Immunologi Flashcards
Passiv immunisering
Passiv immunisering är en tillfällig immuniseringsmetod då humana antikroppar, sk immunglobuliner, tillförs.
Skyddet inträder direkt efter injektionen, men har kort varaktighet. Används t ex som reseprofylax.
Passiv immunisering via placenta: moderns antikroppar överförs till fostret via placentamembranet. IgG-antikroppar. Ger ett infektionsskydd till barnet under en betydande del av första levnadsåret.
Via modersmjölk: postnatalt, igA igM och igG antikroppar överförs till barnet. Kolostrum som är den första mjölken är speciellt rik på immunglobuliner
Monoklonala: musantikroppar mot RS virus
Ge exempel på aktiv immunisering
Aktiv immunisering innebär att kroppen själv utvecklar ett immunbiologiskt skydd mot ett specifikt antigen. Detta sker med hjälp av T-celler som aktiverar B-celler, vilket leder till antikroppsbildning eller utveckligen av cytotoxiska Tc-celler.
Minnescellerna kommer senare att vid eventuell ny kontakt med samma typ av antigen bli aktiverade till att bilda antikroppar eller Tc-celler eller båda.
Ett annat sätt är att vaccinera sig. Man låter sig bli infekterad av ett ämne och antikroppar bildas, då åstadkoms minnesceller mot det specifika antigenet i vaccinet.
Vilka är de fyra tecken på inflammation?
Varför får man dessa?
Rodnad, värme, svullnad, smärta
Pga ökat blodflöde, ökad kärldilatation, permiabilitet och ökad cellaktivitet.
Beskriv inflammationsprocessen!
- Ökat blodflöde genom dilatation av arterioler samt öppna prekapillära sfinktrar, vilket underlättar för fler celler att vandra dit.
- Ökad permiabilitet i venolernas och kapillärernas väggar, som gynnar cellernas migration och transporten av akuta fasproteiner. Proteinrik vätska/ plasmaextrakt lämnar kärlet och strömmar ut i vävnaden.
- ytterligare aktivering av adhesionsmolekyler sker
- ytterkligare rekrytering av celler och ökad migration till vävnaden.
Vad är akuta fasproteiner?
Små plasmaproteiner som produceras av levern och i likhet med historien fungerar som alarmmediatorer samt opsoniseringsproteiner.
T ex CRP