AKTIERELATERADE INSTRUMENT Flashcards

1
Q

Stamaktier

A

De flesta aktier på börsen är stamaktier. Det är ordinarie aktier som utgivits i samband med skapandet av bolaget för att skaffa fram ursprungligt aktiekapital. Kan också vara aktier som tillkommit vid nyemission av flera stamaktier. Har ingen förtur vid utdelning och likvidation som däremot preferensaktier har.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Preferensaktier

A

Har oftast förtur (preferens) vid utdelning. Har också företräde vid likvidation upp till aktiens nominella värde. Kan sakna rösträtt. Har likheter med en obligation då utdelningen oftast inte får överstiga en viss gräns. När denna gräns uppnåtts påminner aktien om en obligation, då utdelningsgränsen ibland kopplas till en officiell ränta som varierar. Preferensaktier kan också vara inlösbara på bolagets begäran.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Förlagsaktie

A

Förlagsaktier kan användas till att späda ut fientligt inställda ägares innehav genom att emittera aktierna till gynnsamt inställda ägare. Förlagsaktier saknar ofta rätt till vinstutdelning, har ofta sämre rösträtt samt kan lösas in av ägaren, bolagets styrelse eller stämman vid önskemål (varvid aktiekapitalet minskar).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Skillnaden mellan A- och B-aktier

A

A har högre antal röster än B-aktier. Dessa aktier har också vanligtvis lägre omsättning på börsen och kan då vara svårare att sälja.
B har lägre antal röster än A-aktier, ofta 1/10 röst av en A-aktie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Teckningsrätter

A

Är ett värdepapper som ger innehavaren rätt att teckna aktier vid en nyemission, dvs. att innehavaren av teckningsrätterna erbjuds att köpa ett visst antal aktier i ett företag till ett givet pris på en given tidpunkt i framtiden. Priset på de nyemitterade aktierna är vanligtvis lägre än motsvarande marknadspris, och syftar till att attrahera nytt kapital till företaget. Om priset i samband med nyemissionen vore lika stort som marknadspriset, skulle aktieägarna lika gärna kunna köpa motsvarande mängd aktier i finansmarknaden (till exempel över börsen), vilket inte skulle generera något nytt kapital till företaget.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Konvertibler

A

En konvertibel är en skuldförbindelse som har getts ut av ett aktiebolag mot betalning och som ger innehavaren en rätt eller skyldighet att helt eller delvis byta sin fordran mot aktier i bolaget (konvertering). Det finns tvingande konvertibler vilka kännetecknas av att det alltid föreligger skyldighet att konvertera. Konvertering kan i dessa fall göras på begäran av antingen konvertibelinnehavaren eller företaget. Om konvertibeln inte omfattas av konverteringsskyldighet, finns alltid möjligheten att få tillbaka sina utlånade pengar när skulden förfallit till betalning, om man inte innan dess valt att konvertera till aktier. Det kan vara så att företagets aktier inte är så mycket värda vid tiden för konvertering. Då kan det vara mer fördelaktigt för innehavaren av konvertibeln att få tillbaka sitt lån istället för att konvertera till aktier. En konvertibel kan vara ställd till en viss person, till innehavaren eller till “viss man eller order”. Den kan alltså utgöra antingen ett enkelt eller löpande skuldebrev. Ett företag får inte besluta om att emittera konvertibler innan företaget är registrerat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly