Andra Världskriget Flashcards

0
Q

Vad hände den 9 april 1940?

A

Den 9 april 1940 kom ett nytt tyskt anfall, men överraskande nog var det riktat mot Danmark och Norge. Inom ett dygn hade tyskarna total kontroll över Danmark, som inte bjöd något motstånd. I Norge tog det en månad innan tyskarna hade genomfört ockupationen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
1
Q

Vad innebar det hemliga avtalet bakom Molotov-Ribbentroppakten?

A

Den 23 augusti 1939 skrev Tyskland och Sovjetunionen under en så kallad nonaggressionspakt i Moskva. Det nazistiska Tyskland och det kommunistiska Sovjet skulle inte angripa varandra.
De båda diktaturstaterna bestämt sig för att dela upp Östeuropa i två intresseområden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilka konsekvenser fick Finska vinterkriget för Sverige?

A

I Sverige höjdes röster för att man aktivt skulle gå in och stödja finnarna. Sverige hade en socialdemokratisk regering. Man bildade en samlingsregering med samma stadsminister.
Utrikesminister Richard Sandler avgick i protest men det svenska engagemanget begränsades till att enbart sända iväg frivilliga till den finska fronten. (Svenska Frivilligkåren)
Den skulle bestå av 8700 svenska soldater. lygvapnet lånade ut en tredjedel av sina jaktplan. Sverige försåg Finland med stora mängder ammunition.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad hände vid Dunkerque 1940?

A

Redan den 20 maj hade tyska pansarförband nått fram till Engelska kanalen. Den 25 maj hade närmare en halv miljon brittiska, franska och belgiska trupper blivit inringade vid Dunkerque. Här hände något märkligt. Under två dagar beordrade den tyska försvarsledningen eldupphör.

De allierade trupperna kunde på detta sätt undsättas av engelska fartyg. Ville Hitler uppnå separatfred med Storbritannien? Mycket talar för det. Den fortsatta ockupationen av Frankrike gick fort. Den 13 juni intogs Paris.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad var Operation Barbarossa? Vilka länder deltog i denna operation?

A

När Hitler inte lyckades knäcka den brittiska motståndsviljan, vände han sina blickar österut och bestämde sig för att göra ett generalangrepp mot Sovjetunionen.

Den 22 juni 1941 inleddes detta angrepp, som har kallats Operation Barbarossa. En jättearmé på 3 miljoner man sattes i rörelse. Utöver tyska förband medverkade också stridskrafter från Italien, Ungern, Bulgarien och Rumänien - länder som var allierade med Tyskland.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vilken händelse gjorde att USA drogs in i andra världskriget?

A

Tyskland hade 1940 undertecknat en tremaktspakt med Italien och Japan.

År 1941 startade de en storoffensiv för att få kontroll över stora delar av Stilla havsområdet. Den 7 december 1941 kom den uppskakande nyheten att japanskt flyg i ett överraskningsanfall hade slagit ut den amerikanska Stilla Havsflottan i Pearl Harbor på Hawaii.

Utan tillgång till stridsdugliga flottstyrkor tvingades amerikanarna se på, när japanerna under 1942 besatte Filipinerna, Malacka-halvön med Singapore, Nederländska Ostindien, Nya Guinea, Burma och Hongkong.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Varför angrep inte Tyskland Sverige under andra världskriget?

A
  • Norge och Danmark hade en kanske viktigare strategisk betydelse för tyskarna, som ville bygga upp en Atlantvall mot angrepp västerifrån
  • Sverige exporterade järnmalm och i övrigt tillmötesgick alla tyska krav fanns det ingen omedelbar anledning att ockupera Sverige. Särskilt inte när tyskarna behövde alla sina truppenheter på andra fronter.
  • Sverige visste att de var för dåligt rustade för att kunna stå emot Tyskland
  • Tyskarna krävde att tyska soldater när de hade permission skulle få transporteras på svensk järnväg till och från Norge. PETMITTENTRAFIKEN
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad hände vid el-Alamein?

A

Italien hade sedan 1922 en fascistregim som leddes av Benito Mussolini. 1940 bestämde sig Italien för att angripa Grekland och Egypten men misslyckandes. Tyska trupper fick i huvudsak genomföra ockupationen av Grekland. Till Libyen sände tyskarna en Afrikakår.

Under hösten 1942 rasade häftiga strider mellan tyska och brittiska trupper i Nordafrika. I början av november stod ett avgörande slag vid el Alamein, tio mil väster om Alexandria. De brittiska trupperna under ledning av general Montgomery, vann där en avgörande seger. Det var de allierades första seger över tyskarna under andra världskriget.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad hände vid Stalingrad?

A

Huvudmålet för den tyskarna var att nå fram till oljefälten i Kaukasus. Därför skulle Stalingrad 40 mil från Kaspiska havet erövras. En tredjedel av stadens 600 000 invånare mobiliserades för att försvara den. Men den ryska arméledningen gav inte upp en meter frivilligt.
Den 11 november gjorde tyskarna ett sista stort anfall, men det misslyckades.
Under tre månader orkade Paulus armé försvara sig mot övermakten. Sedan återstod bara för dem att kapitulera i början av februari 1943.
Slaget vid Stalingrad innebar den stora vändpunkten för Sovjetunionen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Kriget i Italien? Vilka konsekvenser fick det för Italien? **

A

Under 1942 uttryckte den ryske diktatorn Josef Stalin irritation över att ryssarna hela tiden fick utkämpa kriget ensamma mot tyskarna. Han krävde att västmakterna öppnade en andra front. Britterna och amerikanarna bestämde sig för att göra ett angrepp mot södra Italien.
Benito Mussolinis avsattes i en statskupp och hans efterträdare general Badoglio slöt omedelbar fred med de allierade. Men en äventyrlig tysk expedition lyckades befria Mussolini från hans fångenskap. Tyska trupper kastades nu in för att förhindra en fortsatt brittisk och amerikansk offensiv i Italien.
Först i april månad 1945 hade de allierade full kontroll över hela Italien. Mussolini dödades

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

När var Dagen D? Vad hände då?

A

Västmakternas skapade en stora offensiv mot den franska kusten, mot tyskarna. Soldater från 19 olika länder förberett denna invasion i Storbritannien. Tyskarna var också väl förberedda på vad som komma skulle.
Den 6 juni 1944 blev Dagen D. I gryningen fick tyska soldater i detta område se hundratals fartyg uppenbara sig vid horisonten. Inom en månad fanns det en miljon allierade soldater i Frankrike.
När väl invasionen av Normandie var genomförd, gick det förhållandevis snabbt att pressa tillbaka de tyska trupperna i Västeuropa. I augusti intogs Paris.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly