Beck, 1995: Kognitiv Terapi - teori, udøvelse og refleksion Flashcards

1
Q

Beck, 1995: Kognitiv Terapi - teori, udøvelse og refleksion

Hovedpointen:

A

Men de teoretiske antagelser er de samme; fejltolkning og uhensigtsmæssig tænkning er kernen i psykiske lidelser. Den kognitive terapi kan både bruges individuelt (oprindeligt lavet til) og justeres til gruppeterapi.
I terapien arbejder man med at ændre de basale tanker og antagelser, hvilket vil føre til en ændring i handlinger og følelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beck, 1995: Kognitiv Terapi - teori, udøvelse og refleksion

De 10 principper i Becks kognitive terapi:

A
  1. Princip nr. 1: kognitiv terapi baseres på en løbende formulering af patienten og dennes problemer i kognitive termer. Fokus på nuværende tankemønstre, fremskyndende faktorer ved sygdommens start og udvikling i tolkningsmønstre.
  2. Princip nr. 2: kognitiv terapi forudsætter en god terapeutisk alliance. Terapeutens grundlæggende kvaliteter: varme, empati, omsorg, oprigtig respekt og kompetence.
  3. Princip nr. 3: kognitiv terapi lægger vægt på samarbejde og aktiv deltagelse.
  4. Princip nr. 4: kognitiv terapi er målrettet og problemfokuseret.
  5. Princip nr. 5: kognitiv terapi fokuserer på nutiden. Tre omstændigheder kan dog rette blikket mod fortiden; 1) hvis patienten har et stort ønske herom, 2) hvis arbejdet ikke frembringer forandringer, eller 3) hvis terapeuten vurderer at det er relevant for at forstå hvordan og hvornår problemerne opstod.
  6. Princip nr. 6: kognitiv terapi har undervisningskarakter og er rettet mod at lære patienten at blive sin egen terapeut med hovedvægt på forebyggelse af tilbagefald.
  7. Princip nr. 7: kognitiv terapi søger at være tidsbegrænset.
  8. Princip nr. 8: kognitive terapi-sessioner er strukturerede. Den faste struktur gør den terapeutiske proces mere forståelig for patient og behandler. Og øger sandsynligheden for at patienten kan dyrke selvterapi efter endt forløb.
  9. Princip nr. 9: kognitiv terapi lærer patienter at identificere, evaluere og forholde sig til deres uhensigtsmæssige tanker og antagelser. Vha. sokratisk spørgeteknik eller guidet opdagelse.
  10. Princip nr. 10: kognitiv terapi bruger forskellige teknikker til at ændre tankegang, humør og adfærd.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beck, 1995: Kognitiv Terapi - teori, udøvelse og refleksion

Forklar den kognitive models 3 niveauer bag som forstås som bagvedliggende lidelsen:

A

Den Kognitive Model:

Ikke situationen i sig selv, men hvordan man opfatter/konstruerer hændelsen.

Termer:

  • Kerneantagelser: Globale, rigide + overgeneraliserede, dybe.
  • Automatiske tanker: Udgør overfladisk kognitionsniveau – situationsbestemt, det der går gennem hovedet i den givne situation.
  • Intermediære antagelser: Ligger mellem de to ovennævnte niveauer. Normer, regler, formodninger affødt af kerneantagelser.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beck, 1995: Kognitiv Terapi - teori, udøvelse og refleksion

Strukturen i den første terapisession

A

1) Opstille dagsorden: her socialiseres patienten ind i den kognitive terapi, og får en kortfattet begrundelse.
2) Humørtjek: udover et ugentlig subjektivt humør-tjek, skal patienten udfylde mere objektive spørgeskemaer, fx Becks depressionsskala, angstskema eller håbløshedsskala. Dette vil gøre terapeuten opmærksom på problemer, som patienten måske ikke har italesat. Hvis patienten modsætter sig at udfylde skema kan dette føjes til dagsordenen, så de kan få identificeret og evalueret automatiske tanker herom.
3) Gennemgang af patientens umiddelbare problem, identificering af problemer og opstilling af mål: terapeuten beder patienten fortælle, hvad der er sket siden sidst, derefter vendes opmærksomheden mod de specifikke problemer. Hvis der er øget risiko for selvmord, vil dette fylde mere i den første session. Terapeuten søger at gøre patienten mere aktiv i processen; ved fx at skrive ned. Nogle (fx ordblinde) vil ikke bryde sig om dette, her kan lydoptagelser være nyttige. Vigtigt at diskussionen om terapeutiske mål ikke kommer til at dominere sessionen, hvorfor patienten må arbejde videre med listen hjemme.
4) At lære patienten om den kognitive model: overordnet mål er at lære patienten at blive egen kognitive terapeut. Tanke, følelser og handlinger i situationer + blive bevidst om automatiske tanker.
5) Klienten kommer med forventninger til terapien
6) Psykoedukation om lidelsen: lære patientens om sin forstyrrelse - de fleste patienter kender deres overordnede diagnose og vil gerne have fortalt at de ikke er vanvittige. Bedst her ikke at bruge fagudtryk, men derimod sige noget mere generelt.
7) Opsummering og sammensætning af hjemmeopgaver: ligesom terapeuten foretager opsummeringer løbende under hele sessionen, har den afsluttende opsummering til formål at samle trådene og understrege de vigtigste punkter. Ydermere indbefatter det en gennemgang af de hjemmeopgaver de sammen har fastlagt.
8) Feedback: klienten får mulighed for at give feedback til terapeuten for at skabe god tillid og alliance, samt opklare eventuelle misforståelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly