Hjertets Pumpefunktion Flashcards

1
Q

Hvad sker under den ventrikulære diastole?

A

I første del er myokardiet i både atrier og ventrikler afslappet og trykket i ventriklerne er lavt. AV-klapperne er åbne og hjertet fyldes med blod. Fra vv. Cave løber der blod ind i de højre hjertekamre og fra pulmonalis Dexter og sinister løber der blod ind i venstre hjertekammer. Efterhånden som ventriklerne fyldes, strækkes myokardiet, og BT i ventriklerne stiger. Fyldningen drives af det højere BT i de venøse kar. Men da BT i venerne ikke er rer høj, vil det stigende tryk i ventriklerne på et tidspunkt få fyldningshastigheden til at falde. Mod slutningen af ventriklernes diastole øges fyldningen igen pga. Atriernes kontraktion. Denne mekanisme giver normalt en meget begrænset fyldningen. Mn ved høj PF bidrager den væsentligt, da diastolen ellers er for kort til at den passive fyldningen er tilstrækkelig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvad sker under den ventrikulære systole (kontraktion)?

A

Ventriklerne kontraheres og en del af indholdet tømmes ud i arterierne. Kontraktion udløses ved, at AP i atriet spredes til ventriklerne via AV-bundtet (her afsluttes AP i atrierne og de afslappes). Kontraktionen i myocardiet får trykket i ventriklerne til at stige og AV-klapperne lukkes. I en kort periode er alle klapper lukket. Myo.K. Kontraktion udløser voldsom stigning i ventrikeltrykket (isovolumetrisk anspændingsfase). Når trykket overstiger trykket i aorta og den pulmonale arterie, åbnes disses klappern og blodet løber ind i disse kar. Bevægelsen af blod i de aorta og den pulmonale arterie, skaber en stigning i det arterielle blodtrykket, som stort set følger trykket i ventriklerne. Varigheden af systolen afhænger af AP’s længde. Ved kontraktionens ophør falder ventriklernes tryk først i forhold til det arterielle og dernæst til under trykket i arterierne. Aorta og pulmonalklapperne lukkes, AV-klapperne åbnes og en ny hjertecyklus begynder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvad afhænger varigheden af de forskellige faser i hjertets cyklus af?

A

Ved høj PF bliver tiden mellem pulsslagene, diastolen, kortere og det gør systolen også. Ændringer skyldes øget aktivitet i det sympatiske nervesystem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly