4. Commerciele verplichtingen Flashcards

1
Q

Commerciele verplichtingen

A

Bij het openhouden van een fysieke of online winkelvestiging, zijn er een aantal regels en wetten waaraan de ondernemer zich moet houden om eerlijk handel te kunnen voeren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Handelsnaam

A

Een onderneming die gevoerd wordt door een natuurlijk persoon (de eenmanszaak – EMZ), staat gelijk aan de naam van de natuurlijk persoon. Toch kan ook deze bij opstart een commerciële benaming meegeven die staat voor de activiteit die men wenst uit te oefenen. Dit is de zogenaamde handelsnaam.

Moet geregistreerd worden. Kan verhinderen dat anderen dezelfde handelsnaam gebruiken als je van oordeel bent dat het identiek gebruik de consument kan verwarren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Maatschappelijke naam

A

Een onderneming onder de vorm van een vennootschap kiest voor een maatschappelijke naam.

Wordt in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd bij oprichting. Kan hetzelfde of verschillend zijn van een handelsnaam.

Voor vennootschappen geldt er wel een uitsluitingsrecht; een maatschappelijke naam is uniek voor elk vennootschap en kan nooit door een ander vennootschap worden gebruikt dat in België is gevestigd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Merknaam

A

Kan geregistreerd worden als intellectuele eigendom waardoor er een exclusief verbodsrecht op rust. Niemand anders mag dan de merknaam van het product gebruiken.

Leg je vast via MyBOIP waar je voor ongeveer 250,00 EUR jouw merk binnen de Benelux kan beschermen gedurende 10 jaar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Octrooi / patent

A

In de specifieke situatie van een nieuwe uitvinding kan je dit via deze procedure laten beschermen. Hiervoor moeten wel een aantal voorwaarden vervuld zijn:
- Het gaat om een nieuwe uitvinding;
- Het is industrieel toepasbaar;
- Het is geoorloofd.

Gedurende een standaardperiode van 20 jaar binnen een bepaalde geografische omvang (gewoon octrooi in België of een Europees octrooi in meerdere landen) heeft de aanvrager een exclusief verbodsrecht op de geregistreerde uitvindinging.

Nadeel dat een octrooi geen geheimhouding garandeert. Zodra een octrooiaanvraag wordt geplaatst, moet deze nauwkeurig en gedetailleerd worden omschreven. Deze beschrijving wordt gepubliceerd en is door derden raadpleegbaar. Hierdoor komt vaak strategische informatie aan het licht wat je als ondernemer liever niet wil.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Geheimhoudingsregeling

A

Databank waarin je als ondernemer verschillende zaken kan opladen (gaande van ideeën, software, bedrijfsgeheimen, mogelijke uitvindingen, muziek, media,…) en deze zo officieel vastleggen.

Zo kan je later bewijzen dat je als eerste met dit idee bent gekomen mocht daar ooit discussie over zijn.

De geheimhoudingsregeling heeft als grote voordeel dat ze niet openbaar wordt gemaakt en dat je zelf beslist hoeveel informatie je kenbaar maakt voor de buitenwereld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Prijsaanduiding

A

Ondernemingen die goederen of diensten aanbieden, moeten de prijs hiervan duidelijk aanduiden op een leesbare, zichtbare en ondubbelzinnige manier. Deze prijs is bovendien de totaalprijs, inclusief btw, kosten en andere taksen die de consument verplicht moet betalen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Prijsvermindering

A

Door te vermijden dat winkels te vaak met té lage prijzen (verliesprijzen) zouden verkopen, beschermt de Belgische wetgeving de eerlijke concurrentie en garandeert men dat de consument een correcte prijs krijgt.

Toch zijn er een aantal situaties waarin een onderneming wél met verlies mag verkopen:
- Solden
- Koppelverkoop (2+1 gratis, …)
- Uitverkoop (bij liquidatie, overlijden verkoper, overname / stopzetting / verhuizing zaak, grote werken (20+ dagen), …

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Bedenktijd

A

Binnen de EU heeft een consument het recht om binnen de 14 dagen af te zien van online aankopen of andere aankopen die men niet in een fysieke winkel heeft gedaan.

De consument moet geen reden geven waarom deze afziet van de aankoop. De belangrijkste voorwaarde is dat het product op dat moment nog niet gebruikt is (dus dat de kledij nog niet is gedragen of dat een verzegeling van een dvd nog niet is verbroken).

Uitgesloten: aankoop van vliegtuigtickets, concerttickets, bederfelijke producten …

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Wettelijke garantie

A

De verkoper moet het product gratis herstellen, vervangen of terugbetalen indien het niet voldoet aan de beschrijving of niet naar behoren werkt. Ongeacht waar je het product hebt gekocht (online of fysiek), heb je altijd dit garantierecht.

Voor nieuwe goederen die worden aangekocht van een professionele partner (B2C) geldt er een garantieplicht van 2 jaar.

Voor aankopen van tweedehandsproducten via een professionele partner is de garantietermijn: minimaal 1 jaar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Contractuele garantie

A

Hierbij kan de wettelijke garantie uitgebreid worden – al dan niet – tegen een meerprijs. Deze extra garantie komt altijd bovenop de wettelijke garantie en kan voor nieuwe goederen dus nooit het wettelijk termijn van 2 jaar na aankoop beperken.

Hoelang de commerciële garantie dan wel geldt, is volledig vrij te bepalen of te onderhandelen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Wet op consumentenkredieten

A

Consumentenkrediet komt voor bij het financieren van een roerend goed (bijv. een tv of wagen) maar evengoed voor aanschaffen van een dienst (bijv. een verre reis maken) of om privé-uitgaven te financieren (bijv. alimentatie betalen).

Voorwaarden:
- De consument heeft altijd recht op 14 dagen bedenktijd;
- De consument moet een aflossingstabel ontvangen;
- De vermelding “geld lenen kost ook geld” moet aanwezig zijn;
- De consument moet een zicht hebben op de totale kostprijs van het krediet (het zogenaamde JKP of Jaarlijkse KostenPercentage).

JKP is ruimer dan de gewone geafficheerde rente maar houdt ook rekening met de eventuele kaartkosten, beheerskosten, dossierkosten, kosten voor verplicht mede af te sluiten verzekeringen,…

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly