Aktiveringssystem Flashcards

1
Q

Nämn de 4 viktiga punkterna om aktiveringssystem

A
  1. Aktiveringssystemen reglerar aktiviteten i olika delar av hjärnan och kroppen. De kan öka eller minska aktiviteten beroende på de krav och stimuli som vi utsätts för.
  2. De använder signalsubstanser (neurotransmittorer) som budbärare för att överföra information mellan neuroner. De vanligaste neurotransmittorerna i dessa system inkluderar acetylkolin, dopamin, noradrenalin och serotonin.
  3. De olika aktiveringssystemen har olika funktioner. Till exempel är dopaminerga systemet kopplat till belöning och motivation, medan noradrenerga systemet är involverat i stressrespons och vakenhet.
  4. Aktiveringssystem baseras på transmittorsystem.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
1
Q

Vad är ett aktiveringssystem?

A

Ett nätverk av nervceller (neuroner) och signalsubstanser (neurotransmittorer) som är ansvariga för att reglera och kontrollera olika aspekter av vårt beteende, vårt mentala tillstånd och vårt fysiologiska svar på olika situationer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är skillnaden på ett aktiveringssytem och ett transmittorsystem?

A

Aktiveringssystem brukar vara mer övergripande och involverar flera transmittorsystem som arbetar tillsammans för att reglera olika aspekter av beteende, känslor och fysiologi

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Nämn 4 av de vanligaste transmittorsystemen

A
  1. Cholinergt system (acetylkolin): Detta system är ansvarigt för att överföra signalsubstansen acetylkolin i hjärnan. Acetylkolin är involverat i många funktioner, inklusive minne, inlärning och muskelkontroll.
  2. Dopaminergt system: Dopamin är en neurotransmittor som är kopplad till belöning, motivation och rörelsekontroll. Störningar i detta system kan vara kopplade till sjukdomar som Parkinsons sjukdom och schizofreni.
  3. Noradrenergt system: Noradrenalin, eller norepinefrin, är en neurotransmittor som spelar en viktig roll i kroppens “kamp eller flykt” -reaktion. Den påverkar uppmärksamhet, vakenhet och stressrespons.
  4. Serotonergt system: Serotonin är en neurotransmittor som påverkar stämningsläge, sömn och aptit. Det är kopplat till sjukdomar som depression och ångest
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly