Algorithmische bestuurlijkheid Flashcards

1
Q

Fase 1 in algorithmische bestuurlijkheid

A

Het verzamelen en geautomatiseerd opslaan van ongefilterde massaddata. Data is beschikbaar in massale hoeveelheden en wordt verzameld door overheden, prive bedrijven en wetenschappers. Individuen delen hun data op internet. Data wordt opgeslagen, zonder enige voorspelling over hoe deze verzameling zal worden gebruikt. De drie grote tech bedrijven die data verzamelen zijn: Facebook, Google en Amazon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Fase 2

A

Het verwerken van data en de productie van kennis.
Fase van datamining; het geautomatiseerd verwerken van de big data om correlaties ertussen te identificeren. Mondt uit in de productie van kennis. De informatie is in deze fase niet gesorteerd. Er wordt geen gebruik gemaakt van een voorafgaande hypothese. Het doel is op basis van de data hypothesen te genereren. Het resultaat is kennis die rechtstreeks uit de realiteit zelf lijkt op te reizen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Fase 3

A

Inwerken op het gedrag.
Er is onderscheid in informatie op individueel niveau. Kennis wordt geproduceerd door profilering: dat wil zeggen correlaties of patronen die zijn ontdekt in grote hoeveelheden informatie worden gebruikt om mensen te identificeren of the representeren.
Deze informatie is niet toegankelijk voor een individu, maar wordt toegepast op het individu om kennis of voorspellingen over diens voorkeuren te genereren. Dit kan invloed hebben op je krediet bij de bank, de priijs die je moet betalen voor een verzekering, en de suggesties voor aankopen in online shops.
Inwerken op het gedrag van individuen zal in de toekomst wellicht vooral gebeuren via interventies op de omgeving van het individu; als de omgeving zelf reageert en intelligent wordt doordat data-verzameling in real-time via sensoren plaatsvindt, en gebruikt wordt om de omgeving aan te passen. Door multipele correlaties te gebruiken, kan in rekening gebracht worden wat specifiek is voor een individu, niet langer gebruik makend van algemene klassen en categorieen, zoals sociale, politieke en religieuze, etnische of gender categorieen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Op welke manier worden individuele subjecten vermeden in algorithmische bestuurlijkheid, terwijl profielen toch steeds meer worden geindividualiseerd?

A

Statistieken worden steeds meer geindividualiseerd. Er zijn minder verwijzingen meer naar gemiddelden. We worden ons eigen profiel, automatisch toegekend en in real-time evoluerend. De macht wordt niet fysiek uitgeoefend, noch moreel door bijvoorbeeld geboden en verboden, maar eerder door de vele profielen die aan mensen worden toegekend, en zijn gebaseerd op de digitale sporen van hun bestaan en hun alledaagse bezigheden.
Intimiteit, maar ook autonomie en zelfbepaling van het individu worden door die praktijken bedreigd. De bedoeling is dat mensen hun verlangens aanpassen aan het aanbod van op maat gemaakte verkoop strategieen. *Sturen zonder subject, maar met een doel detecteert een geneigdheid.
*Varieert prijzen om een aankoop te triggeren, eerden dan dat je het individuele verlangen respecteert.
*De bedoeling is individuen ertoe te verleiden iets te doen zonder een verlangen te vormen of te formuleren.
*het subject wat tussen de stimulus en de respons zit wordt opgeschort. Het menselijk handelen verschuift naar een voorbewust niveau.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly