Gruppdynamik Flashcards

1
Q

Wiklund Gustin (2015) lyfter fram en indelning av olika grupper enligt Bunkholdt (2004). Dessa är primärgrupp, sekundärgrupp och referensgrupp. Beskriv två av dessa och ge exempel på dessa två.

A

Primärgrupp= Föräldrar/vårdnadshavare, stor påverkan på min identitetsbildning.
Sekundärgrupp=Skolklass, utbytbara.
Referensgrupp=Sjuksköterskor, någon man ser upp till.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Att vara delaktig i en grupp innebär att anpassa sig. Det finns en skillnad mellan grupptänkande och grupptryck. Förklara skillnaden.

A

Grupptänkande är när alla strävar efter samma mål och alla är gemensamt överens om dessa mål eller beslut. Grupptryck är när någon viss individ eller flera inte håller med dem andra men känner sig påtvingade av resterande i gruppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

I gruppdynamiska sammanhang bör man vara medveten om att ju större grupp desto större risk att man har att hantera Ringelmann-effekten. Förklara vad den innebär.

A

Ringelmann-effektenär tendensen för enskilda medlemmar i en grupp att bli mindre produktiva som storleken på deras grupp ökar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Maslow är känd för sin motivationsteori från 1970, ofta illustrerad som en pyramid. Han menar att människan är fri och oberoende med förmåga att skapa och förverkliga sitt liv genom att kunna tillfredsställa de mänskliga basbehoven. Vilka är dess fembasbehov?

A
Fysiologi (mat, vatten, luft, sex)
Trygghet (säkerhet, stabilitet)
Gemenskap (kärlek, vänskap)
Självkänsla (Makt, uppskattning)
Självförverkligande (bli allt du kan vara)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly