2. ZH - kidolgozott kérdések Flashcards

1
Q
  1. Írja le a fogolydilemma preferenciamátrixát, adjon példát rá, jellemezze a játékot!
A

Ez a szimmetrikus játszma elsősorban arra szolgál például, hogy az egyéni szintű haszonkövető magatartás (mondhatni: az egyéni racionalitás) olykor irracionális végeredményt képes produkálni.
Egy bankrablás két gyanúsítottját külön hallgatják ki. A vizsgálótiszt mindkettőjüknek vádalkut ajánl arra az esetre, ha bevallják, hogy ok követték el a bűncselekményt. Ha csak az egyikük „beszél”, de a másik nem, úgy a vallomást tevő fél szabadon távozhat, míg a társát 10 évre lecsukják. Ha mindketten vallanak, akkor 5–5 évre ítélik őket, végül, ha mindketten hallgatnak, akkor egy mondvacsinált ügy miatt kapnak 1–1 évet.
pl.:
légszennyező cégek:
Egy városban két – egymással versengő – gyár üzemel. Mindketten szennyező anyagokat bocsátanak ki. A termelés növekedésével a légszennyezettség nagysága egyre közelít a kritikus, nem megengedett értékhez, tehát szükség lenne légszűrő berendezés felszerelésére. Ha az egyik gyárban felszerelik, akkor javul a helyzet, akkor is, ha a másikban nem végzik el ezt a költséges műveletet. A dezertáló fél számára nyilván ez a legjobb alternatíva, míg a másik félnek ez a legrosszabb, hiszen nagy költségei lennének (míg a vetélytársának ez elmaradna). A saját érdekeit követve tehát egyikük sem ruház be, ami miatt viszont nagyon megnő a légszennyezettség. Ennél kedvezőbb lenne, ha mindketten kooperálnának, vagyis mindegyikük telepítené a szűrőberendezést.

árspirál
Két eladó versenyez egy adott termék piacán. Ha csak az egyikük csökkentené a termék árát, akkor tőlé többet vennének a vásárlók, o tehát ebben az esetben járna a legjobban (míg a másik félnek ekkor lenne a legrosszabb). Viszont, ha mindketten csökkentik az árat, vagyis versengő magatartást követnek, árversenybe kezdenek, akkor egy csökkenő árspirálba kerülnek. Ez egyre kisebb profitot eredményez mindkettőjük számára, ami nyilván előnytelen. Ennél jobb a kölcsönös kooperáció, amikor mégsem kezdik el csökkenteni az áraikat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  1. Írja le az ’anya-fia bankrabló’ játék preferenciamátrixát, adjon példát rá, jellemezze a játékot!
A

Ha azt feltételezzük, hogy a fogolydilemma két bankrablója egy anya és a fia, akkor teljesen új helyzettel állhatunk szemben. Feltételezhetjük ugyanis azt (még ha nem is minden esetben), hogy az anya azt szeretné elérni, hogy mielőbb szabaduljon a fia, még azon az áron is, hogy ő (az anya) a legsúlyosabb büntetést kapja.
Preferenciamátrix: (ua. mint a fogolydilemmánál)

a játéknak van egyensúlyi kimenete, hiszen mindkét játékos a jobb-felső cellába írt kimenetet preferálja leginkább. A játékot úgy interpretálhatjuk, hogy az altruista személy hagyja, hogy a partnere kizsákmányolja őt, aki ezt meg is teszi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
  1. Írja le a mártírjáték preferenciamátrixát, adjon példát rá, jellemezze a játékot!
A

A fogolydilemma komplementer párja.
Szerelmes bankrablók:
Ez a játék tartalmilag megegyezik a fogolydilemmával. A különbség csak az, hogy ebben az esetben mindkét játékos elsődlegesen a másik (nem pedig a maga) javát akarja. Példa lehet erre egy bankrabló szerelmespár, akik fel akarják áldozni magukat a másik helyett. Ebben a játékban ugyanaz a kifizetésmátrix, mint a fogolydilemma esetében, de a preferenciamátrix értékei megváltoznak, hiszen a játékosok nem a saját, hanem a másik fél számára jobb kimeneteket helyezik előbbre a preferenciaskálájukon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
  1. Írja le a vezérjáték preferenciamátrixát, adjon példát rá, jellemezze a játékot!
A

A játék enyhén konfliktusos és anti-koordinációs jellegű.
Példa:
kereszteződésben
Két autós érkezik egymással szemben egy kereszteződésbe, ahol mindketten balra (nagy ívben) akarnak kanyarodni. Az utak egyenrangúak, a jobbkéz-szabály nem ad támpontot, kettejüknek kell eldönteni, ki kanyarodjon előbb. Ha mindketten elsőként fordulnának (tehát versengenének), akkor összeütköznének, káruk keletkezne. Mindkettőjüknek ez a legrosszabb kimenet. Ennél jobb, ha egymásra várnak, mert akkor nem lesz baleset, csak ekkor nem tudhatják, mikor és hogyan lesz vége az várakozásnak. A helyzet feloldható azzal, ha valamelyikük – a másikat megelőzve – hirtelen bekanyarodik. A legjobb neki lesz, hiszen elsőre kanyarodik, de a másik autós is jobban jár ezzel a megoldással, mert – kis késéssel – o is hajthat tovább.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
  1. Írja le a hősjáték preferenciamátrixát, adjon példát rá, jellemezze a játékot!
A

A vezérjáték komplementer párja.
Hova menjünk este?
Egy házaspár együtt szeretné tölteni az estét. A no színházba, a férfi sportmérkőzésre szeretne menni. Amikor reggel elválnak egymástól, nem egyeztek meg, így magukban kell eldönteniük, hová menjenek. Ha mindketten oda mennek, ahová maguk szeretnének (versengés), vagy oda, ahová a másik szeretne menni (kooperálás), akkor nem találkoznak egymással. Ez a két legrosszabb alternatíva, bár az egy fokkal jobb, ha úgy vannak külön, hogy közben azt nézhetik,
amit szeretnek. Csak akkor tölthetik egymással az estét, ha valamelyikük verseng, míg a másik kooperál, azaz az egyikük odamegy, amit szeret, a másik pedig oda, amit nem szeret. Ez utóbbi két eset közül nyilván az a jobb mindkettőjük számára, amelyik a kedvenc tevékenységük színhelyén valósul meg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
  1. Írja le a privilégiumjáték preferenciamátrixát, adjon példát rá, jellemezze a játékot!
A

Privilegizált csoport alatt olyan csoportokat értünk, „amelyekben legalább néhány csoporttagnak még akkor is érdeke fűződik a kollektív jószág biztosításához, ha neki magának kell viselnie az ezzel járó terheket.”
A privilegizált csoportban – hacsak nem dezertálnak egyszerre valamennyien – mindenki jól jár.

Ki tisztítja a járdát?
Egy társasház előtti járdát meg kell tisztítani a hótól. Ha mindkét játékos letakarítja a saját részét, akkor a munkát megosztják egymás közt, és meg is dicsérik egymást. Ha valamelyikük nem menne ki reggel havat lapátolni, akkor a másik elvégzi a munkát helyette, tehát a járda ugyanúgy tiszta lesz, de ezután a kooperáló fél éles kritikával illeti a másikat, ami részben átalakítja az alternatívák preferenciarendezését. Ha egyikük sem megy ki takarítani, akkor a járda havas, csúszós marad, ami balesetet okozhat, ráadásul még meg is büntethetik őket emiatt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q
  1. Írja le a bizalmi játék preferenciamátrixát, adjon példát rá, jellemezze a játékot!
A

Vannak azonban olyan társadalmi helyzetek, amelyekben nem, hogy ellenérdekeltség, hanem épp teljes érdekazonosság van, mégis felmerülhet a bizalom hiányának kérdése a felek között.
Szarvasvadászat:
Kétféle állatra lehet vadászni, szarvasra és nyúlra. Szarvast lőni csak két vadász együttműködésével lehet, nyulat egyedül is el lehet ejteni. A legértékesebb kimenet mindkét fél részére a szarvas elejtése, de ez csak kooperációval lehetséges, ami többletköltséggel és némi kockázattal jár. A nyúlvadászat nem kockázatos, egyedül is lehet végezni. Előnyösebb, ha úgy lehet nyúlra vadászni, hogy közben a másik szarvasra megy, mert egyedül könnyebben lehet nyulat fogni (nem zavar a másik vadász, miközben o is nyulat akar elejteni). Ebben az esetben természetesen a szarvasra vadászó játékos nem ejt el semmit, tehát neki ez a legrosszabb kimenet. Ennél egy fokkal jobb, ha mindketten nyulat akarnak fogni, bár ez egy kicsit nehezebb, mivel külön-külön, de ketten vannak ugyanazon a terepen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q
  1. Írja le a ’ki az igazi anya’ játék preferenciamátrixát, adjon példát rá, jellemezze a játékot!
A

Ki az igazi anya?
A bibliai bölcs Salamon királynak egyszer olyan helyzetben kellett döntenie, amelyben két nő is azt állította magáról, hogy egy gyereknek ő az anyja. Az egyik az igazi anya, a másik csaló álanya volt. Salamon király – miután végighallgatta a két anya beszédét – felemelte a kardját és közölte, hogy mivel a hallottak alapján nem tud dönteni, igazságosan elosztja a gyereket a két nő között és kettévágja őt. Az egyik nő erre azonnal lemondott az igényéről felkiáltva, hogy nem ő a gyerek anyja. Salamon király erre neki ítélte a gyereket azzal az indoklással, hogy csak az igazi anya képes lemondani a gyerekéről, ha annak élete a tét.

asszimmetrikus játék

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q
  1. Mit jelent a rokoni altruizmus fogalma? Hogyan magyarázzák?
A

A rokonok közti önfeláldozás jelenségére biológiai, evolúciós magyarázatot adott, amikor bemutatta, hogyan lehet a rokoni önzetlenséget a gének átörökítésének egyik módjaként értelmezni.
A magyarázat lényege: az evolúció folyamata a gének, nem pedig az egyedek túlélését jelenti. Az egyedek génjei közül azok maradnak fenn, melyek több előnyt képesek biztosítani önmaguk túlélése számára.
A génekversenyében a saját magát jobban terjeszteni képes gén – a rokoni altruizmus révén – óriási előnybe kerülhet az erre nem képes génekkel szemben. Egyszerűen azért, mert ezek a gének nem csak az egyedekben, hanem a leszármazottakban is jelen vannak, sőt, nemcsak a közvetlen leszármazottakban, tehát a gyerekekben (ott 50 százalékban), hanem a távolabbi rokonokban is (a példa kedvéért: a testvérek gyermekeiben 25, az unokatestvéreiben 12,5 százalékban). Azok a gének pedig nyilvánvalóan könnyebben maradhatnak fenn, melyek képesek úgy befolyásolni az egyed viselkedését, hogy az segítse rokonai túlélését. Ezzel ugyanis „áttételesen” a gén fennmaradását, elterjedését támogatja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q
  1. Mit jelent a reputáció fogalma?
A

indirekt reciprocitás feltételei között a cselekvők múltbeli tevékenysége alapján, valamely értékelési szabály szerint, a közösség által kialakított értékjelzés, amely befolyásolja a többiek támogatási, kooperálási hajlandóságát

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q
  1. Mit jelent a direkt reciprocitás fogalma?
A

ismétlődő társadalmi kapcsolatokban, egymást ismerő emberek között megnyilvánuló, közvetlen viszonzáson keresztül érvényesülő reciprocitás

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q
  1. Mit jelent az értékelési szabály fogalma az indirekt reciprocitás jelenségén belül? Adjon példát!
A

Az értékelési szabály a reputációs mechanizmus tartalmát rögzíti, vagyis azt, hogy a Donor aktuális cselekvése után hogyan állapítják meg a Donor új reputációs minősítését.
Például az elsőrendű értékelések során a Donor reputációjának változását csak saját cselekvéséhez kötjük (ábrázolás: scoring módszer).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q
  1. Mit jelent a viselkedési szabály fogalma az indirekt reciprocitás jelenségén belül? Adjon példát!
A

A viselkedési szabály azt írja le, hogy a különböző feltételek mentén milyen lépéseket tesz a játékos. Indirekt reciprocitás esetén idegen partnereket feltételezünk, akik csak egymás reputációját ismerik, semmi mást. Ebben az esetben olyan modellt kell építenünk, amelyben a viselkedési szabályok a játékosok reputációjától függenek.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q
  1. Definiálja az elsőrendű és a másodrendű értékelési szabályok fogalmait, adjon rájuk példákat!
A

(1) Az elsőrendű értékelés (donor cselekedete (C/D)) csak a donor tényleges cselekedetét veszi figyelembe, vagyis az alapján értékel, hogy az illető segítséget nyújt e a másiknak vagy sem (a donor cselekvése kooperáció vagy dezertálás, C vagy D).
(2) A másodrendű értékelés ((1)+recip. reputációja (G/B)) során már számít a partner, a recipiens minősítése, reputációja is (ami vagy jó vagy rossz lehet, azaz G vagy B).

Az elsőrendű értékelés csak a Donor tényleges cselekedetét veszi figyelembe, vagyis az alapján értékel, hogy az illető segítséget nyújt-e a másiknak vagy sem (a Donor cselekvése kooperáció vagy dezertálás, C vagy D). A másodrendű értékelés során már számít a partner, a Recipiens minősítése, reputációja is (ami jó vagy rossz lehet, azaz G vagy B).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q
  1. Definiálja a harmadrendű értékelési szabály fogalmát, adjon rá példát!
A

(3) A harmadrendű értékelés ((1) + (2) + donor reputációja (GG/GB/BG/BB)) szerint – az előzőeken túl – még a donor reputációját is figyelembe kell venni a döntési folyamat során (ami újra csak jó vagy rossz lehet, azaz G vagy B). Ezek alapján természetesen eltér˝o értékelési/döntési módszereket, szabályokat lehet érvényesíteni, amelyek más és más eredményeket hoznak, hozhatnak ki egy-egy játéksorozatból.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q
  1. Milyen feltételekkel jellemezhetjük az alapjátékokat?
A

Szereplők száma: kétszereplős
Alternatívák száma: kétalternatívás
Egyszeri vagy ismételt játék: egyszeri

17
Q
  1. Miért van szükség az ismételt játékok fogalmának bevezetésére? Milyen jelenséget modellezhetünk velük?
A

Sok esetben azonban igenis figyelembe kell vennünk azt a tényt, hogy a cselekvők figyelni tudnak, figyelni akarnak mind a múltra, mind a jövőre. Ezt úgy modellezhetjük, ha ismételt játékokat engedünk meg.
Döntéseiket már nem csak az éppen játszott játszma kimeneteinek értékelése szabja meg. Egy szép metaforával élve: döntéseinket gyakran befolyásolja a jövő árnyéka, vagyis az a tudat, hogy a mai döntéseink befolyással lehetnek mások jövőben hozott döntéseire, aminek majd komoly következményei lehetnek miránk nézve is, amit érdemes figyelembe venni akkor, amikor döntéseinket meghozzuk

18
Q
  1. Mi a komplementer játék? Adjon példát!
A

Mintha két játék csak annyiban különbözne egymástól, hogy a játékosok saját preferenciáikat úgy alakítanák át, hogy a partnerük rangsorát fogadnák el és vennék át maguk számára. A nevezetes fogolydilemma, átértelmezhető azáltal, hogy nem egoista, hanem altruista játékosokat feltételezünk, akik a másik játékos számára kedvező preferenciarendezést fogadják el a magukénak. De a ‘nemek harca: hős´, illetve a ‘nemek harca: vezér´ elnevezésű játékok esetében is életszerűnek minősítjük majd ezt a fajta kapcsolatot. Az ilyen módon összetartozó játékokat egymás tükörképének, komplementerének tekinthetjük.

19
Q
  1. Mit lehet modellezni a zajos játékokkal a direkt reciprocitás jelenségén belül?
A

A zajosság a hibázás, a nem-szándékolt kimenet, az akadályoztatás, a másként értelmezés, a félreértés lehetősége.

20
Q
  1. Adja meg az anti-koordinációs játékok sajátosságait, adjon példákat!
A

a koordináció akkor lehet sikeres, ha mindkét fél mást csinál: az egyik kooperál, a másik verseng. Csak akkor lehet sikeres a konfliktuskezelési kísérlet, ha a felek ellentétes minősítésű cselekvéseket tudnak összehangolni. A gyáva nyúl játékban a koordináció azért nehezebb, mert a felek között erős érdekellentét van.

21
Q
  1. Adja meg a koordinációs játékok sajátosságait, adjon rá példákat!
A

A koordinációs helyzetekben „csak” annyi a résztvevők dolga, hogy valahogyan biztosítsák az egymáshoz igazodás feltételeit.
pl.: Melyik moziba menjünk, hol közlekedjünk

22
Q
  1. Adja meg a konfliktusos játékok sajátosságait, adjon példákat!
A

A résztvevők csak egymás rovására érhetik el a legjobb eredményt a játékosok. Mindkét szereplő rendelkezik domináns stratégiával, a játéknak pedig van egyensúlyi helyzete.
pl: légszennyező cégek, ki a gyáva nyúl?

23
Q
  1. Adja meg a konfliktusmentes játékok sajátosságait, adjon példákat!
A

egyik félnek sincs hatalma a másik felett

pl.: szerelmes bankrablók, melyik oldalon küzlekedjünk?

24
Q
  1. Definiálja a hipokrita kooperátor fogalmát!
A

fogalma annak a személynek a magatartására utal, aki „vizet prédikál, de bort iszik”, vagyis aki az alapjátékban ugyan dezertál, ennek ellenére – a második cselekvési szinten – másokat ösztönözni próbál a „helyes” viselkedésre, vagyis ezen a szinten kooperál.

25
Q
  1. Mit jelent az indirekt reciprocitás fogalma?
A

ismétlődő társadalmi kapcsolatokban, egymást nem ismerő emberek között megnyilvánuló, viszonzási láncon keresztül érvényesülő reciprocitás

26
Q
  1. Mit jelent a szankcióopponálás fogalma?
A

A cselekvéseket 3 szinten vizsgálhatjuk. A másodrendű játékokban a játékosok vagy szankcionálják az első szintű dezertálásokat vagy nem, de ezen a szinten előfordulhatnak olyan cselekvők is, akik a szankcionálás elvégzése vagy elutasítása helyett magát a szankcionálási szándékot, regulációs igényt ellenzik (opponálják).

27
Q
  1. Mit jelent a diszkriminatív altruizmus fogalma?
A

Az altruista motiváció többféle módon kialakulhat (és tartósan fennmaradhat) az emberekben, de ez mindenképpen csak szelektív módon valósulhat meg, vagyis az altruizmus csak diszkriminatív lehet. Hardin az egoizmus és az univerzalizmus végpontjai közé a diszkriminatív altruizmus 5 típusát javasolja definiálni: hazafiság, törzsiség, bajtársiság, családiság, egyéni-ség.

28
Q
  1. Mi a tit-for-tat stratégia, hol használják, hogyan lehet értékelni?
A

A tit for tat (TFT) stratégia nagyon egyszerű szerkezetű, amit egy hihetetlenül rövid programmal meg lehet valósítani. A stratégia lényege az, hogy az első lépésben kooperál, aztán mindig a partner előző lépését ismétli, vagyis kooperálásra kooperálással, dezertálásra dezertálással válaszol. Ez a vonása a reciprocitás jelenségéhez teszi hasonlatossá. A legjobbnak tartott stratégiát valósítja meg egy sokszor ismételt fogolydilemma játéksorozatban.

29
Q
  1. Mit jelent a másodrendű cselekvés fogalma?
A

Amikor valamelyik játékos megsérti az adott játék releváns normáját, akkor a partnere számára új döntési/cselekvési helyzet áll elő: reagálhat a normasértés tényére és szankcionálhatja a normasértő játékost. Ezt hívhatjuk másodrendű cselekvésnek. A másodrendű cselekvési szinten a kooperáló fél fő kérdése az első szinten dezertáló felé az, hogy ’Miért nem kooperálsz?’.

30
Q
  1. Mit jelent a harmadrendű cselekvés fogalma?
A

A normák hosszútávú fennmaradása, fenntartása céljából szükség van arra, hogy a cselekvők olykor azzal is foglalkozzanak, hogy ki dezertál a másodrendű játékban, vagyis ki nem ösztönzi, ki nem fegyelmezi az első szinten dezertálókat. Ez már a harmadrendű cselekvésnek felel meg. A harmadrendű játék szintjén a másodrendű játék dezertálójával szemben az a fő kérdés, hogy ’Miért nem szóltál rá az első szinten dezertáló személyre, miért nem szankcionáltál?’.

31
Q
  1. Írja le és jellemezze a közlegelők tragédiáját!
A

Ha egy falu közlegelőjére 10 gazda kiereszti 1-1 tehenét, akkor mindegyik jószág talál magának elegendő eleséget, és a tehenek esti fejése után mindegyik gazdának adott (és tegyük fel: a többiekével egyenlő) haszna lesz a közös legelőből. Ebben a helyzetben csábító a gondolat, hogyha egy gazda kiengedi 2 vagy több tehenét legelni, akkor kétszer vagy többször annyi haszna lehet. Igen ám, de mindegyik gazda gondolhatja ugyanezt, és nyilvánvaló, hogy minél több tehén lesz kint a legelőn, annál kevesebb takarmányt találhatnak maguknak, egyre kevesebbet legelhetnek, egyre kevesebb tejet fognak adni este, tehát egyre kisebb lesz a gazdák haszna 1-1 tehén után. A legelőre kieresztett tehenek számának emelkedésével pedig eljöhet az a pillanat, amikor a tehenek már annyira lelegelik a füvet, hogy a legelő – legalábbis időlegesen – tönkremegy.
Ezt a történetet kétszereplősre lehet redukálni. Ehhez annyit kell csak tenni, hogy a megszokott Ego és Alter szereppárosban kicseréljük Altert a sok szereplőt reprezentáló Többi terminusra. Ezzel azt jelezhetjük, hogy Egoval szemben nem egyetlen ember áll szemben, hanem sokszereplős interakcióról van szó. Olyan preferenciamátrixot írhatunk fel, amely teljesen megegyezik a fogolydilemma mintázatával:
A 2 szituáció teljesen analóg egymással, a különbség csak a szereplők számában van köztük. A közlegelők tragédiáját tehát valóban összekapcsolhatjuk a fogolydilemmával.

32
Q
  1. Írja le és jellemezze az önkéntesek dilemmáját!
A

3 embert tartanak elkülönítve 3 egymástól elzárt szobában. A játékosok semmilyen módon nem tudnak egymással kommunikálni. Mindegyik szobában van egy gomb, amit ha megnyomnak, akkor azonnali halált okozó mérges gáz áramlik be a szobába, és a játékos azonnal meghal. Ugyanakkor a másik 2 szobában levő gomb deaktiválódik, így az ott levő emberek életben maradnak. A 3 játékos kap egy órát arra, hogy valamelyikük nyomja meg a gombot. Ha egyikük sem áldozza fel magát, egy óra múltán mindegyik szobába beáramlik a gáz, és mindhárom játékos meghal.
Ez egy többszereplős játék, a gyáva nyúl játék többszereplős kiterjesztése.