Demokratiseringen av norge 1814 Flashcards

1
Q

Hvordan ble Danmark-norge trukket inn i napoleonskrigene og hvorfor ble krigene en katastrofe for Norge?

A

britene fryktet at den dansk-norske krigsflåten skulle havne i hendene på Napoleon, de krevde at nøytrale danmark enten skulle gå i krig mot franskmennene eller utlevere krigsflåten. Danskene avslo og britene bombet københavn i hele fem døgn som resulterte i at danskene kapitulerte. Britene seilte hjem med den dansk-norske flåten. Dette betydde slutten på nesten hundreårs fredsperiode for danmark-norge, som sluttet seg til Napoleon i en allianse mot storbritannia.

Dette førte til at danmark-norge ble tvunget til å delta i fastlandsblokkaden av storbrittania. Britene sperret av skipsfarten i nordsjøen og skagerak i respons.

Dette ble en katastrofe for Norge, fordi: Norske skip ble beslaglagt i britiske havner og på havet. 5000 norske sjøfolk ble fanget.

mer enn tredjeparten av den norske flåten ble tatt av britene

De viktigste eksportnæringene som fiske og trelast ble fullstendig lammet. dansk korneksport stoppet også opp

Det ble hungersnød i norge de var avhengig av kornet fra Danmark. Kornavlingene sviktet også.

dette resulterte i motsetninger mellom danmark og norge. det ble stadig sterke kritikk mot det danske styret.

ble tatt ut ordre for en egen norsk utenrikspolitikk

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva gikk Kieltraktaten ut på?

A

Kieltraktaten var en fredavtale signert 15 januar 1814. Danmark avstår norge til kongen av Sverige (Karl Johan) og hans etterfølgere med full eiedomsrett, men at Norge skulle bestå som en selvstendig stat i unionen. Så norge skulle ikke bli en del av den svenske staten men inngikk en personalunion. en politisk union mellom to selvstendige stater med en felles konge. Kielfreden møtte mye motsstand hos nordmennene. Den danske kongen Kristian Fredrik gikk inn for å mobilisere flest mulig nordmenn for tanken om et fritt og selvstendig norge.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvordan stilte de ulike grupperingene i Eidsvoll seg til spørsmålet om en svensk-norsk union?

A

Det hersket dype motsetninger innad i riksforsamlingen. det var totalt 112 representanter som møttes på Eidsvoll. De skulle utarbeide norges første grunnlov. Det hersket store uenigheter mellom de som ønsket å føle kristian fredrik å ønsket et fritt norge. disse kalte seg for selvstendighetspartiet. Mostanderne kalte dem for danskepartiet. Partiets ledere var: Christian magnus falsen og professor georg svederup.

Motstanderne var svenskepartiet/unionspartiet, ledet av Herman Wedel Jarlsberg. Wedel var tilhenger av en union med sverige. Han vurderte også unionen som et resultat av kieltraktaten. han ønsket ikke å gjøre opprør mot den, siden stormaktene mest trolig ville gå inn for den.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Nevn noen viktige punkter i grunnloven av 17.mai 1814

A

etter bare 40 dager var grunnloven klar. representantene møttes for å velge Kristian Fredrik som konge. Unionspartiet forsøkte å vri seg unna kongevalget. De ga seg tilslutt, siden grunnlovsarbeidet ikke ville bli fullført uten. Kristian Fredrik ble valgt enstemmig av alle de 112 representantene. Grunnloven var preget av montesquieus prinsipp om maktfordeling.

Utøvende makt lå hos kongen og regjering. Kongen kunne velge sine statsråder uavhengig av stortinget. Men de var pålagt å styre etter norsk lov.

den lovgivende makt lå hos storinget . i tillegg til å vedta lover skulle de ha rett til å pålegge folket skatter og avgifter.

den dømmende makt ble lagt hos domstolene, ed høyesterett som øverste myndighet. Grunnloven åpnet opp for at mange borge fikk stemmerett og mulighet for å bli valgt inn i stortinget.

Grinnlovens bestemmelser for vern av enkeltpersoners ble vedtatt enstemmig. vi hadde trykkefrihet men ikke religionsfrihet da jødene og jesuittene ble nektet adgang og all annen religion enn kristendommen ble forbudt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvorfor kan vi si at en ny norsk stat ble grunnlagt i 1814?

A

Eneveldet ble avskaffet og erstattet av et konstitusjonelt monarki. Vi ble regnet som en selvstendig norsk stat siden vi fikk sentrale organer som forbindes med det. Nasjonalforsamling, egen regjering, eget rettssystem, egen nasjonalbank, valuta og egen hær/marine. Najonalfølelsen ble også styrket for borgere

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva er en embetsmann?Hvilken posisjon hadde disse i det poltiske systemet?

A

De var en del av det næringsdrivende borgerskapet i byene. De var en elite som hadde fått bøndene med seg og kom til å dominere demokratiet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly