ÄI01 Flashcards
(12 cards)
Uutinen
ytimekäs, faktoihin keskittyvä teksti, joka on neutraali ja toteava. Aiheena äkillinen tapahtuma tai pitkän ajan muutos. Tärkein asia kerrotaan otsikossa ja leipätekstissä. Käydään yleensä läpi uutiskysymykset. Lopussa käydään läpi yksityiskohtia.
Uutiskysymykset
missä, kuka, milloin, miksi, miten, ja millä seurauksilla.
Uutiskriteerit
ajankohtaisus, merkityksellisyys, voimakkuus, poikkeuksellisuus ja läheisyys. Mitä suurempaa joukkoa uutinen koskee sitä todennäköisemmin se ylittää uutiskynnyksen. Lisäksi toimittajat tarttuvat herkemin negatiivisiin uutisiin. Ne voivat heijastaa eriarvoisuutta.
Artikkeli
Yleisnimitys uutista laajemmille tietojutuille. Se on toteava ja asiallinen, mutta rakenne ei ole sama kuin uutisessa. SE ei aina situodu ajankohtaisuuteen.Niissä käytetään usein muita aineistoja, esim. haastatteluja ja tilastoja. Niissä on usein näkökulma tai väite, joka ilmenee otsikosta tai ingressistä.
Reportaasi
Lähellä artikkelia, mutta siinä kuvaaja ja kirjoittaja menevät paikan pääle ja siinä kuvaillaan havaintoja. Perustuu faktoihin, mutta siinä voidaan käyttää kaunokirjoituksen piirteitä.
Henkilöjuttu
Perustuu henkilön haastatteluun ja taustatietoihin. Tavallisimmin siinä vuorottelee haastattelusitaatit ja kertovat osiot.
Kommentti
Heti uutisen alussa toimittajan näkökulmakonteksti. Uutinen on neutraali, mutta kommentti antaa toimittajan mielipiteen.
Uutisanalyysi
tai pelkkä analyysi on laajempi teksti, joka oi ilmestyä uutisen kanssa tai myöhemmin. Se voi selittää uutisen taustaa, miettiä sen merkitystä tai ennustaa. Siinä ei yleensä ole mielipidettä.
Kolumni
itsenäinen kantaa ottava teksti, jossa voidaan käyttää värikkäämpää kieltä kuin uutisessa. Siinä on yleensä yksi mielipide.
Pakina
Muistuttaa kolumnia, mutta se on vapaampi ja siinä ilmaistaan mielipide suoraan.
Arvio
arvostelu tai kritiikki, joka naalysoi tai kritisoi esim. esitystä tai tuotetta.
Mielipidekirjoitus
Yleisönosastokirjoitus on lehdessä julkaistava lyhyt teksti, jossa kerrotaan mielipide.