Embryologi Flashcards

1
Q

Hox genene er viktige for regionalisering av organer og strukturer under fosterutviklingen. Hvilken type protein koder hox gener for og hvordan bidrar disse proteinene til regionaliseringsprosessen?

A

Hox-gener koder for overordnede transkripsjonsfaktorer. De binder til spesifikke regulatoriske sekvenser og er derfor med på å bestemme hvilke gener som blir skrudd av eller på i forbindelse med celledifferensiering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vitamin A (retinsyre) er et kjent teratogen. Hva er mekanismen for hvordan vitamin A påvirker Hox-genenes ekspresjon?

A

A vitamin er kjent som en regulator av Hox genekspresjon og for mye eller for lite A vitamin i fosteret forstyrrer Hox genekspresjon med teratogene følger. Mekanismen for denne effekten er at retinsyre binder til kjernereseptorer (ligand-regulerte transkripsjonsfaktorer) som binder til spesifikke regulatoriske sekvenser viktige for regulering av Hox-genene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvilket kimlag gir under fosterutviklingen opphav til sentralnervesystemet? Beskriv med tegninger de strukturelle endringer from kjennetegner nevruleringsprosessen.

A

SNS dannes fra ektoderm. Tegning som viser oppprulling av nevralplaten på embryoets dorsaloverflate (ektodermlaget) og videre invaginering av denne til nevralrørsdefekter som ligger dypt for overflateektodermet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv opphavet til nevrallistceller og deres videre skjebne. Hvilke typer celler stammer fra nevrallisten? Hvilke unntak fra den generelle beskrivelsen av vevstypeopphav fra de tre kimlagene ser vi her?

A

Nevrallistceller har sitt oppphav i den mest dorsale delen av nevralrørsdefekter (den delen som smeltet sammen ved invaginering). De mister celle-cellekontakter og vandrer vekk fra nevralrøret ut i kroppen, der de danner slike celler som perifere gliaceller, hudens pigmentceller (melanocytter), perifere nerveceller i autonome og sensoriske ganglier og i tarmen, binyremargsceller, PG i hode-og-halsregion også brusk, benvev glattmuskelceller, bindevevsceller i dermos og hypodermis, i hjertet, rundt øyet. Brusk, muskel og bindevev betraktes som klassiske mesodermale derivater, men her stammer de fra ektoderm via nevrallistcellene, et klart og viktig unntak fra regelen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er et teratogen, og nevn eksempler på slike

A

Teratogenese betyr misdannelse (fra terat=monster). Et teratogen er en substans som kan føre til misdannelser.

Ulike teratogenklasser: steroidhormoner, kjernereseptorligander, antikonvulsive midler, sedativer, etanol, virus, radioaktiv stråling, røntgenstråling. Enten teratogenklasser eller bestemte teratogene stoffer kan knyttes til eksempler på defekter.
Vitamin A kan forårsake defekter i hjernen, nevrallistderivater.

Androgener. Kan gi maskulinisering av kvinnelige ytre kjønnsorganer

Anti-konvulsive midler: krampestillende osv, kan forsåke defekter i hjernen og ryggmarg.
Sedativer kan forårsake defekt i ekstremitetene, hjerte/karsystem, kranofaciale defekter, urogenitaldefekterm, defekter i fordøyelsessystemet.
Etanol: kan forårsake hjertedefekter, kranofaciale defekter, psykisk utviklingshemming, generell veksthemming.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva heter prosessen som fører til dannelsen av de tre kimlagene i Embryoet og hva heter kimlagene?

A

Gastrulering: ektoderm, mesoderm, endoderm

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Gi en oversikt over hvilke typer vev hvert av kimlagene gir opphav til.

A

Ektoderm: opphav til epidemiske og nervesystemet. Nevralistceller, som danner blant annet bindevev, benvev, bruskvev og glatt muskulatur i hode og halsregionen.

Mesoderm: opphav til dermos, ben og bruskvev, tverrstripet muskelceller, glattmuskelceller og hjertemuskelceller. På organnivå: hjertekarsystemet og lymfesystemet, nyrene og urogenitalsystemet.

Endoderm: opphav til epitel og kjertelvev i hele fordøyelseskanalen og utvekster fra denne inkl. Lunger, lever, bukspyttkjertel, urinblær.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly