Hoorcollege 10A: Wetenschappelijk onderzoek: verslag en praktijk Flashcards

1
Q

In welke publicaties wordt kennis uit onderzoek in gepubliceerd?

A

Kennis uit onderzoek gepubliceerd in=
 Wetenschappelijke publicaties (een manier om te laten hoe productief mensen zijn, wetenschap is gebaseerd op bestaand onderzoek, is het in lijn met de werkelijkheid. Meer publicaties, meer productief, veel mensen willen veel publicaties uitgeven. Wetenschappelijke publicaties rugengraat van wetenschappelijk proces).
 Rapportage praktijkgericht onderzoek (overheid is opdrachtgever en vraagt of je een oplossing hebt voor het probleem. Onderzoek is op een wetenschappelijke manier gedaan, maar het doel is anders).
 Vakpublicaties: specifieke gebruikers en beroepsgroepen (meer voor mensen die niet perse in de wetenschap zitten, al dan niet met een wetenschappelijke opleiding. op een concrete manier resultaten laten zien en aanbevelingen doen).
 Populair wetenschappelijk onderzoek: op TV, radio (bv. op Pauw of de wereld draait door).
 Conferenties: papers, posters (publicaties van conferenties nog onder voorbehoud = grijze literatuur, mensen komen daar om feedback op hun werk te krijgen. Vaak gaat zo’n stap via conferenties naar wetenschappelijke publicaties).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  1. Wat zijn de stappen voor het proces van onderzoek publiceren?
  2. Wat is valorisatie?
A
    • Stap 1: Onderzoeker(s) stuurt manuscript naar wetenschappelijk tijdschrift
    • Stap 2: Editor bekijkt artikel, zoekt reviewers (peers) (piet en annie kunnen dit beoordelen, peer review, door andere wetenschappers feedback geven en beoordelen). Dubbelblind: jij als onderzoeker krijgt nieit te horen wie jouw artikel beoordeelt.
    • Stap 3: Reviewers beoordelen artikel, geven kritiek & oordeel
    • Stap 4: Editor weegt kritiek: afwijzing, verbeteren, of meteen publiceren.
    • Stap 5: Onderzoeker, wordt afgewezen, past het aan, of is blij dat het gepubliceerd wordt.
    • Stap 6: (onderzoeker:) Revise & resubmit
  1. Valorisatie= bij vakpublicaties: onderzoek dat je uitvoerde met andere doelen, presenteer je en geef je terug aan de maatschappij, en op die manier voeg je iets toe aan de maatschappij.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kijk maar ‘artikel 1: rens vliegenhart’

A

Rens kijkt naar immigratie en integratie, maatschappelijke ontwikkelingen, parlement, media en steun voor anit-immigratiepartijen in Nederland.

Design
Wat beïnvloedt wat?
De media kan het parlement beinvloeden, het parlement kan ook de media beinvloeden.
Probleem= lastiger om het onderzoek uit te voeren, welke factoren beinvloeden welke factoren? > Asymmetrisch: wederkerig (reciprocal) verband. Zowel de media wordt verwacht het parlement te beinvloeden, als het parlement de media. Symmetrisch: niet duidelijk aangeeft wat je verwacht.

Rens moet een andere analysemethode ander design uitvoeren > longitudinaal. Eerst media > parlement en dan parlement > media bekijken.

Dataverzameling: Betrouwbaarheid & validiteit
 Meet onze zoeksleutel wel wat we zoeken? (naast asielzoekershuis wonen, maar niks te maken met de vluchtingen). > Validiteit. Betrouwbaarheid zal wel goed zijn in een automatische inhoudsanalyse (prominentie-analyse): maar de construct-begripsvalditeit is wat lastiger. Want de computer geeft je artikelen die samen gaan. Wat jij binnenkrijgt van de computer en wat jij hebt beschreven over je construct is een ander verhaal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kijk maar ‘artikel 2: Nieuwsvoorkeuren ‘allochtone en autochtone jongeren’ Gezduci & d’Haenens’

A

Cross-sectie (eenmalige meting)
 Methode: enquete onder jongeren: steekproef van scholen, enquete onder leerlingen. (scholen in west-vlaanderen niet meegenomen, door het steekproefplan: administratie die ze hadden). Scholen zijn clusters. Dus clustersteekproef. Binnen die scholen, selectie of iedereen leerlingen = getrapte steekproef. Wij selectie scholen hebben rekening gehouden mt concentratie allochtonen & onderwijsniveau. Op het moment dat je dingen weet over je populatie = gestratificeerde steekproef. De strata zijn de verschillende karakteristieken van je populatie, en die heb je ook in je steekproefkader, en dat zorgt ervoor dat op dit onderdeel representatief is. Dus gestratificeerde getrapte clustersteekproef.
 Enkelvoudige regressie: y variabele: motieven. X variabele: marokkanen en turken vergeleken met vlamingen en marokkanen vergeleken met turken.&raquo_space;> Variantieanalyse.
 Scoort de ene groep significant hoger op een motief dan de andere groep? Bij een significant verschil op basis van enkelvoudige regressie wordt een meervoudige (multivariate) regressie analyse uitgevoerd. Efficient, maar we zijn niet overtuigd dat het ook zo is in de populatie. We vergelijken die groepen en er is geen verband tussen afkomst en hoe geinteresseerd ze zijn kranten. Het zou kunnen zijn dat je controleert voor opleidingsniveau, als modertor, dan is er wel een verband.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly