Ideologier på 1800-tallet Flashcards

1
Q

Forklar politisk liberalisme

A

Dreide seg primært om næringsliv og marked, men også om politiske institusjoner, rettigheter, makt og styringsspørsmål. Liberalistene sto for frihet og likhet. ønsket valgte nasjonalforsamlinger som kunne vedta lover og bevilge penger. Rettssikkerhet, trosfrihet, ytrings- og pressefrihet samt forsamlingsfrihet. var mot enevelde og overklassens privilegier. Liberaler var gjerne forretningsmenn, industriherrer, advokater, journalister mm. de mente imidlertid at stemmeretten skulle være begrenset til rike samfunnsborgere. endret seg senere og utviklet to retninger: stemmerett for menn av alle klasser. andre mente at det måtte sosiale reformer til og disse ble kalt sosialliberalister. “markeds liberalisme)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Forklar Nasjonalisme

A

Nasjonalisme er en ideologi som dyrker og fremhever nasjonalt fellesskap. en nasjon- på tvers av skillelinjer. fellestrekk som: språk, religion, historie, politiske insitusjoner. 1800-tallets nasjonalister ønsket en egen stat for å bedre nasjonens felleskap og styrke interesser og ære utad.

Nasjonalismen i 1800-tallet grep et stort antall folkeslag. hjalp til med integreringen innenfor rammen av en ny stat. Italia og Tyskland er eksempler.

Nasjonalismen var preget av tre nye strøminger i de siste tiår av 1800-tallet:

Rasisme: Deler mennesker inn i raser og mener at den ene rasen står over andre. tyskere mente at den germanske rasen/ariske var over den slaviske.

Sosialdarwinismen: “survival of the fittest” de mente at det foregikk en kamp også mellom folk og nasjoner. noen klarer å overleve, mens andre er dømt til undergang.

Imperialismen: kombinerer nasjonalisme, rasisme, sosialdarwinsme og peker mot fascisme etter første verdenskrig

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Forklar Sionisme

A

En særegen form for nasjonalisme, som oppsto landt jødene. Jødene hadde ingen eget fedreland og de var spredt rundt om på kloden. 5 mill omtrent halvparten av alle jøder, bodde i de vestlige delene av det russiske imperiet. I jødisk religion, historie og kultur er det historiske landet israel og folket en viktig del. jødiske nasjonalister gikk inn i området som senere ble kalt palestina fo å skape sitt fedreland der. Sionismen oppsto fordi det var et voksende jødehat mot slutten av 1800.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Forklar Sosialisme

A

En arbeiderklasse vokste fram fra den industrielle revolusjonen. Mot slutten av 1800 dannet arbeidere fagforeninger som kjempet for høyere lønninger og bedre arbeidsforhold. Arbeiderpartier ble stiftet som slåss for arbeiderens rettigheter og status i samfunnet. foreningene og arbeiderpartier ble fundamenfusammenfundamentet av sosialismen. de ønsket stemmerett, de mente at samfunnet var urettferdig med stor sosial og økonomisk ulikhet. Kapitalistene hadde for mye makt. ønsket sosial og økonomisk likhet og ny samfunnsreform.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Forklar Konservatisme

A

Det var en politisk retning som var en reaksjon på den franske revolusjonen. Den britiske filosofen og politikeren Edmund Burke regnes som grunnleggeren av Konservatismen. Burke kritiserer opplysningsmennenes filosofier om den menneskelige fornuft. opptatt av samfunnets naturlige utvikling. forbedre for å bevare samfunnet. Ja, til monarkiet. Nei, til likestilling. aristokratiet og kulturell kapital viktig. fri handel innenfor visse rammer

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly