18) A nyílt forrású információszerzés fogalma és technikái Flashcards

1
Q

bevezetés

A
  • nyilt forrású hirszerzés,
  • digitális lábnyom
  • milyen szerepe van
  • digitális technikák
  • google, közösségi hálózat miért jó
  • miért fontos GDPR h csökkentsük a digitális lábnyomunkat.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

stbegy

A

Egy nagyobb szervezetnél, ahol kiterjedt az IT infrastruktúra, nagy az alkalmazások száma, az adminisztratív szabályozási háttér nem valósítható meg egy politikával és egy szabályzattal, mert ha azok a részletekre is kiterjednek, akkor a politikai és a szabályzati dokumentumok egyszerűen kezelhetetlenek lesznek. Ezért nagy szervezeteknél az adminisztratív védelemnek társasági szintekre és rendszerszintekre tagolt hierarchikus szerkezetét kell kialakítani.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

A NYÍLT FORRÁSÚ INFORMACIOSZERZES

A

Ahhoz, hogy értelmezni tudjuk az információszerzés célját, egyes módszereit, a megvalósítás lépéseit, illetve ezen módszerek elleni védekezés, vagyis a bizalmas információink védelme érdekében tett intézkedéseket, mindenképpen ismernünk kell az alapvető fogalmakat, jelensé¬geket.
Az információszerzés típusától függetlenül elsőként azt szükséges tisztázni, hogy mire irá¬nyulnak ezen információszerzések, tehát mi a tárgya ennek a tevékenységnek. Ebben az esetben a tevékenység központi célja az adatok, információk gyűjtése, majd pedig saját célra történő felhasználása. Az adat az információ hordozója, a tények, fogalmak vagy utasítások formalizált ábrázolása, amely az emberek vagy automatikus eszközök számára közlésre, megjelenítésre vagy feldolgozásra alkalmas. [3] Az információ értelmezésére számtalan definíció létezik, nincs egységes meghatározása. Az állami és önkormányzati szervek elektronikus információ- biztonságáról szóló 2013. évi L. törvény szerint az információ bizonyos tényekről, tárgyakról vagy jelenségekről hozzáférhető formában megadott tapasztalat, megfigyelés, vagy ismeret, amely valakinek a tudását, ismeretkészletét, annak rendezettségét átalakítja, megváltoztatja, il¬letve befolyásolja, továbbá bizonytalanságát csökkenti vagy megszünteti.[3] Egy másik definí¬ció szerint az információ olyan új ismeret, adat, tény, amelynek megismerésekor olyan plusz tudásra teszünk szert, amely addig nem volt a birtokunkban. [4]

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly