Kap 12-13. Flashcards

1
Q

Vilka förmågor har det amazing nyfödda barnet?

A

Flera olika. Man har kunnat se att barn kan utmärka skillnader i synintryck, lukter och ljud. De visar också preferenser när det kommer till ansikten och röster. Alla intrycksmottagare finkalibrigas och utvecklas över det första året i barnets liv i och med att det lär sig att skilja på och välja bort saker som händer i omgivningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad innebär Piagets stadier av kognitiv utveckling?

A

Piaget menade på att barn som föds är som otränade vetenskapsmän som försöker förstå världen som den är. Han menade att deras tankesätt var annorlunda från vuxnas. I de olika stegen som han har satt upp så menar han på att ett barn växer upp, assimileras och anpassar sig till det sätt som en vuxen “ska” tänka på. I stora drag så handlar det om hur vi tar emot, bearbetar och förvaltar information. Från att vi som 1åringar bara tar in intryck genom våra sinnen till att vi när vi är tolv kan forma hypoteser och testa dem på ett effektivt och systematiskt sätt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är theory of mind, hur har man forskat om detta och när cirka utvecklas denna förmåga?

A

Man utvecklar förmågan när man är mellan 3 och 4 år gammal. Det handlar om att kunna reflektera över sina egna och människor runt ens mentala processer, så som minne. Man har testat förmågan genom att visa barn ett paket me godis, och frågat dem vad de tror finns i paketet. De har gissat godis. När forskaren öppnar lådan och det ligger pennor i istället, så blir barnet besviket. När forskaren frågar barnet vad de trodde fanns i lådan innan han öppnade den så svarar de som har förmågan “godis” och de som inte har förmågan “pennor”. Man kan alltså inte se skillnad på sina mentala processer och det som hänt tidigare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vilka sociala/emotionella förmågor har nyfödda barnet?

A

Barnet har ett par reflexer med sig redan från början. Barn börjar till exempel att suga på allt som läggs i deras mun. Man kan också se att barn till stor del föredrar att se på komplexa mönster, så som ansikten. Det kommer förmodligen för att man ska lära sig sociala kodningar i sina föräldrars ansikten, där mycket av den emotionella kommunikationen går igenom. Man kan också se att barn redan vid en tidig ålder uttrycker njutning och glädje genom leenden och ilska/sorg/frustration genom att gråta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv vad som kännetecknar olika anknytningsstilar hos barn och diskutera hur detta skulle kunna påverka anknytning och relationer i vuxen ålder.

A

Ur ett “strange situation”-perspektiv och ganska stereotypt.

Säker anknytning:
När barnet är ett år gammalt och återförenas med föräldern så söker det en fysisk kontakt. Man söker någon form av fysisk tröst och gör mycket för att behålla den fysiska kontakten.

Vid 6 år så pratar barnet mer om upplevelserna, försöker att problematisera och förstå. Man jobbar mer med intellektet än med kroppen.

Ångestundvikande anknytning:

Vid 1 år så gör barnet vad det kan för att inte interagera med sin förälder. Man svarar inte på tilltal och man försöker så gott som undvika föräldern.

Vid 6 år så undviker man interaktion med föräldern utom när det är nödvändigt. Man håller sig upptagen med leksaker och använder ofta leksaker som redskap i det undvikandet.

Anxious-resistant anknytning:

Vid 1 år så söker barnet föräldrarnas närhet och kontakt men gör motstånd när de får den. Föräldern kan till exempel inte lugna barnet ordentligt. Barnet kan visa upp en känsla och sedan gör motstånd när föräldern försöker trösta.

Vid 6 år så agerar barnet med hela kroppen i en överdriven stil sitt beroende av föräldrarna. De söker ibland närhet, men visar obehag när de får den. Man kanske snurrar sig ur kramar och så.

Oorganiserad anknytning:

Vid 1 år så kan barnet visa på motsatta beteenden, man kanske ropar på sina föräldrar och när de kommer så springer man därifrån för att komma tillbaka med en skamsen hållning. Man kan också se barn som fryser till helt och visar på tecken av att inte riktigt veta vart de är.

Vid 6 år så försöker barnet kontrollera föräldrarna genom att ta deras roll. Man kan till exempel försöka genera dem eller visa en extrem entusiasm inför att de kommer.

Alla de här anknytningsstilarna påverkar nog alla våra relationer i vuxenlivet. Individer som har haft ett mer eller mindre ohälsosamt förhållande till sina föräldrar behöver medvetandegöras om det för att kunna jobba på anknytningar till andra människor. Jag tror också att om en människa inte medvetandegör hur hen har blivit uppfostrad och hur anknytningen till ens egna föräldrar har varit, så kan det bli så att man gör likadant mot sina egna barn. Det blir en slags default som man jobbar med.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Diskutera strange situation proceduren utifrån psykologins forskningsetiska principer.

A

Man provar att ta barnet ifrån sin förälder, eller överlämna barnet till en främling. Det är såklart under kontrollerade former, men man skulle kunna argumentera för att det är oetiskt att utsätta barn för den sortens traumatiska upplevelser. Nu är det inte så att forskare separerar barn från sina föräldrar några längre stunder, och det bör inte åsamka några bestående men. Det borde alltså inte vara några problem, men det är inte oproblematiskt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Skriv en lista med tips till dig själv i föräldrarollen utifrån det som står om föräldraskapsstilar i boken.

A

Var hård men rättvis.
Sätt regler och håll på dem. Uppmuntra när de reglerna följs, i.e positiv förstärkning snarare än negativ.
Prata om känslor och jaget.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly