346 Flashcards
(123 cards)
EU-rettens rolle i tvisteloven
Det slås fast at det er en plikt for nasjonale domstoler å av eget tiltak etterprøve urimelighet. Gjennom rettspraksis fra EU-domstolen er det utviklet en lære om at handleplikten som pålegges domstolen i forbrukersakene, kan deles i tre:
For det første skal en nasjonal rettsinstans som forelegges en sak om en forbrukeravtale, opptre aktivt for å finne ut om kontraktsforholdet reguleres av et forbrukerdirektiv.
Hvis det er tilfellet, og hvis retten har kunnskap om «rettslige og faktiske omstendigheter», skal retten av eget tiltak om nødvendig vurdere om den næringsdrivende har overholdt sine forpliktelser under nasjonale regler.
Hvis forbrukerens rettigheter er tilsidesatt, skal retten «drage de konsekvenser som følger av nasjonal rett». Nasjonal rett må da tolkes direktivkonformt, selv om forbrukeren ikke har nedlagt en slik påstand.
Prosessforutsetningene
Kompetent domstol (A)
Partsevne og prosessdyktighet (A)
Rettskrav, aktualitet og tilknytning (A)
Rettskraft og litispendens (A)
Forsømmelser og fravær (A, avhj.)
Søksmålsfrister og rettsmiddelfrister (A, avhj.)
Voldgift og selvdømme
Prosessdyktighet
Mens partsevne handler om å være part, handler prosessdyktighet om å kunne handle som part, som Anne Robberstad så treffende beskriver det i sin lærebok Sivilprosess (Fagbokforlaget, 6. utgave, 2023) på side 87. Prosessdyktighet defineres i tvl. § 2-2 (1) som «evnen til selv å opptre i rettssak, herunder å reise og ta imot søksmål». Utgangspunktet er at myndige personer er prosessdyktige. Utenfor faller barn, psykisk syke og personer som har fått fratatt sin rettslige handleevne. For disse tilfellene må det oppnevnes en stedfortreder for parten, jf. §§ 2-3 og 2-4. Dersom personen har fått oppnevnt verge, er vergen stedfortreder.
Juridiske personer er ikke prosessdyktige i seg selv. For at en juridisk person, for eksempel et selskap, en forening eller et organ skal være prosessdyktig, må det oppnevnes en stedfortreder som kan representere den juridiske personen. Etter tvl. § 2-5 (1) vil stedfortrederen være «den som kan motta forkynnelser på vegne av rettssubjektet». Hvem som er stedfortreder, er videre regulert i domstolloven § 191. Stedfortrederen utøver den juridiske personens rettigheter og plikter.
Etter tvl. § 2-2 (5) kan en person bli fratatt sin prosessdyktighet dersom saken «utvilsomt ikke kan ha et fornuftig formål» og vedkommende «misbruker rettsapparatet ved gjentatte ganger å ha anlagt slike saker». Bakgrunnen for bestemmelsen er Rt. 1995 s. 1113 (Prosessløven) der en mann hadde over 300 saker verserende i rettssystemet, mange av dem private straffesaker mot myndighetspersoner. To nyere eksempler er HR-2020-199-U (Apply Sørco) og HR-2021-1721-U (Omgjøringsbegjæringer). Bestemmelsen må imidlertid anses for å være en sikkerhetsventil. Forarbeidene gir uttrykk for at terskelen for å anvende denne bestemmelsen er høyere enn for å behandle saken etter forenklet domsbehandling, jf. tvl. § 9-8.
Rettslig interesse - RETTSKRAV, AKTUALITET OG TILKNYTNING
I tvisteloven er dette spørsmålet delt opp i tre spørsmål, alle hjemlet i tvl. § 1-3:
Er saksøkerens krav et rettskrav?
Har kravet aktualitet?
Har saksøker og saksøkte tilknytning til kravet?
Det fremgår av ordlyden at kravet til aktualitet og tilknytning inngår i en samlet vurdering av om saksøker har et «reelt behov» for å få kravet avgjort i forhold til saksøkte.
Det er en rettslig standard, jf. Forarbeidene. Endrer seg med tid
Lovgiver har forutsatt at søkmålsbetingelsene skal tolkes dynamisk.
I NOU 2001: 32 s. 187 fremheves det at vurderingen av disse spørsmålene må undergis en helhetsvurdering av alle tre elementer. Særlig gjelder dette for tvilstilfellene, der svakheter ved ett av spørsmålene kan veies opp av at de andre klart er oppfylt.
Løsningen for å unngå de materielle spørsmålene er å basere seg på partenes pretensjoner. Det innebærer at man legger partenes anførsler til grunn for vurderingen, uten å ta nærmere stilling til holdbarheten av det som anføres. Utgangspunktet er følgende:
rettskravet pretenderes
aktualitet realitetsbehandles
tilknytning realitetsbehandles
Rettskrav
For at domstolen skal kunne ta stilling til et krav, må det utgjøre et rettskrav, jf. tvl. § 1-3. Retten skal på eget initiativ avgjøre om kravet er regulert av rettsregler, altså om det kan påvises et rettslig grunnlag å utlede en rettighet eller plikt fra.
Det finnes ulike typer rettslig grunnlag. Rettsregler er et åpenbart grunnlag, men kravet kan også være basert på avtaler og sedvane. Det sentrale er at kravet må kunne utledes fra disse rettsgrunnlagene. Uten et rettslig grunnlag for saken kan ikke domstolen behandle den. Her finnes det grensedragninger i mange retninger og en rekke avgjørelser som klargjør disse grensene.
For det andre er interessetvister og goder som vanligvis oppnås gjennom forhandlinger, ikke rettskrav. Et godt eksempel her er Rt. 1998 s. 607 (professorlønn). En professor ved Høgskolen i Stavanger reiste sak med krav om å bli innplassert på et bestemt lønnstrinn etter statens lønnsregulativ. Flertallet uttalte at saken bar preg av å være en interessetvist som burde løses gjennom forhandlinger, og at den «åpenbart ikke egner seg for domstolsbehandling» (s. 611–612).
En tredje problemstilling som har vært oppe til behandling flere ganger i Høyesterett, er spørsmålet om eksklusjon fra foreninger kan utgjøre et rettskrav. En sentral faktor her er hva slags forening det er snakk om og hvor stor betydning medlemskapet i foreningen har. Spenningsforholdet mellom hva en religiøs forening kan bestemme og ikke, ble også problematisert i HR-2022-833-A (Jehovas vitner).
Høyesterett uttalte at «[i] denne saken er det ikke tvilsomt at eksklusjonsvedtaket, slik jeg har beskrevet, er av stor velferdsmessig betydning for A». Kravet om ugyldighet for eksklusjonsvedtaket ble ansett som et rettskrav.
Aktualitet
For at domstolen skal ta stilling til kravet som saksøker pretenderer å ha, må kravet ha «aktualitet», jf. tvl. § 1-3 (2), det vil si at saksøker må ha et behov for rettslig avklaring når saken behandles. Dette vilkåret skal som hovedregel vurderes fullt ut når retten tar stilling til prosessforutsetningene.
Krav kan være fortidige, nåtidige eller fremtidige. Domstolen vil i utgangspunktet bare vurdere nåtidige krav, og dette begrunnes blant annet i hensynet til prosessøkonomi.
Et siste eksempel på saker som utfordrer grensen for aktualitet mot fremtidige krav, er HR-2023-765-U (Redelighetsutvalget). En forsker hadde fått varsel om mulig overtredelse av forskningsetiske standarder. Redelighetsutvalget ved utdanningsstedet der forskeren var ansatt, vurderte å behandle og avgi uttalelse om vitenskapelige publikasjoner som forskeren hadde fått publisert eller antatt til publikasjon mens han var ansatt ved et annet utdanningssted. I denne saken fremhevet imidlertid Høyesterett i avsnitt 22 at negative konklusjoner i verste fall kunne «bety slutten på forskerkarrieren, og i alle fall være et stigma som lett vil kunne virke inn på forskerens fremtidige muligheter til å delta i forskningsprosjekter». I tillegg påpekte Høyesterett at det var uklart om domstolen kunne overprøve forskningsetiske normer.
Når det gjelder fortidige krav, er utgangspunktet at kravet ikke vil ha aktualitet fordi en avgjørelse i saken ikke har noen rettslig virkning. Ett av flere eksempler på dette finner vi i Rt. 2014 s. 897 (Utvisning). Her gikk en utvist utlending til sak mot staten om gyldigheten av to vedtak om utvisning med to års innreiseforbud. Før saken kom opp til behandling i Høyesterett, traff imidlertid Utlendingsdirektoratet vedtak om å oppheve innreiseforbudet og å gi midlertidig oppholdstillatelse i forbindelse med arbeid. Høyesteretts ankeutvalg konkluderte med at kravet ikke lenger hadde aktualitet og hevet saken. Det var ingen grunn for domstolen til å behandle spørsmålet om utvisning når vedtakene om utvisning ikke lenger hadde noen rettslig virkning.
Selv om utgangspunktet er at fortidige krav ikke har aktualitet, er det noen situasjoner der Høyesterett likevel gjør unntak. To situasjoner som går igjen i rettspraksis, er der kravet som fremmes er av prinsipiell betydning og der kravet knytter seg til menneskerettigheter. Felles for disse sakene er at den aktuelle hendelsen er avsluttet når saken anlegges, men at det likevel er gode argumenter for å ta saken opp til behandling. For krav av prinsipiell betydning er argumentet gjerne at avgjørelsen vil kunne få betydning ved bedømmelsen av tilsvarende krav i senere saker.
Et eksempel der det at saken gjaldt prinsipielle spørsmål fikk avgjørende betydning, er HR-2022-718-A (hyttekarantene).
Oppsummert er utgangspunktet at et krav må være nåtidig, men at det kan skjønnsmessig gjøres unntak fra dette utgangspunktet, både for fremtidige og fortidige krav. Mange av unntakene kan forklares med at saksøkerne hadde et «reelt behov» for å få avklaring.
Tilknytning
For at saken skal kunne tas opp til behandling, er det imidlertid også en forutsetning at både saksøker og saksøkte har tilknytning til kravet.
Utgangspunktet er at det bare er den rettighetene og pliktene direkte gjelder, som kan være part i saken. Et eksempel på dette utgangspunktet er HR-2010-1820-U (Mors krav). En mor solgte sin faste eiendom til sin sønn B. Den andre sønnen, A, anla da sak mot broren, med krav om at salget var ugyldig. Høyesterett slo fast at A ikke hadde prosessuell adgang til å reise et slikt søksmål uten at moren var gjort til part. På saksøktesiden var med andre ord ikke tilknytningen sterk nok.
Til tross for utgangspunktet om at tilknytningskravet bare er oppfylt dersom kravet gjelder partenes rettigheter og plikter direkte, gjør Høyesterett likevel noen særskilte unntak. Rt. 2010 s. 402 (Norsk Tillitsmann) gjaldt tilknytningen til selskapet Norsk Tillitsmann, et selskap som har som hovedoppgave å fungere som tillitsmann i obligasjonslån. Obligasjonslånene karakteriseres ved at det gjennomgående er et stort antall kreditorer, og at det er lagt til rette for omsetning av obligasjonene slik at kreditorgruppen stadig ville kunne være i endring. Høyesterett påpekte at det var et klart behov for samordning av obligasjonseiernes likeartede interesser, og at det for en låntaker kunne fremstå som urealistisk byrdefullt å måtte forholde seg til den enkelte obligasjonseier.
I alle sakene jeg har nevnt så langt har kravet – altså rettighetene og pliktene – kunnet knytte seg til en fysisk eller juridisk person. Det finnes imidlertid krav som ikke kan knyttes til personer. Eksempler er regler om miljøvern og dyrevern. Naturen og dyrene kan ikke selv fremme krav for domstolen, og for å ikke gjøre disse reglene illusoriske må noen kunne fremme kravene på vegne av det eller dem som skal vernes. Løsningen er å gi denne søksmålsadgangen til foreninger som nettopp har som formål å verne om det aktuelle godet. Denne utvidede muligheten for tilknytning er regulert i tvl. § 1-4.
Rettskraft
Materiell rettskraft betegner rettskraftens virkninger, altså det at dommen ikke lenger kan angripes med ordinære rettsmidler. Formell rettskraft er ikke en virkning i seg selv, men angir når den materielle rettskraften inntreffer. Tidspunktet for når en avgjørelse blir rettskraftig, er regulert i tvl. § 19-14.
Rettskraftens positive virkning består i at dommens resultat skal legges uprøvd til grunn i senere rettssaker. Dette fremgår av tvl. § 19-15 (2): «En rettskraftig avgjørelse av et krav skal uten realitetsbehandling legges til grunn i en ny sak der retten må ta stilling til kravet for å avgjøre saken.» Rettskraftens negative virkning består i at ny sak om samme krav skal avvises. Dette omtales gjerne som avvisningsregelen, og er hjemlet i § 19-15 (3): «Retten skal avvise en ny sak mellom samme parter om et krav som er rettskraftig avgjort […].»
Subjektiv rettskraft handler om hvem dommen er rettskraftig for, det vil si hvilke rettssubjekter den er bindende for. Dette er regulert i tvl. § 19-15 (1) første punktum: En rettskraftig dom er bindende for partene, og bare for dem. Det ligger altså i selve definisjonen av det materielle kravet at en del av kravet er bestemt av hvem som har fremmet det. Avgjørelsen er ikke bindende for andre enn dem som er parter i den rettskraftige avgjørelsen. Det innebærer at en del av kravets identitet er hvem kravet har stått mellom. Et rettskrav fremmet av A er ikke det samme som et rettskrav fremmet av B. Et unntak fra dette er såkalt avledet rettskraft, regulert i § 19-15 (1) annet pkt.: «Avgjørelsen er dessuten bindende for andre som på grunn av sitt forhold til parten ville være bundet av en tilsvarende avtale om tvistegjenstanden.» Bestemmelsen hjemler en begrenset unntaksregel der en rettighetshaver overdrar sine rettigheter til en tredjeperson, for eksempel gjennom salg av en eiendom.
Objektiv rettskraft handler om hva som er avgjort ved dommen. Dette blir gjerne omtalt som «identitetsspørsmålet». Spørsmålet om objektiv rettskraft har sin praktisk viktige betydning når det dukker opp krav som ligner, og man blir nødt til å trekke et skille mellom når et krav slutter og et nytt krav begynner. Spørsmålet er viet et eget punkt nedenfor.
Muntlighetsprinsippet
Innebærer at avgjørelser skal fattes på bakgrunn av muntlige rettsmøter. Kommer til uttrykk i tvl. § 11-1 (1) og strpl. § 278 (1).
Bygger på flere hensyn. Skal ivareta kontradiksjon og bidra til sakens opplysning.
Disposisjons- og forhandlingsprinsippet
I sivilprosessen innebærer disposisjonsprinsippet at domstolen ikke kan pådømme et krav som ikke er brakt inn i saken av noen av partene, eller gå utenfor partenes påstander. Kommer til uttrykk i tvl. § 11-2 (1)
Forhandlingsprinsippet går ut på at partene har hovedansvaret for å føre bevis og gjøre rede for faktiske forhold av betydning for avgjørelsen, samt at domstolen ikke kan bygge sin avgjørelse på et annet faktisk grunnlag (påstandsgrunnlag) enn det som er påberopt av en part
Kommer til trykk i tvl. §§ 21-3 og 11-2 (1).
Disposisjons- og forhandlingsprinsippet står i et spenn med hensynet til materielt riktig resultat på den andre siden. Rettens veiledningsplikt skal derfor motvirke dette spennet.
Bevisumiddelbarhetsprinsippet
Innebærer at bevisføringen foregår direkte for den dømmende rett, slik at dommerne selv kan høre parter, vitner og sakkyndige forklare seg, og slik at de selv kan foreta nødvendig gransking av ting som er bevis
Særlig relevant ved opplesning av forklaringer etc. Hensyn: kontradiksjon, bedre grunnlag for å vurderes bevis = materielt oppøyst
Tvl. § 1-1 (2).
Anklageprinsippet
Anklageprinsippet går på rollefordelingen i en rettsprosess. Anklageprinsippet innebærer at det er påtalemyndighet (eller eventuelt en privat anklager) og ikke domstolene skal ta initiativ til straffeforfølgning. Prinsippet har betydning for en rekke av lovens regler om forholdet mellom påtalemyndigheten og domstolene. Anklageprinsippet kommer til utrykk i strpl. § 63.
Offentlighetsprinsippet
Prinsippet om offentlighet gir allmennheten rett til å være til stede under muntlige forhandlinger, og innebærer dessuten at enhver kan kreve utskrift av rettsavgjørelser, og at forhandlinger og rettsavgjørelser kan gjengis offentlig. Lovfestet i tvl. § 1-1 (1), EMK art 6 og Grl § 95
Hensyn: kontrol av domstolene og tillit til rettssystemet.
Partslikhetsprinsippet (“Equality of Arms”) evt bare Likhetsprinsippet
Innebærer at partene skal være utrustet med de samme midler i prosessen («equality of arms», jf. art. 6) og behandles likt. Forankret i tvl. § 1-1.
Oppurtunitetsprinsippet
Opportunitetsprinsippet innebærer at påtalemyndigheten i visse tilfelle kan unnlate å påtale en sak selv om det dreier seg om en straffbar handling.
Det klareste utslaget av dette prinsippet er reglene om påtaleunnlatelse
Kontradiksjonsprinsippet
Ansett som muligens det mest grunnleggende prinsippet i prosessretten. Innebærer at man skal få mulighet til å redegjøre for sitt syn, og til å imøtegå motpartens argumentasjon. Skal bidra til materielt riktige avgjørelser. Også en egenverdi at partene opplever å bli hørt.
Sivilprosess:
§ 11-1 (3) og § 1-1
Straffprosess:
Felles:
EMK artikkel 6 + SP art 14
Prinsippet om favor defensionis (i favør av den tiltalte)
Rimelig tvil skal komme tiltalte til gode: En del av det strafferettslige beviskravet. Beviskrav regulerer hvordan domstolene skal håndtere usikkerhet om faktiske forhold som har direkte betydning for rettsanvendelsen (rettsfakta). Prinsippet kommer til uttrykk i Grl. § 96.
Underliggende er et etisk synspunkt: En uriktig domfellelse som gjør at en uskyldig straffes, er mye verre enn at en skyldig går fri ved en uriktig frifinnelse. Dette tilsier at man må være sikker på at mistenkte har utvist den aktuelle adferden mistanken gjelder. I tillegg vil en uriktig domfellelse også kunne svekke borgernes nødvendige tiltro til rettssystemet.
Hensynet til rettssikkerhet vs hensynet til effektivitet
NOU 2016 eget kapittel
Effektivitetsprinsippet handler om at man skal avvikle saken på en rask, effektiv og kostnadsbesparende måte (også kjent som hensynet til prosessøkonomi). På den andre siden vil man ha hensynet til materielt riktig resultat, som er et utslag av hensynet til rettssikkerhet.
Se lovfesting i tvl § 1-1 (2)
Proporsjonalitetsprinsippet
Kostnader i forhold til sakens størrelse. Samme som slide på hensynet til rettssikkerhet vs hensyn til effektivitet.
I straffeprosessen veier hensynet til materiell sannhet tyngre slik at dette ikke har like stor betydning her.
Prinsippet om fri bevisførsel og fri bevisvurdering
Fri bevisføring innebærer at det ikke stilles noen formelle krav til hva som kan utgjøre et bevis.
Fri bevisvurdering tilsier at retten står fritt til å vurdere vekten av de ulike bevisene. Det forutsettes bare at vurderingen skjer ut fra en samvittighetsfull prøving av alt som er kommet fram under saken
Konsentrasjonsprinsippet
Konsentrasjonsprinsippet går ut på at rettergangen for domstolene skal gjennomføres innen rimelig tid. Prinsippet medfører at det blir stilt krav til både dommerne og partene.
Forsvarlighetsprinsippet
I dette prinsippet ligger for det første at retten skal få et best mulig grunnlag for å treffe en riktig avgjørelse. Det hensynet må imidlertid avveies mot flere av de øvrige prinsippene som er nevnt foran; for eksempel det om konsentrasjon, slik at prosessen ikke blir lang og kostbar.
Prinsippet om forsvarlig saksbehandling kan utledes av kravet i EMK artikkel 6 nr. 1 om rettferdig rettergang for en upartisk og uavhengig domstol, men også tvl. § 1-1 oppstiller krav om at rettergangen skal være “forsvarlig” og “rettferdig”.
Prinsippet om materiell sannhet
Tvisteloven inneholder ingen generell bestemmelse om prinsippet om materiell sannhet.
Prinsippet kommer klarest til uttrykk i tvl. § 11-5 andre ledd hvor det fremgår at målet med rettens veiledning er at tvisten får «en riktig avgjørelse ut fra de faktiske forhold og de aktuelle regler». Målsettingen om å oppnå materielt riktige resultater følger også i forlengelsen av tvl. § 1-1, som foreskriver at tvistelovens regler skal «ivareta den enkeltes
behov for å få håndhevet sine rettigheter».
Straffeprosessen;
Kommer til uttrykk i strpl. § 294. Det fremgår av bestemmelsen at retten på embets vegne skal våke over at saken blir fullstendig opplyst. For å bedre sakens opplysning kan retten beslutte å innhente nye bevis og å utsette hovedforhandlingen. I motsetning til regelen i sivile saker, har retten i straffesaker adgang til å innhente nye bevis uavhengig av påtalemyndigheten og tiltaltes ønske. Adgangen er begrunnet i at retten har et selvstendig ansvar for sakens opplysning.
Prinsippet om materiell sannhet vektlegges annerledes i straffeprosessen enn i sivilprosessen. Fordi straffesaker oftest treffer en enkeltperson hardere enn i sivile saker. Derfor er også retten tillagt et større ansvar enn i sivile saker.
Allmennprosess eller småkravsprosess
Det er § 10-1 som regulerer småkravsprosess.
Det er hovedregelen “for små krav i saker for tingretten”, jf. første ledd.
Andre ledd boktsav a: Alle saker hvor tvistesummen er under 250 000
Beror på en vurdering av verdifastsetting etter kap. 17.
§ 17-1 Når tvistegjenstandens verdi har betydning for domsmyndighet eller saksbehandling, skal retten av eget tiltak ta stilling til verdien.
§ 17-2 Verdien setts til den verdi kravert har for saksøkeren på det tidspunkt kravet bringes inn.
§ 17-3 (1) 1.pkt:flere krav legges sammen, men krav og motkrav legges ikke sammen.
HR-2017-2425-U sier at bruttoverdien skal legges til grunn.
Tredje ledd
bokstav d: “hvor saken for en part har vesentlig betydning ut over den konkrete tvist” eller “hesnynet til forsvarlig behandling” nødvendiggjør allmennprosess
Vesentlig betydning ut over den konkrete tvist
Ordlyden tilsier at det må være noe utenfor det objektive, og snarere noe subjektivt.
Etter forarbeidene må det gjelde dersom saken har særlig prinsipiell natur.
“hensynet til forsvarlig behandling”
Ordlyden tilsier at det kreves behandling av en viss grad og karakter som tilsier at det ikke kan gjøres på den effektive og kostnadslette måten med småkravsprosess. Enten at saken er komplisert juridisk, eller påkrever en del ressurser.
Gjelder en høy terskel, må tilgrense uforsvarlig behandling.
Forarbeidene sier at det er de mer kompliserte tviser hvor en behandling etter småkravsreglene ikke vil kunne bli tilstrekkelig betryggende, skal generelt mye til.
Her kan § 10-3 være veiledende, om at småkravprosess som hovedregel forventes å ta 1 dag. Er det holdepunkter for at den konkrete saken krever mer enn det? I så fall er det også vernet, så det må være noe ytterligere enn det igjen.
Setter opp to problemstillinger:
Hvilke muligheter gir en allmennprosess som ikke småkravsprosess kan gi?
- Etter § 10-1 skal behandlingen være tilpasset tvisten, så den er fleksibiel
- Heller ikke gjort noen unntak fra bevisregler, i utgangspunktet.
- Eneste er forskjell i tid § 10-3 (2) 3.pkt.
Hva er nødvendig i denne konkrete saken?
Virkningen av feilspor:
§ 17-5 (2) tingretten vil alltid vært domsmyndig selv etter feilspor etter bregning av tvistegjenstandens verdi.