RÄNTERELATERADE DERIVATINSTRUMENT Flashcards

1
Q

RÄNTERELATERADE DERIVATINSTRUMENT

A

Räntederivat används bl.a. för att förändra eller skydda räntan på ett lån utan att behöva förändra villkoren på det underliggande lånet. Avseende vissa derivat bl.a. optioner och swapoptioner finns en hävstångseffekt vilket innebär att det relativa värdet vid en investering i en option kan påverkas mer än det relativa värdet av en investering i det underliggande ränteinstrumentet när det underliggande ränteinstrumentets värde stiger eller faller.
Vid affärer i vissa räntederivat krävs att du ställer säkerheter och i takt med att priset på den underliggande tillgången förändras ändras även säkerhetskravet. Räntederivat handlas vanligtvis inte på en börs.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

FRA (Forward Rate Agreement)

A

Är en räntetermin avseende framtida tre månaders STIBOR (Stockholm Interbank Offered Rate). FRA kontant avräknas som regel på slutdagen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ränteswappar

A

Innebär att parterna kommer överens om att byta betalningsströmmar och därmed risker med varandra exempelvis att erlägga betalningar till varandra beräknade på fast respektive rörlig ränta. En swap är alltid ostandardiserad och därmed onoterad (OTC).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Overnight Index Swap

A

Är ett ränteinstrument som har lång löptid, men som har samma ränta som overnight-räntan (ex. Stibor T/N-räntan). Instrumentet är en ränteswap där overnight-räntan byts mot en fas OIS-ränta. Bank 1 får t.ex. en fast ränta av bank 2, vilket kallas för swappens fasta ben. Bank 2 får en ränta som motsvarar overnight-räntan av bank 1, vilket kallas för swappens rörliga ben. Swappens ränteben beräknas med hänsyn till ränta-på-ränta effekt och betalas vid förutbestämda tillfällen efter nettning mot det fasta räntebenets belopp.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly