דיני_תאגידים_2024_12_19_060043 Flashcards
(430 cards)
מהי ההגדרה של חברה ציבורית ומה מבדיל אותה מחברה פרטית?
חברה ציבורית היא חברה שהמניות שלה נסחרות בבורסה, בעוד חברה פרטית היא חברה שהמניות שלה אינן נסחרות בבורסה. כפי שמצוין בעמ’ 3: “בקורס נדבר על שני סוגים של חברות: )1( חברה פרטית: חברה שהמניות שלה אינן נסחרות בבורסה )2( חברה ציבורית: חברה שהמניות שלה נסחרות בבורסה”. ההבדל המהותי בין סוגי החברות משפיע גם על הרגולציה החלה עליהן, כפי שנכתב: “דיני החברות מתפצלים; ישנם כללים שנוגעים רק לחברות ציבוריות ואילו ישנם כללים הנוגעים רק לפרטיות”
מהו התפקיד המרכזי של דיני החברות במשק המודרני?
התפקיד המרכזי של דיני החברות הוא לפתור ניגודי אינטרסים בין השחקנים המרכזיים בסביבת החברה העסקית. “התפקיד המרכזי של דיני החברות הוא לפתור ניגודי אינטרסים בין השחקנים המרכזיים בסביבה של החברה העסקית. אם לא נפתור את ניגוד האינטרסים באמצעות חקיקה מתערבת, החברה העסקית לא תוכל לתפקד”. בעבר, התפקיד היה שונה, כפי שנכתב: “בעבר, התפקיד של דיני החברות היה הגישה שחברה היא פקעת של חוזים”, אך כיום המטרה היא להסדיר את היחסים בין כל הגורמים המעורבים בחברה(עמ’ 4)
מהם שלושת ניגודי האינטרסים המרכזיים בדיני החברות?
ישנם שלושה ניגודי אינטרסים מרכזיים: “1. בין בעלי המניות לנושים - בעיה רוחבית אופקית 2. בין בעלי המניות לבין המנהלים - בעיות קשות מאוד; ניגוד אינטרסים חריף 3. בין בעלי המניות ובין עצמם - בעיה אנכית”. חשיבות הטיפול בניגודי אינטרסים אלה נובעת מכך שללא פתרונם, החברה העסקית לא תוכל לתפקד כראוי ואף אחד לא ירצה להשקיע בה. (עמ’ 4)
מדוע קיים מתח בין בעלי המניות לבין הנושים?
המתח נובע מהאינטרסים המנוגדים של שני הצדדים.5: “בין בעלי המניות לבין הנושים יש אינטרס הופכי; המתח ביניהם נובע מכך שבעלי המניות מעוניינים תמיד ברמה מסוימת של סיכון עסקי”. בעלי המניות מעוניינים בסיכונים שיכולים להגדיל את רווחיהם, בעוד שהנושים מעוניינים בהחזר בטוח: “האינטרס של הנושה הוא שבסוף תקופת ההלוואה החברה תחזיר לו את הקרן+ ריבית. הרווח של הנושים הוא הריבית… הבנק לא רוצה סיכונים והוא לא מרוויח מהם כמו בעלי המניות”(עמ’5)
מהי בעיית הנציג האופקית והאנכית?
בעיית הנציג האופקית מתרחשת בין בעלי המניות לבין עצמם: “החשש הוא שמי שיש לו שליטה ינהל את החברה לטובתו שלו ועל חשבון בעלי המניות האחרים”. בעיית הנציג האנכית, היא כאשר “המנהלים של החברה יפעלו לטובתם שלהם ולא לטובת החברה, המשקיעים והנושים”. שתי הבעיות נובעות מאותו חשש בסיסי - שמי שמנהל את רכושו של אחר ינהל אותו לטובתו האישית(עמ’6)
מהי חשיבות דיני החברות להתפתחות הכלכלה המודרנית?
דיני החברות הם “המנוע של הכלכלה המודרנית ולולא הם, הכלכלה הייתה ‘פרימיטיבית’”. יובל נח הררי מדגיש זאת באומרו כי “חברה עסקית היא אחת ההמצאות הגאוניות ביותר של תולדות האנושות והחשיבה המופשטת של בני האדם”. לדעת פרופ’ פישמן, “דיני התאגידים הם המנוע של החברות”
מהו תפקיד החקיקה המתערבת בדיני חברות?
החקיקה המתערבת נועדה למנוע כשל שוק: “אם זה ישאר ללא מסגרת, כחלק מכללי המשחק החופשי, הבנקים יעלו את הריבית. אם תהיה עליה בריבית לא תהיה הזרמת כספים לשוק יהיה מחנק באשראי נהיה במיתון כשל שוק”. חוק החברות מציע “עסקת שיווי משקל מוצעת” שמטרתה “לייעל את השוק החופשי בכך שמכוון אותו לפתרונות מאוזנים” (עמ’ 5)
כיצד מתמודד שוק המנהלים עם בעיית הנציג?
בתרבות העסקית האמריקאית קיימת תפיסה של סירקולציה ניהולית: “מנכ”ל מתיישב על הכסא, גם אם אין לו את זה בחוזה - קדנציה של 4 שנים”. ההיגיון הוא ש”המנהלים לא ישתוללו ולא יעלו את המשכורת של עצמם כי אחרי שהם יסיימו את הקדנציה הם לא יצליחו למצוא עבודה. עמ’ 6
מהי משמעות פער המידע בהקשר של בעיית הנציג?
“ככל שפער המידע גדל, כך גדל עמו החשש לבעיית הנציג”. כדי להתמודד עם בעיה זו, “חוק החברות מכניס גורמי ביניים שמפקחים על המנהלים, כמו למשל רואי חשבון עבור בעלי המניות… להגביר את הפיקוח ואת היכולת של בעלי המניות בכדי לדעת שמישהו שואל את השאלות שהם ‘לא יודעים לשאול’ (עמ’ 6)
מהו היתרון המרכזי של חברה כצורת התאגדות עסקית?
החברה היא “הכלי שהוציא אותנו לשוק המודרני” והיא “המנוע של הכלכלה”. יתרונה המרכזי הוא ביכולת לגייס הון מהציבור תוך שמירה על ניהול מקצועי, “כאשר החברה רוצה לגייס כסף היא מנפיקה מניות לציבור שלא מעוניין להתערב בניהול. יתרון נוסף הוא הניהול המקצועי של החברות”
מדוע פיזור סיכון הוא אסטרטגיה חשובה לבעלי מניות?
“אפשרות נוספת הינה פיזור סיכון; לקחת סכום מסוים ולחלק אותו בין מניות שונות. כן מי שקונה מניות תמיד מעוניין בסיכון כלשהו. כאשר אדם משקיע במניות טווח הרווחים שהוא חושב עליו נע בין 0 עד אין סוף”. פיזור הסיכון מאפשר למשקיע להקטין את הסיכון הכולל של תיק ההשקעות שלו תוך שמירה על פוטנציאל לרווחים
מהם שלושת ניגודי האינטרסים המרכזיים בדיני חברות ומה מאפיין כל אחד מהם?
- בין בעלי המניות לנושים (בעיה רוחבית אופקית): המתח נובע מרצון בעלי בעלי מניות המיעוט המניות לקחת סיכונים לעומת רצון הנושים בהחזר בטוח. 2. בין בעלי המניות למנהלים (בעיית נציג אנכית): נובע מההפרדה בין בעלות לשליטה וחשש שמנהלים יפעלו לטובתם ולא לטובת החברה. 3. בין בעלי המניות לבין עצמם (בעיית נציג אופקית): חשש שבעל שליטה ינהל את החברה לטובתו על חשבון בעלי מניות המיעוט
מהי בעיית הנציג האופקית בין בעלי המניות עצמם ומדוע היא נחשבת חמורה במיוחד?
בעמ’ 6 מוגדרת כ”ניגודי האינטרסים החריפים ביותר, שאם לא נפתור אותם אף אחד לא יסכים להיות בעל מניות”. הבעיה נוצרת כאשר בעל שליטה (מעל 50%) “ימנה דירקטורים שיהיו לטובתו” ו”החשש הוא שמי שיש לו שליטה ינהל את החברה לטובתו שלו ועל חשבון בעלי המניות האחרים”
מהם שלושת ניגודי האינטרסים המרכזיים בדיני חברות ומה מאפיין כל אחד מהם?
בין בעלי המניות לנושים (בעיה רוחבית אופקית): המתח נובע מרצון בעלי המניות לקחת סיכונים לעומת רצון הנושים בהחזר בטוח, בין בעלי המניות למנהלים (בעיית נציג אנכית): נובע מההפרדה בין בעלות לשליטה וחשש שמנהלים יפעלו לטובתם ולא לטובת החברה, בין בעלי המניות לבין עצמם (בעיית נציג אופקית): חשש שבעל שליטה ינהל את החברה לטובתו על חשבון בעלי מניות המיעוט
כיצד מתבטאת ההפרדה בין אישיות החברה לאישיות המנהלים שלה?
עקרון האישיות המשפטית הנפרדת. זה מתבטא בכך שכאשר המנהל של החברה מייצר את הרצון האנושי לחברה, יש הכפלה של שני מוקדי רצון נפרדים ועצמאיים. המנהל לא מרוקן את רצונו שלו לתוך החברה אלא נשאר גם עם רצון נפרד. “האישיות המשפטית הטבעית עומדת מאחורי האישיות המשפטית המלאכותית. עפ”י דיני החברות, המנהל של החברה, כשהוא מייצר את הרצון האנושי לחברה-יש לו הכפלה של רצון. הוא לא מרוקן את רצונו שלו לתוך החברה אלא יש הכפלה של שני מוקדי רצון נפרדים ועצמאיים.” (עמוד 8)
מדוע בית הלורדים קיבל את טענת סלמון בפס”ד Salmon v. Salmon?
בית הלורדים רצה לתת סיגנל חשוב לכלכלה האנגלית לקדם חברות. “פסק דין זה נתפס כמכונן בכלכלה העולמית. בית הלורדים, מסוף המאה ה-19 ועד סוף המאה ה-20 רואה עצמו כמכווין התנהגות ברמת המאקרו, ופחות עניין אותו הצדק בין הצדדים.” (עמוד 8).
מהו עקרון האחראיות המוגבלת לגבי אחריותם של בעלי המניות בחברה?
עקרון הגבלת האחריות או עקרון האחריות המוגבלת קובע כי בעלי המניות בחברה אינם אחראים באופן אישי לחובות החברה. החברה לבדה אחראית לחובותיה.
מה לומדים מהשוואת פסיקת בית הלורדים בפס”ד Salmon v. Salmon לעומת פסיקת בית המשפט העליון בישראל?
בית הלורדים בפס”ד Salmon v. Salmon שם דגש על הכוונת התנהגות ברמת המאקרו כלכלית, בעוד בית המשפט העליון בישראל שם דגש רב יותר על עשיית צדק נקודתי בין הצדדים. “בית הלורדים, מסוף המאה ה19- ועד סוף המאה ה20- רואה עצמו כמכווין התנהגות ברמת המאקרו, ופחות עניין אותו הצדק בין הצדדים. לעומת זאת, בית המשפט העליון בישראל רוצה לעשות צדק נקודתי בין הצדדים.” (עמוד 8-9).
כיצד חוק החברות מגדיר את המונח חברה?
ס’ 4 לחוק החברות מגדיר כי חברה היא אישיות משפטית הכשרה לכל זכות, חובה ופעולה המתיישבת עם אופיה וטבעה כגוף מאוגד. המחוקק כתב בחוק סטנדרט ולא עשה רשימה של מה מותר ומה אסור. “על פי חוק החברות חברה היא “חברה שהתאגדה על פי חוק זה” … המחוקק קובע בסיפא של ס’ 4 לחוק החברות שחברה היא אישיות משפטית כשרה לכל זכות, חובה ופעולה המתיישבת עם אופיה וטבעה כגוף מאוגד. לכן המחוקק כתב סטנדרט בחוק ולא עשה רשימה של מה מותר ומה אסור.” (עמוד 7).
כיצד מגדיר חוק החברות מתי מתחילה האישיות המשפטית הנפרדת של חברה?
ס’ 5 לחוק החברות קובע כי האישיות המשפטית הנפרדת של חברה מתחילה מרגע התאגדותה.
מהם סוגי האישיות המשפטית הקיימים לפי הטקסט וכיצד הם מתחלקים?
ישנם שני סוגים עיקריים: “אישיות משפטית טבעית היא בני אדם- יש להם זכויות וחובות מעצם זה שהם בני אדם”, לעומת “אישיות משפטית מלאכותית- אישיות שהחוק הכיר בה גם כאישיות משפטית. היא לא קיימת בעולם המציאות אלא הומצאה ע”י המחוקק”. המיון השני מבחין בין “אישיות משפטית כללית היא אישיות שכשרה לכל זכות וחובה” לבין אישיות משפטית מוגבלת שיכולה לבצע רק “פעולות ספציפיות בלבד”.
כיצד מגדיר פס”ד סלמון את האישיות המשפטית של החברה ומה משמעות הדבר?
לפי פס”ד סלמון, חברה היא אישיות משפטית נפרדת מבעליה וממנהליה. המשמעות היא שכאשר יש לחברה חובות, החובות הם של החברה בלבד. כפי שמצוטט בטקסט: “פס”ד סלמון קבע שחברה היא האישיות משפטית נפרדת מבעליה וממנהליה, כאשר יש לחברה חובות, החובות הן של החברה בלבד.”
מהי מנייה וכיצד היא משקפת את המעבר מדיני הקניין הישנים לדיני הקניין המודרני?
מנייה היא התחייבות חוזית המשקפת את הזכויות והחובות שיש לבעליה בחברה. כפי שמצוין בטקסט: “הרעיון הוא להיפרד מדיני הקניין הישנים ולעבור לדיני הקניין המודרני. הקמת חברה, שהיא אישיות משפטית נפרדת וכל אחד מהשותפים יעביר את הנכסים שבבעלותו לחברה. בתמורה, השותפים יקבלו התחייבות חוזית שנקראת מנייה”.
כיצד מחושב הערך השיורי של המנייה ומה משמעותו?
הערך השיורי מחושב על פי הנוסחה: נכסים פחות התחייבויות חלקי מספר המניות.