Allmän rättslära Flashcards
(285 cards)
Är straffrätten offentligrättslig?
Straffrätten är en del av offentligrätten och blir därför offentligrättslig. När man ska avgöra i brott och straff så är det ett rättsobjekt som ställs emot staten. Det är bara staten som kan frihetsberöva en invånare. Vid brott har man brutit mot statens lagar och straffas av statens påföljder.
Vad är civilrätt?
Handlar om förhållandet / relationen mellan två olika privaträttsliga subjekt/parter, alltså mellan olika företag och mellan enskilda personer. Civilrätten har ofta med avtalsrättsliga frågor att göra även makar som bestämmer sig för att skiljas (Äktenskapsbalk) exempelvis frågor kring vårdnadstvister.
Vad är offentligrätt?
Reglerar de offentliga institutionernas verksamhet på statlig och kommunal nivå. Relationen existerar mellan offentliga institutioner (det allmänna) också enskilda samt mellan individer och juridiska personer. Reglerar relationen mellan och inom offentliga institutioner genom administrativa samt organisatoriska regler. Både förvaltningsrätt, statsrätt samt skatterätt ingår i den offentliga rätten.
Dispositiva
Rättsregler som ger förslag på hur överenskommelser kan se ut, dessa regler är inte tvingade för enskilda personer, de innebär att dessa är fullt möjliga att avtala bort.
Indispositiva
Rättsregler som är tvingande, bestämmelser som ej går att avtala bort.
Förmögenhetsrätt
väl kopplat till avtals och köprätt, har med ekonomiska transaktioner mellan parter där kontrakt och avtal är inblandat.
Förvaltningsrätt
Behandlar hur olika statliga och kommunala förvaltningsmyndigheter ska handlägga ärenden inom deras områden. Delas in i underdiscipliner som exempelvis socialrätt, socialförsäkringsrätt, hälso och sjukvårdsrätt, skolrätt och polisrätt. Ytterligare en del av förvaltningsrätten är kommunalrätten som reglerar den kommunala sammansättningen, organisationen samt verksamheten. Förvaltningsmyndigheter har blivit delegerade en beslutsrätt av staten att utöva myndighet, dvs vissa tjänstemän har befogenhet att fatta juridiska beslut mot enskilda personer.
statsrätt eller konstitutionell rätt
Reglerar de högsta statsinstitutionerna som riksdag och regering, får utöva makt i förhållande till enskilda samt organisatoriska uppbyggnad ska se ut. Dessa regler kommer främst från grundlagar såsom RF och SO men också från annan lagstiftning som riksdagsordningen (RO) samt vallagen (ValL).
skatterätt
Behandlar frågor hur skatte och fördelningsfrågor ska hanteras.
straffrätt
Innehåller regler och hanterar det allmänna förhållandet till enskilda människor. Lagstiftningen inom detta område är tvingande och skiljer sig härmed ifrån civilrätten.
Legalitetsprincipen
Den offentliga makten ska utövas under lagarna. Detta innebär, för att en handling ska kunna rubriseras som ett brott ska den vara preciserad i lag som brottslig 1 kap 1§ BrB.
Processrätt
Återfinns i flera lagar och innehåller formella regler om hur handläggning av olika ärenden i domstol ska utformas. Indelningen brukar ofta göras enligt straffprocessrätt, förvaltningsprocessrätt samt civilprocessrätt. Civilprocessen styrs främst av regler ifrån Rättegångsbalken (RB) hanterar konflikter mellan enskilda parter. Sker i domstolar som Tingsrätten, hovrätten och högsta domstolen. Förvaltningsprocessen hanteras i förvaltningslagen (FL) samt förvaltningsprocesslagen (FPL). Reglerna är tvingande. Sker i domstolar som förvaltningsdomstolen, kammarrätten och högsta förvaltningsdomstolen. Straffprocessen hanterar konflikter kopplade till brott. Åklagarmyndigheten driver oftast processen. Reglerna är tvingande.
Internationell rätt
Innefattar konventioner, traktat, resolutioner, direktiv och överenskommelser. Innefattar Europarätten, den internationella privaträtten (konventioner) samt folkrätten. Europarätten innehåller Eurätten, interna regler för den gemensamma marknaden. Lagstiftningen måste anpassa sig efter regler av denna överstatliga organisations, regler kring gemensam marknad, asyl, jordbruk och transportpolitik (den första pelaren). Andra pelaren gemensamma utrikes och säkerhetspolitik. Den tredje pelaren rättsliga och inrikesfrågor, frågor kring brottslighet, missbruk osv. Den internationella privaträtten hanterar frågor kring enskildas konflikter vid flera olika länders rättsregler kan bli aktuella. Folkrätten reglerar frågor om olika länders relationer till varandra och rör frågor kring mänskliga rättigheter även miljöfrågor, patenträttigheter och hur dessa ska hanteras mellan stater.
humanitära rätten
Hur krigsföring får utföras, vilka vapen som får användas.
Rättsregel
En generell regel eller norm, kan också vara ett lagrum som tagits fram från riksdagen och regeringen i form av lagar. Följs inte dessa finns tydliga sanktioner inom straffrätten.
Rättsföljd
– Innefattar de konsekvenser som inträffar om vissa rättsfakta är uppfyllda.
Rättsordning
Civilrätt och offentligrätt men också straffrätt, processrätt och internationell rätt
Rekvisit
Man kan säga att dessa är rättsreglernas byggstenar och anger vilka förutsättningar och omständigheter ett fall blir i bedömningen av rättsfakta.
Allmän domstol
Tingsrätter – dömer i tvistemål mellan två eller flera personer eller företag och brottmål som gäller huruvida en person har brutit mot någon straffrättslig regel. Viktiga lagar inom tingsrättens mål är avtalslagen, köplagen, lagstiftning som rör konkurser, brottsbalken, vårdnadstvister med mera. Hovrätter är nästa instans som tar upp avgöranden om någon part inte är nöjd med avgörandet i tingsrätterna. Parten eller parterna kan överklaga till hovrätten. Högsta domstolen är högsta instans som behandlar överklaganden som avgjorts i hovrätterna.
Förvaltningsdomstol
Dessa är förvaltningsrätterna ( en i varje län) i första instans. Kammarrätten är andra instans och finns 4 st av dessa i Sverige. Högsta förvaltningsdomstolen är tredje instans. Förvaltningsrätterna tar hand om överklaganden kopplat till beslut fattade av kommunala myndigheter, mål som exempelvis skattemål, indragningar av körkort, omhändertagandet av barn, bistånd enligt SoL, och LSS (lagen om stöd och service till funktionshindrade). Förvaltningsprocesslagen (FpL) är en grundläggande lag inom förvaltningsdomstolarna.
Arbetsdomstol
Är högsta domstol i olika former av arbetstvister.
Prejudikat
Vägledande avgöranden.
inkorporering
Handlar om att hela konventionen i fråga tas in i den internationella lagstiftningen. Europeiska konventionen (skydd för mänskliga rättigheter och de grundläggande friheterna) EKMR trädde i kraft 1953 och har inkorporerats (tagits in i svenska lag) genom en särskild lag (SFS 1994:1219). FN:s barnkonvention på samma vis har inkorporerats på samma vis genom svensk lagstiftning år 2020. (2018:1197). Inkorporering innebär att det i en lag eller annan författning anges att traktatens bestämmelser gäller direkt i Sverige. Traktatens autentiska text, på ett eller flera språk, ligger då till grund för tillämpningen.
transformering
Innebär att internationella lagar ändras och anpassas efter konventionens bestämmelser. Transformering innebär antingen att texten till en överenskommelse översätts till svenska och sedan tas in i en svensk författning, eller att överenskommelsen omarbetas till svensk författningstext.