Kapitel 1 Flashcards

1
Q

Hvad er forskellen mellem empiriske og non-empiriske spørgsmål?

A

Empiriske: Spørgsmål, som vi kan få et klart svar til gennem viden og fakta.

Non-Empiriske: Spørgsmål, som ikke har et klart svar baseret på viden og fakta. Spørgsmålet vil ofte have forskellige svar, afhængigt af hvem man spørger, og en mening er ikke altid bedre end en anden. Nogle gang er der ikke engang et svar til spørgsmålet. Kan også kaldes filosofiske spørgsmål.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvordan kan man opdele filosofiske spørgsmål?

A

De praktiske, som har med beslutninger at gøre. Det kunne for eksempel være, om man stadig skal prøve at overtale en patient om en behandling, hvis patienten er imod behandlingen.

De teoretiske har ikke med beslutninger at gøre, og kan oftest ikke besvares. Det kunne være “hvad eksisterede før universet” og lignende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kan filosofiske spørgsmål være empiriske?

A

De filosofiske spørgsmål, både praktiske og teoretiske, kan både være empiriske og non-empiriske. Afhængigt af spørgsmålet, kan kategorierne blandes lidt.

Et praktisk empirisk ville f.eks. være: Kan vi afhjælpe patienten med hans livsstils problemer?

Ja, vi kan ihvertfald forsøge at tale med patienten om problemerne med hans livstil, evt råde patienen til at spise sundere og dyrke mere motion, samt ryge mindre.

Et praktisk non-empirisk spørgsmål vil f.eks. være: Skal vi prøve at overtale patienten om at blive opereret, hvis det kan forbedre deres livskvalitet gevaldigt, selvom patienten selv mener at de ikke har lyst til operationen?

Nogle læger vil sige “JA”, dette vil være en kæmpe gavn for patienten, så vi skal forklare patienten om hvordan gavnen af operationen klart vil være større en den risiko patienten tager.

Andre vil sige “NEJ”, hvis patienten ikke vil have operationen, så er det deres valg, og det skal vi ikke ændre på. Selv hvis operationen er gavnlig, så skal den ikke påtvinges på en der ikke vil have den.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly