#2 - David Hume Flashcards

1
Q

2#H1

A

Humovu epistemologii je lze především vysithnout skepticismem a kritikou metafyziky.
Novověká metafyzika byla charakterizována čtyřmi principy, Hume kritizoval každý z nich:
1. Princip kausality, tj. pojetí, že všechno skutečné souvisí na základě účinné nebo účelové příčiny (hraje ústřední roli u Leibnize)
2. Princip substanciality, tj. teze, že všechno skutečné lze chápat na základě rozlišení bytí samostatného (substanciálního) a nesamostatného (závislého, akcidentálního, modálního – hraje ústřední roli u Spinozy)
3. Princip identity v oblasti vědomí, tj. náhled, že veškeré obsahy vědomí, resp. poznatky se setkávají s tím, že se vztahují k Já (ústřední roli v idealismu)
4. Princip nejvyšší, základní či poslední příčiny, tj. přesvědčení, že všechno skutečné bylo stvořeno Bohem, že od něho pochází, k němu cílí, a musí být tedy chápáno ve vztahu k němu (hraje ústřední roli u Descarta)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

2#H2

A

Souvislosti, které se budují na základě jmenovaných principů, jsou pouze produkty lidské představivosti, která si na ně zvyká na základě přirozeného instinktu, především na základě užitečné použitelnosti v konkrétním životě. Obraz skutečnosti, který nakonec díky principům asociativně vzniká, proto také představuje pouze obsah víry. Objektivní význam nemají ani principy, ani jimi vytvářené vztahy – nestaví se totiž na skutečnosti, jejich původem je subjektivní lidská zkušenost.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

2#H3

A

Humovým řešením je odmítnutí systémy nezaložené na faktech a pozorováních. Metafyzické a teologické systémy neoprávněn překračují hranice přirozené poznatelnosti a oslovit témata, která nejsou přístupná porozumění. Na tyto systémy Hume pohlíží jako na šiřitele pověr a předsudků. metafyzika má tedy podle Huma pouze vážně vyšetřit povahy lidského rozumu, a rozlišit mezi tím, co lidský rozum musí přijmout na základě přirozeného instinktu, a tím, co si představuje z čisté pověrčivosti,

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

2#H4

A

Hume odmítá i základní racionalistický postoj, v němž má poznání poslední hodnotu – po vědění netoužíme kvůli vědění samému, ale i kvůli praktickým cílům. Nejenže tak dle Huma nelze poznat ideální definitivní pravdy jako nezávislý konstitutivní základ lidské podstaty, nelze je v posledku poznat vůbec, vlivem čehož tedy nejenže okolnosti našheo poznávání, tedy způsob a důvod musí být jiné, ale vůbec nám zbývá volba mezi poznáním pouze pravděpodobným nebo žádným.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

2#H5

A

Východiskem poznání přesto zůstává primát poznávajícího lidského zakládající specifickou teorii lidského poznání – empirismus. Poznatelnost člověka jakož i všeho ostatního vztahuje výlučně k hranicím smyslové zkušenosti a experimentální, faktuálně pozorovací metodě přírodních věd jako pramenu veškerého poznání, bez jakéhokoliv příležitosit pro spekulace. Humovým cílem je tak vybudovat úplný systém věd založený na studiu lidské přirozenosti, včetně toho, jak se vjemy tvoří a interagují, aby produkovaly složité myšlenky, přesvědčení, pocity a činy

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

2#H6

A

Aby mohl určit rozsah rozumění a schopnosti lidských poznávacích mohutností, načrtl obrysy teorie vědění. Základem je percepce, tedy to, co je nám bezprostředně dáno a obsahuje se do našeho vědomí. Podle síly a živosti jsou poté percepce rozděleny na:
i. Imprese – aktuální počitek vnějších smyslů, otisky konkrétně existujících smyslově vnímaných předmětů v podobě pocitů, tužeb, vášní a emocí - imprese nelze vytvořit rozumem, jsou rozumu smyslově dány
ii. Ideje – reprodukované, oslabené smyslové poznatky; představy vyvolány vzpomínkou nebo obrazotvorností a srovnávané a spojované rozumem a užívané vymyšlení
o Jednoduché ideje – pasivní odraz předmětů, pasivně přijaté počitky
o Složené ideje – výsledek spojující činnosti představivosti

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

2#H7

A

abstraktní ideje podle Huma neexistují - co existuje, musí být individuální, a musí tak být individuálně určeny i ideje. Ideje lze používat obecně, protože reprezentují rozmanitost předmětu, i když jsou jako takové pouze individuální. Tento paradox se Hume snaží vysvětlit pomocí asociační teorie – nejen, že si vytvoříme jednu určitou představu, ale vytváří se schopnost reprodukovat libovolné jiné ideje (troujúhelník – rovnostranný trojúhelník).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

2#H8

A

Ideje jsou spojovány na základě principu asociace, tendence směřovat od určitých druhů idejí k dalším určitým druhům idejí = gentle force, tři zákony asociace idejí:
a. Podobnost
b. Časová a prostorová souslednost
c. Kausální spojení

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

2#H9

A

Pojmové myšlení je tím převedeno na smyslové vnímání
* pojem = reprodukovaná představa nějakého dříve vnímaného předmětu, tedy produkt obrazotvornosti
Základní empiristická teze: nemohou existovat žádné komplexní ideje, tudíž ani žádné pojmy, nemající za své komponenty kopie dřívějších impresí – na základě principu priority impresí oproti idejím je vyloučen předpoklad vrozených idejí a všech neempirických pojmů.
Přestože se zdá bezmezná, naše představivost je ve skutečnosti omezená, protože může pouze přeskupovat a upravovat „materiály“ poskytované našimi dojmy. V případě každé představy je implikován její původ v impresi. např. to, že mám představu chuti jablka je nutně od toho, že jsem dříve jablko ochutnal)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

2#H10

A

Humovo odmítnutí racionalismu dochází vrcholu v rozdělení soudů na dva druhy(Humova vidlička), představuje určitý formát Humovy epistmeologie.

VZTAHY IDEJÍ (RELATIONS OF IDEAS) soudy o pojmových vztazích (relations of ideas), všechno intuitivní a důkazné poznání. (Matematické věty např. Pythagorova a všechny soudy jisté na základě nahlédnutí nebo důkazu)

Vztahy idejí nevypovídající nic o světě, jejich pravdivostní hodnota je zcela nezávislá na zkušenosti. K těmto větám docházíme pouhým myšlenkovým výkonem nehledě na to, zda-li cokoliv ve vesmíru existuje. Epistemologické kritérium pravdivostní hodnoty je tak dáno integritou myšlení. Apriorní analytické soudy tzv. deduktivní pravdy nepřipouštějící vnitřní neslučitelnost a rozpornost, závěr z premis je jistý)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

2#H11

A

FAKTICKÉ OKOLNOSTI (MATTERS OF FACTS), soudy o skutečnostech (Věty o světě např. Slunce zítra nevyjde.)
Syntetické aposteriorní soudy
Binární charakter
Popisují svět, říkají, jak jsou věci ve světě, jsou závislé na zkušenost.
Jejich protiklady jsou vždy možné, jejich popírání nikdy neznamená rozpory a nelze je jako takové ustanovi důkazem pro svou enzávislost na myšlenkovém výkonu.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

2#H12

A

Dle Huma z hlediska rozumu člověk nemá důvod pro induktivní vyvozování, tedy pro určité očekávání budoucnosti na základě zkušenosti, zkušenostním zákonu nebo obecném pravidle umožňující předvídat další události. Souvisle není nijak připuštěna možnost syntetických soudů a priori. Tendenci k induktivní inferenci HUme nachází především v kauzalitě. Ovšem nelze apelovat na kauzalitu pro zaručení induktivní inference , neboť právě znalost kauzálních vztahů je sama závěrem na základě indukce.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

2#H13

A

Předpoklady Humovy metodiky je ona kritika tradičnách metafyzických pojetí, např. substance – idea substance jako takové vykazatelně neexistuje, jde pouze o navyklé spojení zvláštních vlastností čili soubor jednoduchých idejí shrnutých obrazivostí a označených jedním společným jménem či významem jako nevnímatelný a trvalý substrát vlastností. Součástí tohoto názoru je i idea já jakožto myslící substance – nemáme žádnou impresi já či impresi substance jakožto něčeho individuálního, já se nabízí být jen momentem spojení percepcí. Zároveň, neexistují žádná nutná spojení mezi substancí a jejími akcidenty a pokud ano, nelze je nahlédnout.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

2#H14

A

Hume zavrhuje také racionalistické pojetí kausality, a to jak kausalitu jako lockovský výraz zapříčiňování, tak kausalitu jako okasionalistický výraz poukazující na objektivně nutné spojení sukcesivních procesů, založené v Bohu jako účinné příčinně konečných věcí. Pojetí kauzality je Humem oslabeno na pojetí pouhé pravidelnosti sledu událostí, vylučujíce jakýkoliv případ dovolující pozorovat působení nějaké příčiny a zjišťovat činnost její síly. Nutnost, že po události A nastane událost B, je pouze subjektivní, neboť objektivně poznat bytné souvislosti mezi událostmi nelze. Kausalita ostatně nemůže být principiálně nezávislá na zkušenosti ani boží příčinnosti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

2#H15

A

Všechny přírodní zákony a všechny účinky těles jsou tak bez výjimky známy pouze ze zkušenosti, Hume využívá tuto argumentaci: Účinek je naprosto odlišný od příčiny, nikdy v ní nemůže být nalezen. Kdyby před nás někdo položil nějaký předmět a my bychom se měli vyslovit ohledně jeho účinků, které by mohl způsobovat, aniž bychom s ním měli dříve jakoukoli zkušenost,

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

2#H16

A

Pokud nevezmeme na pomoc zkušenost, jsou naše představy o účincích předmětů zcela libovolné, tj. rozum nám nikdy neposkytne dostatečný důvod upřednostnění určitého účinku nad jiným, jakýkoliv myslitelný je bezrozporný a dokonale možný.

17
Q

2#H17

A

Nedostatečnost rozumu je vysvětlena psychologicky – rozum nás nikdy nemůže přesvědčit, že existence libovolného předmětu v sobě zahrnuje existence nějakého jiného předmětu. Pokud asociujeme, vztahujeme se přece k pozorovatelným souvislostem, nikoli k metafyzickému principu, na němž se zakládají.

18
Q

2#H18

A

Hume přichází se zcela novým pojetím kausality, které závisí na:
a. ontologických předpokladech – např. atomistickém pojetí procesů – události se jeví jako souběh, nikdy spojení – každý účinek je děj odlišný od své příčiny a reálné vztahy, doprovázené nutným důsledkem jsou popřené
b. epistemologických předpokladech – neexistují imprese sil, ale pouze imprese sledu událostí a všechny soudy o kausalitě obsahují tvrzení pravidelnosti – vždy když se dostaví událost prvního typu, dostaví se i událost druhého typu tudíž procesy A a B mohou být pojaty jako příčina a účinek jen tehdy, mohou-li být subsumovány pod obecnou výpoveď, v níž se tvrdí zákonitá souvislost mezi A a B
c. psychologických předpokladech – princip asociace, výklad víry

19
Q

2#H19

A

H16 Vztahy idejí jsou myslí snadno udržovány ovšem problémem je uvažování vedoucí k odhalení vlastního podmínění faktickými okolnostmi, kdy je nemožné myslet cokoli, co nebylo dříve pociťováno vnitřními nebo vnějšími smysly, tudíž nelze odhadnout účinek předmětu z prvního seznámení s předmětem, potažmo nahlédnout ono spojení

20
Q

2#H20

A

Samotný vnímaný jev, včetně reflexe volní činnosti vlastní mysli, nezprostředkovává a nevysvětluje žádnou ideu síly nebo nutného spojení, ani jej nevysvětluje, např. možnost ovládat prsty a nikoliv srdce. naše idea síly při samotném způsobování tělesného pohybu a užívání svých údů jim příslušným způsobem není kopií žádného pocitu či vědomí síly v nás samých – síla, moc, či energie je neznámá a neuchopitelná. Zároveň, nikoliv rozum, nýbrž opakovaná zkušenost je jediným zdejším a pouhým svědectvím.

21
Q

2#H21

A

Nutným závěrem je, že nemáme vůbec žádnou ideu spojení nebo síly – nelze soudit o běhu přírody z jediného experimentu – idea nutného spojení mezi událostmi povstává z množství podobných případů, v nichž se nachází stálý souběh mezi událostmi. Samotné spojení pociťované v mysli je zvykový přechod od představy jednoho předmětu k jeho obvyklému původci, je impresí, na jejímž základě utváříme ideu nutného spojení

22
Q

2#H22

A

Důsledek Humovy kritiky racionalistického pojetí kausality: neexistuje logický postup, který by dovoloval odvodit z konečného množství výpovědí o dřívější události výpověď budoucí. Toto individuální zobecnění by bylo možné pouze za předpokladu, že přírodní dění je stejnorodé – jen dedukce tak může být platným argumentem. → Neexistuje žádné ověření pro stejnorodost přírodního dění.
PŘITOM

23
Q

2#H23

A

Veškeré poznávání faktických okolností je podle Huma založeno na vztahu příčiny a účinku, žádným jiným způsobem nelze faktické okolnosti poznávat, kauzalita umožňuje inferenci faktických okolností. Při veškerém poznávání faktických okolností induktivně předpokládáme, že existuje spojení mezi přítomným faktem a tím, co z něj vyvozujeme.

24
Q

2#H24

A

Teprve ZVYK činí pro zkušenost užitečnou a vede nás k tomu, že v budoucnosti očekáváme podobný sled událostí jako ten, který se odehrál v minulosti. Bez vlivu zvyku bychom byli naprosto nevědomí o veškerých faktických okolnostech přesahujících ty, jež jsou bezprostředně přítomné paměti nebo smyslům.“Tam, kde je zvyk nejsilnější, zakrývá naší přirozenou nevědomost a také sám sebe.

25
Q

2#H25

A

Nejvyšší stupeň poznání Hume přisuzuje víře, přesvědčení založeném na přirozeném instinktu (natural instinct), spočívající na zkušenosti (experience) a doprovázené specifickými pocity jistoty. Utváření víry je podle Huma výsledkem zvyku nebo zvyku vytvořeného opakovanými zkušenostmi.
Hume zdůrazňuje roli zvyku při utváření našich přesvědčení a jednání, což naznačuje, že jde o základní princip nezbytný pro lidské přežití a regulaci chování. Dochází k závěru, že je spolehlivější důvěřovat tomuto přirozenému instinktu nebo mechanickému sklonu vytvářet si přesvědčení, než se spoléhat na potenciálně mylné dedukce rozumu.