Ekonomins grunder- del 1 Flashcards

1
Q

Vilka är de tre produktionsfaktorerna, och vad är dem?

A

Kapital, Arbete och resurser. Dessa medel behövs för att producera varor och tjänster

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad innebär följande citat för dig: Ekonomi är att hushålla med begränsade tillgångar i syfte att tillgodose olika mänskliga behov och önskemål?

A

Att ekonomi handlar om att förhålla sig till de begränsade tillgångar varje individ har. Att alla behov inte går att tillgodose.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad innebär produkt- och faktormarknaden?

A

Faktormarknaden är när hushållen erbjuder tjänster till företag, i form av arbetskraft. Då är det företagen som efterfrågar tjänster ifrån hushållen. Produktmarknaden är tvärtom. Den innebär alltså att det är hushållen som efterfrågar produkter och att det är företagen som har utbudet.
Faktormarknaden handlar alltså mer om arbetsliv och tjänster, medan produktmarknaden främst handlar om produkter(varor)och betalningar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Redogör det lilla ekonomiska kretsloppet(mikroekonomi)?

A

Det handlar om hushåll, marknad och kapital. Marknaden delar upp sig i två olika “fack”, produkt- och faktormarknaden. Hushållet ger utbud i form av arbetskraft till företagen. Hushållen får sedan tillbaka detta av företagen i form av löner, räntor och vinster. Detta kallas faktormarknaden. Produktmarknaden handlar om varorna. Förtagen har utbudet av varor och tjänster, och hushållen efterfrågar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vilka aktörer är centrala inom makroekonomin? Förklara innebörden av respektive aktör. Rita upp detta.

A

(Hushållet, offentliga sektorn, finanssektorn och näringslivet. Hushållet ger inkomstskatter till offentliga sektorn. Offentliga sektorn erbjuder då transfereringar och offentliga tjänster tillbaka till hushållet. Sedan är det sambandet mellan hushållet och näringslivet(mikroekonomi). Hushållet erbjuder sparad låneränta till finanssektorn och finanssektorn ger tillbaka sparränta/lån. Finanssektorn erbjuder lån till investeringar till näringslivet, och näringslivet ger låneränta tillbaka. Näringslivet ger arbetsgivaravgift till den offentliga sektorn, och får tillbaka subventioner och offentliga tjänster av offentliga sektorn.)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly