämnesområden. Grundläggande för att generera kunskap.** Hur vi förhåller oss till omvärlden. Makt i symbolisk form.**

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilka är de tre typerna av kunskapsintresse, enligt Habermas indelning (i Alvessons bok)?

A

Tekniskt kunskapsintresse – skapa och tillhandahålla resurser för att lösa specifika problem. Åstadkomma ekonomisk exploatering i vinstsyfte. Denna form innebär att kunskapen banar iväg för tekniska appliceringar.

Tolkande kunskapsintresse - förstå vad som händer och lära sig att tolka olika förhållanden. Intresset av att fånga in en djupare förståelse av fenomen genom klargörande av innebörder. Mycket om språk, konst, kommunikation och historia. Göra det svårbegripliga lite tydligare och få idéer på hur vi kan förstå världen. Bör känna till bakgrund, historia och utveckling. “Försöka förstå snarare än att ge en bruksanvisning på problemlösning”.

Emancipatoriska/frigörande kunskapsintressen – inspiration till kritisk reflektion och befrielse från olika låsningar. Strävar efter att identifiera källor till missförhållanden och ideologiska föreställningar som motverkar självständighet och moraliskt medvetet tänkande. Människors handlingar och tänkande i väsentliga avseenden är icke medvetna. Den emancipatoriska forskningen på verkligheten och medvetandet med misstänksamheten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly