Kap 9 Næringsstruktur og sysselsetting Flashcards

1
Q

Gjør rede for næringstruktur og sysselsetting?

A

Med næringsstruktur mener vi sammensetningen av næringslivet, det vil si hvordan de sysselsette fordeler seg på ulike næringer.

Primærnæring:
Primærnæring er næring som Jordbruk, fiske og skogbruk. De utnytter naturressursene dirkete ved å produsere mat og mange andre varer vi trenger fra jord og vann, fra vegetasjon og dyreliv. Selv om kun tre prosent av norges yrkesaktive befolkning er knyttet til dette er det utrolig viktig for samfunnet vårt.

Sekundærnæring:
Sekundærnæring mener vi bergverk, olje, gassutvinning og anleggsvirksomhet. Denne virksomheten gir kun 20 prosent av den yrkesaktive befolkningen sysselsatt.

Tertiærnæring:
Dette er det samme som tjeneste ytende næringer eller servicenæringer. Undervisning, helse, varehandel og bankvesen. Her er rundt 80 prosent av den yrkesaktive befolkningen sysselsatt.

Kvartærnæring:
kvartærnæringen, arbeider med informasjon og kunnskap.

Industrialiseringen ført til økt spesialisering og høyere utdannelse. Dette har igjen ført mer spesialisering og utvikling av mer og mer avansert teknologi. Dagens samfunn, særlig her i den vestlige verden, har utviklet seg i retning av å bli et kunnskaps-­‐ og informasjonssamfunn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly