Hjärtinfarkt Flashcards

1
Q

Vad innebär hjärtinfarkt?

A

En plötslig syrebrist i myokardiet medför skadlig ischemi som orsakat irreversibel nekros av hjärtmuskelceller.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Det finns två stycken olika typer av hjärtinfarkt, vilka?

A

Stemi: ST-sträckan är höjd på EKG:t i det akuta skedet, STEMI uppkommer om plackruptur och trombos inträffar centralt i ett större kranskärl.

NSTEMI: Icke ST-höjningsinfarkter. När en aterosklerotisk plack utvecklas i ett större eller mindre kranskärl är de inte ovanligt att ett visst blodflöde kvarstår genom kärlet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Nämn några saker som kan vara bra att moniterera under första dygnet efter debut.

A
  • Arytmiuppkomst
  • Ischemiepisoder
  • Puls och blodtryck
  • Andningsfrekvens
  • Pulsoximetri
  • Dryck- och urinmängd
  • Auskultation av lungor och hjärta
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad innebär hjärtsängläge och när skall det användas?

A

Hjärtsängläge innebär att patientens fötter sänks så att blodet kan samlas där istället för att belasta hjärtat ännu mer. Kuddar på sidorna kan användas som armstöd för att armarna ska kunna slappna av. Man kan även behöva en kudde bakom huvudet för att kunna sitta bra.

Hjärtsängläge är bra när hjärtat måste avlastas (som det behöver göras vid akuta koronarsydrom (ischemisk hjärtsjukdom, instabil angina, hjärtinfarkt), men även för att få en bra andningsställning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hur skulle du förklara en STEMI hjärtinfarkt för en anhörig och vilka undersökningar som gjorts för att komma fram till diagnosen?

A

Ateroskleros innebär att kroppens blodkärl har förkalkats och att de blivit trängre och lite mer ömtåliga (ateroskleros kan bero på ärftlighet, ålder, livsstilsfaktorer etc). När ett ställe med mycket inlagringar går sönder försöker kroppen att laga det och bygger på hålet och det blir ännu trängre. Till sist så blir det så trångt att det inte kommer förbi blod med syre, eller så lossnar en liten del av inlagringarna och fastar vid ett trångt parti så att det inte kommer igenom något nytt blod. Alla kroppens muskler behöver syre för att fungera och om musklerna inte får syre kommer de efter att tag att börja dö. Det är det som hänt med patientens hjärta, det är troligtvis inte hela hjärtat som det är stopp i utan det är delar av hjärtat.

För att diagnostisera detta tittar man på symtomen, stämmer de överens med symtomen på hjärtinfarkt (plötsliga bröstsmärtor, ihållande, tryck eller smärta i bröstet, utstrålande eller diffus. Kan stråla upp mot käken, gå till väntster och ut i ryggen. Ångest, illamående, kallsvettningar, andfåddhet, svaghet, svimningar, förvirring, akut andnöd, feber…) Framförallt är det bröstsmärtorna man tittar på.

Man tittar även på typiska EKG-förändringar (STEMI- st-höjning, NSTEMI - ingen höjning utan snarare en sänkning) Man tittar på infarktenzymer i serum (troponin T och I), inoenzymet Ck-MB och CRP, dessa är förhöjda vid en hjärtinfarkt. Eventuellt görs ett ultraljud på hjärtat och röntgen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Behandling på akuten vid hjärtinfarkt sammansfattas i SATSA - vad står det för?

A

S: Smärtlindring, behandling av oro och ångest (morfin, syrgas, nitroglycerin, betareceptorblockerare)
A: Antiischemisk behandling (sänk puls och bltr för att underlätta arbetet för hjärtat)
T: Trombosbehandling (antitrombosbehandling med acetylsalesylsyra (ASA). Vid stemi så ges trombolys som löser upp proppen (ibland))
S: Sviktbehandling (för att inte överbalasta hjärtat, hjärtsängsläge, nitroglycerin, diuretika)
A: Arytmibehandling (sänk pulsen, ev elstötar)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Det finns diastolisk och systolisk hjärtsvikt. Beskriv dem:

A

Systolisk: Pumpsvikt och det uppkommer pga nedsatt systolisk funktion i vänster kammare. Pumpförmågan är minskad och hjärtminutvolymen minskar. Detta kan man mäta i EF - ejektionsfraktionen som innebär att man jämför förhållandet mellan slagvolymen och den mängd blod som kammaren fylls med (normalt 70%).

Diastolisk: Innebär en fyllnadssvikt (slagkraften är fortfarande OK) då vänster kammare inte kan fyllas helt pga ökad styvhet i väggarna som uppkommit pga ärrvävnad som uppkommit pga ett högt blodtryck eller en tidigare infarkt. Det ökade trycket som kommer på vänster kammare (som inte orkar pumpa iväg allt) kan leda till förmaksflimmer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly